Türklerde beslenme

Türk toplumu olarak yetersiz ve dengesiz besleniyoruz. Ayrıca örf ve adetlerine bağlı bir toplum olarak, geleneksel beslenme alışkanlıklarımızı sürdürüyoruz.

Öte yandan sağlıklı, dengeli beslenme ile ilgili eğitim, bilgi eksikliğimiz ve et, süt, peynir, yumurta gibi temel beslenme malzemelerindeki pahalılık nedenleri de yanlış beslenmemize yol açıyor. Katı yağlar, un, tuz, şeker gibi ‘beyazlar’’ı azaltıp, yeteri kadar et, balık, süt, yumurta tüketip, yanısırada bolca sebze ve meyveye geçmenin zamanı çoktan geldi.

İnce Noktalar

Yemek pişirirken iki farklı yağı karıştırabilirsiniz. Ancak kızartma yaparken farklı yağları karıştırmayı önermiyorlar.

HAFİF VE KEYİFLİ

Pirinçli ebe gümeci

Yapılışı:

Ebegümecini yıkayıp, tıpkı ıspanak gibi iri parçalar halinde doğrayın. Tencerenin içine sıvıyağla birlikte soğanları koyun ve ateşin üzerine oturtun. Havucu, patatesi ve pirinci ekleyip, 2-3 dakika kavurun. Ebegümecini ilave edip, 2 bardak ılık suyu üzerine aktarın. Bu arada tuz, toz şeker ve limon suyunu da katıp, 25 dakika kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi

1 demet ebegümeci

1 adet patates (küp küp doğranmış)

1 adet havuç (küp küp doğranmış)

2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 yemek kaşığı pirinç

Yarım limonun suyu

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tozşeker, tuz

Ton balıklı dürüm

Yapılışı:

Derin bir kasenin içine ton balığını parçalayarak yerleştirin. Üzerine marul, dereotu, yeşil soğan, salatalık, salça ve mısırı ekleyip, limon suyunu ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra bu karışımı yufka ekmeklerin içine sarıp, dürüm yapın ve servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

6-8 adet kepekli yufka ekmeği veya pita ekmeği

İç harcı için

2 kutu diyet ton balığı (büyük boy)

6 yaprak marul (çok ince kıyılmış)

1 demet dereotu (kıyılmış)

3 dal yeşil soğan (incecik kıyılmış)

1 adet salatalık (küp doğranmış)

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 su bardağı mısır (konserve)

Kivili sütlaç

Yapılışı:

Yıkanan pirinci 2 bardak su ilavesiyle 15 dakika haşlayın, üzerine sütü ekleyerek 15 dakika daha pişirin. Toz şekeri ilave edip, kaynatın. Sütlaç koyulaşmaya başladığı zaman robotta çektiğiniz kiviyi koyun ve 10 dakika pişirin. Ayrı bir kapta yumurta, vanilya, pirinç unu ve suyu karıştırarak iyice çırpın. Bu karışımın içine pişmekte olan sütlaçtan bir kepçe kadar ilave ederek ılıklaştırın. Ilıklaşan karışımı yavaş yavaş ve karıştıra karıştıra pişmekte olan sütlaca ilave edin. 10 dakika daha pişirip, servis kaselerine paylaştırın.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 75 dakika


Malzeme listesi

1 kahve fincanı pirinç

2 su bardağı su

5 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

3 adet kivi

1 paket vanilya

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı pirinç unu

1/2 su bardağı su
Yazarın Tüm Yazıları