Paylaş
MALZEMELER (4 kişilik)
* Tepsi kebabı için
Dana tranç 500 gram
Kuzu döş 100 gram
Kuru soğan 1 adet, büyük
Yoğurt 1 tepeleme çorba kaşığı
Limon suyu yarım limondan
Kuru kekik 1 fiske
Karabiber bolca
Tuz
* 12 adet pita ekmeği için
Beyaz un 500 gram
Kuru maya 12 gram
Toz şeker 20 gram
Tuz 15 gram
Süt 250 ml.
Yoğurt 50 gram
* Garnitür Olarak (Dilediğiniz Kadar)
Maydanoz
Kuru soğan
Limon
Zeytinyağı
Mayonez
Süzme yoğurt
Sumak
Sarımsak
YAPILIŞI
Ekmekler için tüm malzemeyi büyükçe bir kapta karıştırıp hamur haline getirin. Yoğrulabilecek kıvama geldiğinde tezgâhta ya da mikserinizin yoğurma aparatı varsa makinede yoğurun. Dıştan içe katlayarak yoğuracağınız hamur 8-9 dakika sonra esnek bir hale gelecek. Arada süt ve un ilavesi yapmanız gerekir, bittiğinde elinize yapışmayacak kurulukta bir kıvamı olmalı. Bu aşamadan sonra hamuru bir kaba alın, streç filmle kaplayın ve ılık bir yerde bir saat bekletin. İyice kabardığında streç filmi çıkartın, fırınınızı 220 derceye kurun. Hamuru 12 eşit parçaya bölüp her birini hafifçe yuvarlayın, top haline getirin. Topları, üstüne gerektikçe un serperek merdaneyle 12 santim genişliğinde daireler haline getirin. Bu parçaları hafifçe unlanmış fırın tepsilerine alın ve mayalanması için 10 dakika bekleyin. Sonra ısınan fırına alın, şişip üstleri kızarana kadar 8-9 dakika pişirin. Hazır olunca alıp dinlenmeye bırakın.
Kasabınıza döner takacakmış gibi yaprak yaprak açtırdığınız tranç ve döş etlerini bir kaba alın. Kuru soğanı ince rendeden geçirin. Elde ettiğiniz püreyi tülbent ya da ince bir bezde süzüp suyunu etlerin olduğu kaba boşaltın. Kalan malzemeyi ekleyin ve iki dakika kadar güzelce karıştırın. Soğan kokusu elinizde kalsın istemiyorsanız hijyenik eldiven takın. Yine de koku kalırsa bir limonun sıkıp ellerinizi güzelce ovalayın, beş dakika sonra sabunlayın. Tuzunu kontrol edin ve etleri kabıyla dolaba alıp bir gece bekletin. Pişirmek istediğinizde suyunu iyice süzdüğünüz etleri bir doğrama tahtasında önce şerit, sonra da küp halinde incecik doğrayın. Bu yöntemle uğraşmak istemiyorsanız da kıyma makinesinden ya da hafifçe robottan geçirin.
Fırını 230 dereceye kurun. Etinizi fırın tepsinize ince bir tabaka halinde döşeyin. Maydanozları yıkayıp saplarını ayıklayın, soğanları piyazlık doğrayın. İkisini bir edip zeytinyağı, tuz ve limon ekleyin. Dilerseniz saplarını ayıkladığınız maydanozu, aynı miktarda süzme yoğurtla karıştırdığınız mayonezi, tuz ve yarım diş sarımsak rendesini de ilave edip hepsini bir edin.
Tepsiyi ısınmış fırına alın, kenarları kızarıp her tarafı piştiğinde çıkarın. Yiyeceğiniz kadar pita ekmeğini fırında bir dakika kadar ısıtın. Ekmekleri, sos, yeşillik ve tepsi kebabıyla dilediğiniz gibi doldurup servis edin.
Paylaş