Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirÇoğumuz yaşamsal önem taşıyan plasenta hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Büyük kısmını damarların oluşturduğu plasenta yeterli gelişmediği takdirde bebekte büyüme-gelişme geriliği gibi sorunlar yaşanabilir? Peki, plasentanın görevleri nelerdir? Plasenta gebeliğin hangi döneminde oluşur? İşte, konuyla ilgili bazı önemli bilgiler…
#PlasentaDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarDünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir hastada maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı, nasıl geçer? İşte maymun çiçeği hastalığı hakkında detaylı bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiTürkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıMaymun çiçeği virüsü belirtileri ve semptomları pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Dünya koronavirüs salgınının sonuna gelirken Avrupa'da görülen ve bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının nelere yol açtığı merak konusu oldu. Öte yandan konu hakkında Bakan Koca son dakika maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlıktır. Peki, maymun çiçeği nasıl anlaşılır, nedir, Türkiye'de var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü gündemde yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görülen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca açıklamasında hastalığın Türkiye’de olup olmadığı hakkında bilgi verdi. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? İşte merak edilenler
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü belirtileri, hastalığın yayılmasının ardından öne çıkan konulardan oldu. Dünya koronavirüs salgınından sonra maymun çiçeği virüsü endişesi içerisinde. Maymun çiçeği virüsü belirtileri yayılmasıyla gündemdeki yerini koruyor. Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor. İnsanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen maymun çiçeği virüsü, hayvanlardan insanlara, insanlardan da insanlara geçebiliyor. Peki Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı, görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Maymun Çiçeği VirüsüHalk arasında su gebeliği olarak da anılan boş gebelik, hamilelik planları yapan anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Boş gebelikte yumurta döllenmez ve rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik kesesi oluşsa da fetus oluşmaz. Peki, boş gebelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte boş gebelik, tedavisi, nedenleri ve merak edilenler...
#Boş GebelikKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış Gebelikİki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar. Tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizini birbirine benzerliklerinden ve farklılıklarından tanıyoruz. Peki, tek yumurta ikizi nasıl olur, kimlerde ve ne zaman belli olur? İşte tek yumurta ikizleri hakkında merak edilenler...
#Tek Yumurta İkiziÖzene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikHamilelikte bel fıtığının belirtileri nelerdir? Hamilelik bel fıtığını tetikler mi? Hamilelikte bel fıtığı bebeğe zarar verir mi? Bel fıtığı olan hamileler nelere dikkat etmeli? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır sorularımızı yanıtlıyor.
#Bel Fıtığı