Ortadoğu mutfaklarının en sevilen lezzetlerinden falafeli nohut veya bakla ezmesiyle yapılan bir köfte türü olarak tarif edebiliriz. Zengin aromasının kaynağı içindeki baharat, soğan ve sarımsak harmanı. Ben de taze nane, salatalık ve yoğurt-tahin sosuyla hazırladığım bol yeşillikli falafel dürümünü yanında karpuzla yazın her gün yiyebilirim...
#FalafelBu hafta İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Zorlu PSM’de bol solistli birer konser verecek. Candan Erçetin Bostancı Gösteri Merkezi’nde, Cem Adrian İzmir Kültürpark Açıkhava Sahnesi’nde olacak. MDTİstanbul’un AKM’de sahneleyeceği dans gösterisi ‘Elektronika’yı kaçırmayın.
#AjandaFas’ın her şehri ayrı renkte ve karakterde. Rabat, kraliyetin asil izlerini taşırken Kazablanka gizemli yüzüyle tavlıyor insanı. Marakeş ise atmosferi ve enerjisiyle büyülüyor. Şehri keşfetmeye eski çarşıyı ve labirenti andıran rengarenk sokakları arşınlayarak başlayın. Yorulunca bir kafede mola verip kol böreği şeklindeki geleneksel hamur işi tatlıdan (m’hanncha) sipariş edin ve beklerken çevredekilerle sohbet edin. Ortama yavaş yavaş alışmaya başladığınızı düşünüyorum, şimdi beni takip edin…
#FasFalafel, Ortadoğu mutfağının en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tarifine uygun hazırlanan falafelleri, taze soğan, pita ekmeği, limon suyu ve zeytinyağı ile çırpılmış tahin sosu ya da sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Peki, falafel nasıl yapılır?
#Falafel NedirHafta sonu için planınız yoksa, rotanız belli; Beyrut. Zıtlıkların şehrine, hem şaşırtıcı hem de heyecan verici bir seyahat tam olarak istediğiniz şey olabilir. Lübnan’ın başkenti Beyrut’un geçmişinde kara bulutlar gezinmiş olsa da bugün gördüğümüz şehir Doğu ve Batı’nın vücut bulmuş hali. İşte size Beyrut gezi rehberi...
#BeyrutHindistanı düşününce aklıma ik gelen tanım bu; bambaşka bir dünya. Kirli, kalabalık, kaotik, deli dolu, rengarenk, bol kokulu, acayip bir yer! Sarayların yanında tenekeden yapılmış evler, baştan aşağı mücevherlerle kaplı kadınların yanında bir deri bir kemik kalmış dilenciler… Tam bir uçurumlar ülkesi. Her gördüğünüz sizi şaşırtıyor, etkiliyor ve de “nereye düştüm ben!” dedirtiyor.
#HindistanGiderek her köşe başında satılması, dönere duyduğum saygının yıllar içinde artmasını hiç engellemedi: Çünkü 'evde yapılmayan'dır o. Kasımpaşa'da bulduğum elektrikli döner makinesi bir çözüm ama makinesi olmayanlar için bugün, Antakyalıları fazla rahatsız etmeyeceğini umduğum bir tepsi kebabı hazırladım. Döner havası yaratması için de dana tranç ve kıvırcık kuzu döşünden hazırladığım kebabı, taze pita ekmekleriyle servis ettim.
Bursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaBavel’de kuzu kafes süper, babagannuş ve humusları da Lübnan’da yediğim düzeyde.Bestia’da kemik ilikli ıspanak gnocchi muazzam. Kemik iliği bütün şekilde geliyor, garson önünüzde kemiğinden ayıklayıp gnocchi’ye karıştırıyor. Odun fırınında pişen pizzaları da çok başarılı. Şaşıracaksınız ama Saffy’s lokantasındaysa yüzde 100 kuzu etinden Adana kebabı yedim. Bu üç mekânın sahibi Ori Menashe, Saffy’s’i açmadan önce İstanbul’a gelmiş, kebap ustalarından işin inceliklerini öğrenmeye çalışmış.
#Bavel