İş insanı, yazar Özkan İrman, hayatı ilk Bursa Pirinç Hanı’nda esnaf babasının yanında henüz yedi yaşındayken öğrendi. Bugün yüzlerce kişiye istihdam sağlayan girişimcilik kazanımlarını daha o yıllarda edinirken, bilginin ve servetin doğru aktarılmadığında nasıl yok olduğu gerçeğiyle de aile hikâyesini yazarken yüzleşti. Mezeci Çırağı kitabı ve filmi ile başlayan farkındalığını, yedi yılda kaleme aldığı otuz kitabı ile aktarmaya devam eden İrman, “Kendimi bir anlamda yazmaya ve umudu yeşertmeye adadım” diyor.
#BursaBaharın verdiği coşkuya milli bayramların sevincinin katıldığı bugünlerde aklıma düştü Ankara. Genellikle siyasetin ve diplomasinin merkezi olarak anılsa da benim için çok daha derin anlamlar taşır bu kadim kent. İstanbul, akılları ve gönülleri çelse de, modern Türkiye’nin başkenti Ankara hem geçmişi hem bugünüyle görünenin çok daha ötesinde. Geçmişin izini sürelim ve birlikte keşfedelim Anadolu’nun merkezi Ankara’yı.
#YazarBURSA'da 31 yıldır atıl durumdaki çevre sağlığı açısından tehlike arz eden inşaatın yıkımına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, doğal gaz rezervinin keşfine ilişkin, Güçlü Türkiye'nin ayak seslerini bütün dünyaya yeniden duyurdular değerlendirmesinde bulundu. Bakan Kurum, ayrıca Tarihi miraslarına sahip çıkamayanlar, geleceği inşa edemezler diyerek Bursa'daki projelere yönelik bilgiler verdi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumBursa’da 2'nci Beyazıt tarafından 1508 yılında yaptırılan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Pirinç Han'a gidenler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyor. Restore edildikten sonra aslına uygun bir şekilde kullanılan hanın 7 odasına çelik kapı takılması tepkilere sebep oluyor.
#Tarihi HanBursa’da 2'nci Beyazıt tarafından 1508 yılında yaptırılan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Pirinç Han'a gidenler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyor. Restore edildikten sonra aslına uygun bir şekilde kullanılan hanın 7 odasına çelik kapı takılması tepkilere sebep oluyor.
#BursaBinlerce yıldır, önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan başkent Ankara, genellikle turistik bir gezi için gelmez aklımıza. Oysa Cumhuriyet tarihinin önemli eserleri, camileri, kale içindeki tarihi evleri, eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri, birbirinden popüler restoranları, parkları ve alışveriş merkezleriyle hiç de turistik açıdan hayal kırıklığı yaratacak bir şehir değil. Ayrıca çevresindeki ören yerleri Hattuşaş, Yazılıkaya, Alacahöyük ve Gordion’la da oldukça turist çekiyor. Şehre yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Beypazarı ise son zamanlarda yaptığı atakla gezginlerin yeni duraklarından bir olmaya aday. Yani Ankara sadece siyasetin ve diplomasinin merkezi değil, ona meraklı bir turist gözüyle de bakabilirsiniz.
AKP Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, ‘Hacivat Karagöz Niçün Katledildü’ filminin Orhaneli ilçesinde yapılan platosunu korumak için sponsor arayışına çıktı. Yönetmenliğini Ezel Akay’ın yaptığı, başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün paylaştığı film için Orhaneli’ne 1.5 km uzaklıktaki 25 dönümlük alan üzerine minyatür bir Bursa yapıldığını söyleyen AKP Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, ‘Her türlü tarih filminin ve savaş sahnelerinin çekilebileceği bu plato, belediye yönetimine bırakılacak. Ancak korumak için paramız yok’ dedi. Anbarcıoğlu, 17 Şubat’ta vizyona girmesi planlanan filmin çekimlerinin önümüzdeki hafta tamamlanacağını ifade etti.
Arkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#Seyahatİngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#RotaDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#Suşiİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#SofraŞehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...
#Ramazan Menüsü6 Şubat felaketinden bir önceki hafta çok ilginç bir deneyim yaşadım. O deneyimi yaşadığım şehir, Antalya’ydı. Deneyimi yaşatan tesis ise Akra Barut Otel’in içindeki Life-Co sağlıklı yaşam merkezi... Eğer sağlığınız için bir şeyler yapmak, gençleşmek, iyi hissetmek, kilo vermek istiyorsanız doğru adreslenden biri... Sizi disipline sokuyor ve beslenmeden tutun da yaşam standartlarınıza kadar her şeyi değiştirmenize yardımcı oluyorlar.
#Orkun ÜnHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#Hürriyet