Boş Gebelik Neden Yaşanır?

Güncelleme Tarihi:

Boş Gebelik Neden Yaşanır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 12:40

Boş gebelik ile ilgili tüm merak edilenler...

Haberin Devamı

Anembriyonik gebelik olarak da bilinen boş gebelik, çok fazla bilinmemesine rağmen düşünülenden daha sık meydana gelir. Peki, niçin boş gebelik olur? Jinekolog Nursel Arslanhan, boş gebeliğin belirtilerini, niçin oluştuğunu ve nasıl sonlandırılması gerektiğine değindi.

Boş gebelikte döllenmiş olan yumurta rahim duvarına tutunur, gebelik kesesi oluşturur fakat fetus oluşmaz. Boş gebeliğe, plasentanın oluşması fakat ultrasonografide fetusun görülmemesi ile tanı konur. Boş gebeliklerin büyük çoğunluğu düşük ile sonlanır. Vakaların çoğunluğunda boş gebelik çok erken dönemde, fark edilmeden oluşur.

Boş Gebeliğin Belirtileri

Gebeliğin ilk belirtileri, adet gecikmesi veya gebelik testi pozitifliği olur. Bazı gebeliklerde erken dönemde ilk gebelik belirtilerinden sonra kramp veya damlama tarzında kanama görülebilir. Arkasından vücut, gebeliği sonlandırır ve dışarı atar. Biz bunu normal adet kanamasından daha fazla bir kanama şeklinde görebiliriz. Bazı iyiye gitmeyen gebeliklerde ise her şey normal görülür, kanda gebelik hormonu artmaya devam eder ve plasenta büyür. Bu vakalarda ise genellikle 8. haftada yapılan ultrasonografide gebelik kesesinin boş olarak görülmesiyle tanı konulur.

Haberin Devamı

Peki, Niçin Boş Gebelik Olur?

İlk 12 haftadaki düşüklerin %50 sebebi boş gebeliktir ve bunun da genellikle sebebi kromozomal anomalilerdir. Vakaların büyük çoğunluğunda vücut; gebeliği devam ettiremeyecek, sağlıklı bir bebek haline gelemeyecek olan anormal kromozomları tespit eder. Bu çoğunlukla, yanlış hücre bölünmesinden, kötü kalitedeki sperm veya yumurtadan kaynaklanır. İleri ebeveyn yaşı riski artırmakla birlikte her yaş grubunda görülebilir.

Boş Gebelik Genelde Tekrarlamaz

Yeniden hamile kalındığında düşük yapma stresi tabii ki olacaktır fakat boş gebelik, genel olarak tekrarlama eğiliminde olan kromozomal bir anomali değildir. Boş gebelikler bir defa olur ve nadiren birden fazla tekrarlar. Tekrarlayan boş gebeliklerde IVF( tüp bebek) bir şans olabilir. 2-3 kez düşük öyküsü olmadan özel kan ve genetik tahlilleri yaptırmaya gerek yoktur.

Haberin Devamı

Boş Gebeliği Nasıl Sonlandırmak Gerekir?

Ultrasonografide gebelik kesesinde bozulma, hastada vajinal kanama varlığında kendiliğinden düşme ihtimali daha yüksek olduğu için komplikasyonları olan ve kürtaj yapılmadan takip edilebilir. Fakat birden fazla gebelik kaybı olup genetik araştırma yapılması planlanıyorsa veya vücut kendiliğinden atamıyorsa kürtaj ilk tercih olmalıdır.

Bir düşük veya kürtaj yaşadıktan sonra yaklaşık 4-6 hafta sonrasında yeniden adet kanaması olur. Genel olarak bir düşük yaşadıktan sonra yeni bir hamilelik planlaması yapmak ve korunmayı kesmek için 1-3 kez düzenli adet kanaması geçirmekte fayda vardır. 

HAMİLELİKTE TEHLİKELİ DURUMLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!