Böbrek hastasının sofrası

Güncelleme Tarihi:

Böbrek hastasının sofrası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00



Ayten GÖRGÜN
Haberin Devamı

Türk mutfağının şöhreti tartışılmaz. Böyle bir yemek kültürüne sahip bir toplumda yediğine içtiğine dikkat etmesi gereken hastalar ne yapacak? Roche İlaç Firması, ‘‘Böbrek Hastaları için Yemek Kitabı’’nı hazırladı. Kitap, Türk mutfak kültürüne uygun yemeklerden oluşuyor, ancak bu yemeklerin böbrek hastasının uyması gereken kurallara uygun olarak nasıl hazırlanabileceğini de gösteriyor. Toplam 72 çeşit tarif var. İşte iki örnek...

PİLAV MALZEMELER

1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ ve sıvı yağ 2 bardak su 1 bardak uzun taneli beyaz pirinç Karabiber 1/4 çay kaşığı sarmısak tozu 1/4 çay kaşığı soğan tozu

YAPILIŞI

Süzgeç yardımıyla pirinçleri suyla yıkayın. Kalın tabanlı bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritin. Pirinci ekleyin ve orta kuvvetli ateşte bütün pirinçler yağla kaplanana kadar birkaç daikka karıştırın. Soğan, sarmısak tozunu ekleyin. Pirinçlerin 1 cm üzerine gelecek kadar su ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Pirinçler kalınlaşmaya ve su pirinçlerin seviyesine inene kadar kaynatmaya devam edin. Kapağını sıkıca kapatın, altını sıkın ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer bütün suyu çekmişse ve pirinçler çok kuruysa, 1/4 bardak su ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Çatalla havalandırarak karıştırın ve servis yapın.

BESİN DEĞERİ

Protein 0 Potasyum 21 mg Sodyum 19 mg Karbonhidrat 15 gr Kalori 75 Fosfor 6 mg Kalsiyum 6 mg Yağ 2 gr

KARIŞIK SALATA

MALZEMELER

2 bardak küçük küçük doğranmış 1/2 bardak dilimlenmiş ve dörde bölünmüş soğan 1/2 bardak dilimlenmiş salata 1/2 bardak uzun uzun kesilmiş tatlı biber 1/2 bardak doğranmış maydonuz 2 yemek kaşığı kuru nane, 1/2 bardak doğranmış taze nane yaprağı 1 orta büyüklüte kızartılmış pita ekmeği 1/2 bardak salata sosu (Kitapta salata sosu ayrıca anlatılıyor.)

YAPILIŞI

Bütün salata malzemelerini genişçe bir kaseye koyun. Kuru veya taze naneleri serpin. Kızarmış pita ekmeğini küçük parçalara bölün. Kızarmış pita ekmeklerini en üste yerleştirin. Salata sosunu ekleyin. Ekmeğin sosu emmesi için iyice karıştırın. Hemen servis edin.

BESİN DEĞERİ

Protein 1 gr Potasyum 93 mg Sodyum 19 mg Karbonhidrat 5 gr Kalori 78 Fosfor 18 mg Kalsiyum 19 mg Yağ 6 gr

BU MALZEMELERE DİKKAT

Tereyağ: Sodyum alımını azaltmak için sadece tuzsuz tereyağ kullanın. Buzlukta tutun. Satın alırken tarihini kontrol edin.

Kurutulmuş Misket Limonu: Pişirme tencerenizin içine bütün olarak atın ki kokusu yayılsın. Yumuşadıktan sonra misket limonunun küçük parçalara bölebilirsiniz. Bunlar tamamıyla yenilebilir ve oldukça hoş bir lezzet verir.

Un: Beyaz un kullanın.

Sarmısak: Diş veya sarmısak tozunu kullanabilirsiniz. Asla sarmısak tuzu kullanmayın. Sarmısağı bütün pişirirken yanmamasına dikkat edin. Eğer dişler filizlenmeye başladıysa sürgününü ayırın.

Limon Suyu: Taze limon suyu kullanın.

Margarin: Tuzsuz tereyağı tercih edin. Çünkü margarin istenmeyen, katılaştırılmış yağlar içerir.

Nane: Kitapta bahçe nanesinden çok normal nane kullanılmış. İki türü de kullanılabilir.

Yapışmayan Nebati Yağ Pişirme Spreyi: Tereyağ ve zeytinyağı aromalı sprey, diyetteki yağ miktarını azaltmak için yararlı. Kitapta pişirme spreyi olarak geçiyor.

Pita Ekmeği: Yuvarlak ortası boş ekmeği ikiye ayırın. Ortasını açın içini iştah açıcı, şiş kebap veya sebzelerle doldurun. Pita ekmeği 8-10 parçaya bölünebilir.

Tuz: Çok seyrek tuz kullanın. Sadece ekmek hamuru ve turşu yapımında tuza ihtiyaç var. Potasyum içerdiği için diyet tuzdan uzak durun.

Baharatlar: Sadece tuz veya koruyucu katılmamış olan saf baharatları kullanın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!