AŞILAMA BAŞLIYOR

Güncelleme Tarihi:

AŞILAMA BAŞLIYOR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2020 09:21

Antalya’da 65 yaş ve üstü ile risk gruplarına öncelik verilmesi planlanan grip ve zatürre aşılama çalışmaları, bu ayın ikinci haftası başlayacak. Tüm ilçelerde aile hekimleri ve eczacılar, talep doğrultusunda listeler oluşturuyor.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgınıyla mücadele devam ederken, vatandaşlar hava sıcaklığının düşmeye başladığı sonbahar döneminde bağışıklıklarını yüksek tutmak amacıyla aşı yaptırmak için sağlık birimlerine başvurmaya başladı. Bu ay başlayacak aşılama çalışmaları öncesinde Antalya’da aile hekimleri ve eczacılar hastaların talebi doğrultusunda listeler oluşturuyor. Ancak yeterli sayıda aşının temin edilememesi durumuna karşı grip ve zatürre aşısı temininde önceliğin 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan risk gruplarına verilmesi planlanıyor.

RİSK GRUPLARINA ÖNCELİK VERİLSİN
Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, grip ve zatürre aşılarının her sene risk grubunda olan kişilere önerildiğini belirterek, Kovid-19 pandemisi sürecinde bu aşıların ayrı bir önem kazandığını söyledi. Ertekin, “Sağlıklı vatandaşların zatürre aşısı yaptırmalarına gerek olmadığını söylüyoruz. Risk grubuna ve 65 yaş üstüne öncelik tanınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı planıyla bu gruplara zatürre aşısı yapılacak. Eczanelere de peyderpey gelen farklı aşılarla şimdiye kadar süreci devam ettirdik. Ama tedarik sıkıntılılarıyla süreç zor geçiyor. Zatürre için gelen ürün sayısı çok kısıtlı olduğu için ihtiyaca çözüm üretemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AY ORTASINDA GELECEK
Grip aşısında tedarik sorununun daha yoğun yaşanmasını beklediklerini ifade eden Ertekin, aşı randevuları nedeniyle aile hekimliklerinde yığılmaların oluşmaya başladığını söyledi. Grip aşılarının ekim ayının 2’nci haftası geleceğini açıklayan Ertekin, “Aşılar ecza depoları ve eczaneler üzerinden dağılacak. Türkiye’ye 1 milyon 750 bin aşı gelecek. Bu aşıların 400 bini Sağlık Bakanlığı’nın inisiyatifinde sağlık personeli için ayrılacak. Bakanlığın başka ülkelerden aşı bulma girişimleri sürüyor. Aşı ile ilgili gelişmeleri ve rakamları takip etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

ECZANELERE 62 BİN GRİP AŞISI
Geçen yıl Türkiye genelinde 1 milyon 150 bin aşılama yapıldığını dile getiren Ertekin, bu yıl pandemi koşullarında rakamların artmasını beklediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Dağıtım kanallarının kontrolü altında aşıları her eczaneye göndererek ihtiyaç duyan herkese ulaştırılması için çalışacağız. Şu aşamada aşıların sanal ortamda dağıtımını tasarlıyoruz ve ihtiyacın takibini yapıyoruz. Antalya’da 1235 eczane var. Her eczaneye 50 civarında aşı göndermemiz halinde ilk etapta yaklaşık 62 bin aşı dağıtımı yapılacak. Şimdiden kayıt altına aldığımız çok sayıda talep var.”

Haberin Devamı

BÖLGEDE TEDARİK SORUNU YOK
Grip ve zatürre aşılarıyla ilgili merak edilen konular hakkında açıklama yapan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü de hiçbir ayrım gözetilmeksizin Antalya’nın tüm ilçelerindeki aile hekimliklerine 65 yaş üstü nüfusa ve risk gruplarına aşı için randevu verilmesi konusunda talimat verildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, aşı takviminde izlenecek süreçle ilgili şöyle bilgi verildi: “Sağlık Bakanlığı tarafından aşı tedariği konusunda bölgede sorunumuz yok. Aşıları yaptıracak kişiler aile hekimleriyle görüşüp randevu alabilir. Aile hekimlerine başvuruları sonucunda randevu alamayan vatandaşlar Sağlık İl Müdürlüğü’müze durumu bildirebilirler.”

Haberin Devamı

BAKANLIK’TAN ONAY BEKLİYORUZ
Risk grupları konusunda Sağlık Bakanlığı’nın bir algoritma dahilinde hareket ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Hangi hastaya hangi aşının nasıl bir periyodda yapılacağına Sağlık Bakanlığı’nın bilgi sistemindeki veriler ışığında aile hekimleri karar verecek. Gerekli hazırlıklar yapıldı. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan risk gruplarına aşıların ne zaman yapılmaya başlanacağı ile ilgili de Bakanlık’tan onay bekliyoruz. İl ve ilçe nüfuslarına ve risk gruplarının dağılımına göre yapılacak planlama neticesinde aşılar yapılmaya başlanacak” denildi.

AŞILAMA BAŞLIYOR

AMAÇ KOVİD-19’UN ŞİDDETİNİ AZALTMAK
aşı yapılacak kişinin tamamen sağlıklı olması gerektiğini belirten uzmanlar, 65 yaş üzerindeki kişiler ile KOAH, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon gibi metabolik hastalıkları olan kişilerin grip ve zatürre aşılarını yaptırması gerektiğini vurguluyor. Zatürre aşısı (pnömokok) hakkında Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanan ‘Hasta Bilgilendirme Broşürü’nde aşılama süreci ile ilgili verilen bilgilere göre zatürre aşısının iki çeşidi var. Polisakkarit Pnömokok Aşısı’nın pnömokok bakterisinin 23 farklı alt türünü içerdiği, 5 yıllık koruma sağladığı, ömür boyunca 3 doz halinde yapılan bu aşının tekrarı için en az 5 yıl geçmesi ve mümkünse son dozun 65 yaş sonrası yapılmasının önerildiği, koruyucu etkisinin yapıldıktan 2-3 hafta sonra başladığı belirtiliyor. Konjuge Pnömokok Aşısı’nın ise bakterinin 13 farklı alt türünü içerdiği, ömür boyu koruma sağladığı ve koruyucu etkisinin yapıldıktan 2-3 hafta sonra başladığı ifade ediliyor. Bilgilendirmede, “Zatürre aşısının Kovid-19’a karşı koruyucu etkisi yoktur. Ancak Kovid-19 olan hastanın aynı zamanda bakteriyel zatürreden etkilenmemesi ve hastalığın daha şiddetli yaşanmaması için bu aşının yapılması önerilmektedir” deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!