Güncelleme Tarihi:
Çocuklar büyüdükçe bazı şeyleri merak etmeye başlar ve anne-babalarını sordukları sorularla zor durumda bırakabilirler. Klinik Psikolog Derya Moripek, AÇEV Anne Destek Programı’nın desteğiyle sık karşılaşılan bu soruları ve cevaplarını sizler için hazırladı.
Kadınlar nasıl hamile kalır?
Erkeklerin vücudunda sperm, kadınların vücudunda ise yumurtalar vardır. Bebek oluşumu için, erkeğin spermi ve kadının yumurtası anne rahminde bir araya gelir. Sperm ve yumurtanın birleşmesiyle yeni bir hücre oluşur ve bu hücre büyüdüğünde bebek olur. Bebek kadının rahminde büyür ve gelişir. Yaklaşık 9 ay sonra, bebek artık annesinin karnındaki özel bölmeden çıkmaya hazırdır ve anne doğuma alınır.
Bebek nasıl büyür?
Bebek annenin karnındaki özel bir bölümde büyür ve gelişir. Bebek büyürken plasenta denen bir doku oluşmaktadır. Plasenta, bebeğin göbeğinden çıkan göbek kordonuna bağlıdır. Bu yolla bebek annesinin kanından oksijeni ve büyümesi için gerekli olan besinleri alır.
Bebek nasıl doğar?
Yaklaşık 9 ay sonra, bebek artık annesinin karnındaki özel bölmeden çıkmaya hazırdır. Bu şekilde doğum başlar. Vajina bebeğin çıkması için genişlemeye başlar, anne de çok sıkı iterek bebeğin çıkmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, bu sırada doktor, anneye yardımcı olabilir. Doğumda annenin biraz canı yanabilir ama doğum sonrası bu acı azalacaktır.
Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir?
Babanın spermi, bebeğin cinsiyetini belirler. Bazı spermler kız bebek, bazıları ise erkek bebek oluşumuna sebep olur. Babanın kız bebek yapan spermi, annenin yumurtasıyla birleşirse, bebek kız, babanın erkek bebek yapan spermi, annenin yumurtasıyla birleşirse bebek erkek olur.
Sünnet nasıl olur?
Çocuğun sünnetin ne anlama geldiğini, sünnet olmadan önce, yaşına uygun bir biçimde anlatmak gerekir. Sünnetin sağlıklı ve bilinçli bir uzman tarafından yapılması çok önemlidir. Çocuğun sünnetle ilgili korkuları vardır ve sünnet olunca penisinde bir eksiklik olacağından korkmaktadır. Bu nedenle, çocuğun anlayabileceği ve sağlıklı bir biçimde, bir uzman tarafından yapılacağı, sünnet esnasında canının yanmayacağı, sünnet sonrasında ise cinsel organında bir eksiklik olmayacağı, sadece ucunda bulunan bir deri parçasının alınacağı anlatılmalıdır. Bunun yanı sıra, çocuklar kesinlikle sünnet öncesinde, bu durumla ilgili şakalarla korkutulmamalıdır. Çünkü bu şakalar çocukta kalıcı psikolojik sorunlara sebebiyet verebilir.
Sonuç olarak, cinsel eğitim öncelikle ailede başlatılmalı, okulda devam ederek pekiştirilmelidir. Ailenin cinsel eğitim konusunda gösterdiği duyarlılık, çocuğun cinsel ve psikolojik gelişiminde son derece olumlu etkiler yapacaktır. Kız çocuğa anne, erkek çocuğa baba tarafından verilen cinsel eğitimle aydınlatılan çocuk, aklına takılan soruları başka kaynaklardan eksik bir biçimde öğrenme durumunda kalmayacaktır.
Hazırlayan: Nilay Uzun