Hangi aşı niçin gerekli

SONBAHAR kendini iyiden iyiye hissettirirken, kışın bir diğer habercisi olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak amacıyla yapılan aşılar her dönem tartışma konusu olmuştur. Erişkinler için mutlaka enfeksiyon aşılanmayı gerekli gören tavsiye eden bir tarafın karşısında aşıyı çok da elzem bulmayan bir görüş de vardır. Bugünkü yazımızın konusu da tam olarak bu.

Haberin Devamı

Her yaşta görülen ve yaş ilerledikçe daha ağır seyreden enfeksiyon hastalıkları aynı zamanda çok ciddi sonuçlara da yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, enfeksiyon hastalıkları en sık görülenler listesinde ilk 3 sırada yer almakta ve yine bunun sonucu gelişen sepsisten ölüm enfarktüse bağlı ölümlerden inmeye bağlı ölümlerden ya da prostat kanseri, meme kanseri ve AIDS’e bağlı ölümlerin toplamından daha yüksek sayıda ölüm gerçekleşmektedir. Öyle ki, enfeksiyon hastalıkları, kanser ve kalp gibi ölüm riski yüksek hastalıkların yanında yer alıyor. Bu yüzden enfeksiyon hastalıklarından korunma çok önemli bir role sahiptir.

Hangi aşı niçin gerekli

Haberin Devamı

KORUNMADA ÖNEMLİ VE GEREKLİ

Günümüzde enfeksiyon hastalıklarından korunmada en önemli yöntemlerden en belirgini aşı ile bağışıklama oluşturur. Aşılama denildiğinde bunun için çoğu zaman çocukluk çağları akla gelse de Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, bu işin böyle olmadığını, sadece çocuklukta değil erişkin yaş grubunda da aşı ile bağışıklanmanın enfeksiyon hastalıklarından korunmada önemli ve gerekli olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Büke’ye göre erişkin yaş grubunda da çocukluk yaşlarında başlanılan aşıların devam ettirilmesi ve özel yapılması gereken aşıların uygulanması hayati açıdan önem taşıyor.
İşte Prof. Dr. Büke’nin anlattığı bilgilere göre; erişkinlerin yaş grubu olarak adlandırılan 18 yaş ve sonrasında yapılması gereken aşılar aşağıda belirtildiği gibi özetlenebilir. Özellikle altta yatan kronik hastalığı ya da bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olan ya da buna neden olabilecek ilaçları alan erişkinlerde ise aşı ile bağışıklanma çok daha hayati öneme sahiptir.

Söz konusu aşılar;
1) Grip aşısı; üzerinde belki de en çok konuşulan aşılardan birisidir. Grip aşısı hastalığına karşı korumada daha az etkili olsa da çok önemli bir özelliği olan ve gripli kişide ölüme neden olan pnömoni (zatüre) gelişmesini belirgin oranda azaltmaktadır. İşte bu nedenle her yıl herkese değil, ancak 65 yaş ve sonrasındaki sağlıklı dahi olsa pnömoni gelişmemesi amacıyla aşı önerilir. Küçük çocuklarda da grip sonrası pnömoni gelişme olasılığı yüksek olduğundan, yaşı 18 dahi olsa grip sezonu başlamadan önce her yıl düzenli olarak aşı uygulanmalıdır.
2) Pnömokok aşısı; bu aşı normal sağlıklı 18 yaştan sonraki hemen her erişkinlerde, 65 yaş ve sonrasında uygulanması gereken bir aşıdır. Ağır pnömokok enfeksiyonlarına karşı korunmak amacıyla iki tür aşı mevcuttur. Birisi 23 değerli polisakkarit pnömokok (PPSV23) aşısı, diğeri 13 değerli konjüge pnömokok (PCV13) aşısıdır. Her iki aşı da uygulanmalıdır.
3) Tetanoz-difteri-boğmaca aşısı; bu çocukluk çağında başlanır ve 3 doz sonrası her 10 yılda bir tekrarlanır. Erişkin yaş grubunda da devam edilmesi ve ömür boyu uygulanması gereken aşılardır. Tetanoz çocukluktan beri söz konusu aşılama programı içerisinde uygulanmamış ise bir yaralanma sonrası tek doz aşı yeterli olmadığı gibi böyle bir durumda tetanoz antitoksinin de uygulanması gerekmektedir.
4) Zona zoster aşısı; ileri yaşlarda sık karşılaşılan bir hastalık olup 50 yaşından sonra daha önce herpes zoster geçirip geçirmediğine bakılmaksızın bir doz zoster aşısı uygulanmalıdır.
5) Suçiçeği aşısı; erişkin yaş grubunda kandan test yapılıp suçiçeği virüsü ile karşılaşmadığı saptanan erişkinlere bir ay ara ile iki doz suçiçeği aşısı yapılır.
6) Hepatit B aşısı; erişkin yaş grubunda kan testlerinde hepatit B’ye karşı bağışıklığı olmadığı saptananlara 3 doz aşı uygulanmalıdır.
7) Hepatit A aşısı; erişkin yaş grubunda kan testlerinde hepatit A’ya karşı bağışıklığı olmadığı saptanan erişkinlerde 2 doz uygulanmalıdır.

Haberin Devamı


Tınaztepe’de ‘ben değil, biz’ var

ÖZEL Tınaztepe Hastanesi doktorları başarının ekip çalışması ile geldiğini söyledi. Doktorlar, haftanın belirli günü bir araya gelerek beyin jimnastiği yaptıklarını belirterek, “Bu hastanede ‘Ben’ değil, ‘Biz’ anlayışı var. Hedefimiz hastalara güleryüzlü ve pozitif enerji ile yaklaşmak bu da hastanede başarıyı hedef belirlemede büyük rol oynuyor” dedi.

Hangi aşı niçin gerekli


(soldan sağa oturanlar) Dr. Can Özoğlu, Dr.Sevinç Üretmen, Dr. Mehmet Bahadır Savaş, Dr. Özlem Tandoğdu, Dr. Can Postacı, Dr. Gülçin Çetin Uysal, Dr. Hakan Kocaoğlu, Dr. Mehmet Deniz, Başhekim Yardımcısı Dr. Ecegül Albay Bengi, (ayakta duranlar soldan sağa), Dr. İbrahim Korhan, Dr. Çiğdem Toker, Dr. Tümay Kocaoğlu, Dr. Egemen Vardarlı, Başhekim Yardımcısı Dr. Emek Atlas ve Dr. Uğur Elçi.

Yazarın Tüm Yazıları