Ev döneri

Giderek her köşe başında satılması, dönere duyduğum saygının yıllar içinde artmasını hiç engellemedi: Çünkü 'evde yapılmayan'dır o. Kasımpaşa'da bulduğum elektrikli döner makinesi bir çözüm ama makinesi olmayanlar için bugün, Antakyalıları fazla rahatsız etmeyeceğini umduğum bir tepsi kebabı hazırladım. Döner havası yaratması için de dana tranç ve kıvırcık kuzu döşünden hazırladığım kebabı, taze pita ekmekleriyle servis ettim.

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)

* Tepsi kebabı için

Dana tranç 500 gram

Kuzu döş 100 gram

Kuru soğan 1 adet, büyük

Yoğurt 1 tepeleme çorba kaşığı

Limon suyu yarım limondan

Kuru kekik 1 fiske

Karabiber bolca

Tuz

* 12 adet pita ekmeği için

Beyaz un 500 gram

Kuru maya 12 gram

Toz şeker 20 gram

Tuz 15 gram

Süt 250 ml.

Yoğurt 50 gram

* Garnitür Olarak (Dilediğiniz Kadar)

Maydanoz

Kuru soğan

Limon

Zeytinyağı

Mayonez

Süzme yoğurt

Sumak

Sarımsak

YAPILIŞI

 Ekmekler için tüm malzemeyi büyükçe bir kapta karıştırıp hamur haline getirin. Yoğrulabilecek kıvama geldiğinde tezgâhta ya da mikserinizin yoğurma aparatı varsa makinede yoğurun. Dıştan içe katlayarak yoğuracağınız hamur 8-9 dakika sonra esnek bir hale gelecek. Arada süt ve un ilavesi yapmanız gerekir, bittiğinde elinize yapışmayacak kurulukta bir kıvamı olmalı. Bu aşamadan sonra hamuru bir kaba alın, streç filmle kaplayın ve ılık bir yerde bir saat bekletin. İyice kabardığında streç filmi çıkartın, fırınınızı 220 derceye kurun. Hamuru 12 eşit parçaya bölüp her birini hafifçe yuvarlayın, top haline getirin. Topları, üstüne gerektikçe un serperek merdaneyle 12 santim genişliğinde daireler haline getirin. Bu parçaları hafifçe unlanmış fırın tepsilerine alın ve mayalanması için 10 dakika bekleyin. Sonra ısınan fırına alın, şişip üstleri kızarana kadar 8-9 dakika pişirin. Hazır olunca alıp dinlenmeye bırakın.

Haberin Devamı

Kasabınıza döner takacakmış gibi yaprak yaprak açtırdığınız tranç ve döş etlerini bir kaba alın. Kuru soğanı ince rendeden geçirin. Elde ettiğiniz püreyi tülbent ya da ince bir bezde süzüp suyunu etlerin olduğu kaba boşaltın. Kalan malzemeyi ekleyin ve iki dakika kadar güzelce karıştırın. Soğan kokusu elinizde kalsın istemiyorsanız hijyenik eldiven takın. Yine de koku kalırsa bir limonun sıkıp ellerinizi güzelce ovalayın, beş dakika sonra sabunlayın. Tuzunu kontrol edin ve etleri kabıyla dolaba alıp bir gece bekletin. Pişirmek istediğinizde suyunu iyice süzdüğünüz etleri bir doğrama tahtasında önce şerit, sonra da küp halinde incecik doğrayın. Bu yöntemle uğraşmak istemiyorsanız da kıyma makinesinden ya da hafifçe robottan geçirin.

Haberin Devamı

Fırını 230 dereceye kurun. Etinizi fırın tepsinize ince bir tabaka halinde döşeyin. Maydanozları yıkayıp saplarını ayıklayın, soğanları piyazlık doğrayın. İkisini bir edip zeytinyağı, tuz ve limon ekleyin. Dilerseniz saplarını ayıkladığınız maydanozu, aynı miktarda süzme yoğurtla karıştırdığınız mayonezi, tuz ve yarım diş sarımsak rendesini de ilave edip hepsini bir edin.

Tepsiyi ısınmış fırına alın, kenarları kızarıp her tarafı piştiğinde çıkarın. Yiyeceğiniz kadar pita ekmeğini fırında bir dakika kadar ısıtın. Ekmekleri, sos, yeşillik ve tepsi kebabıyla dilediğiniz gibi doldurup servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları