Dün, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ydı. Etrafı her daim gençlerle çevrili olan, Galatasaray Üniversitesi hocası, yazarımız, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kapısını çaldık. Ona, “Bugün Türkiye’de yaşayan bir genç hayatını nasıl kurtarır” diye sorduk. 19 Mayıs 1919’un 100’üncü yılına girmemiz vesilesiyle de Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı günü, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı dönemi konuştuk.
#Mustafa Kemal PaşaKendinizi Fransız Alplerinin tepesinde Hannibal’in orduları gibi dağları fethetmiş hissedebilirsiniz. Ama bunu yapmak için size fil gücü verecek Fransız köylülerinin müthiş dağ lezzetleriyle enerji toplamanız gerek. İşte Val Cenis’te kaçırılmaması gereken tatlar:
#PeynirHatay’ın künefelik peyniri, Trabzon’un muhlamalık peyniri, Erzurum civil peyniri, onlarca çeşit tulum peyniri, Viyana’nın incirlisi, Kuzey İtalya’dan provolone... Ağız sulandıran, iştah kabartan bir liste bu. Her damağa, her keseye göre peynirler. Üstelik artık hepsini bir arada bulması da kolay. İstanbul’un en iyi peynirlerini satan dükkânları araştırdım.
#Peynir DükkanıSavaş Ertunç ve Tarık Bayazıt İstanbul’daki Changa Restaurant’ın ortakları. Farklı mesleklerden gelen ve birkaç sene evvel işlerini güçlerini bırakıp füzyon restoran Changa’yı açan Ertunç ve Bayazıt, son beş yıldır üç günü geçen tatil yapamamışlar.
Reşitpaşa’da 6 ay önce açılan Âdâb Eski Usul Meyhane, sakin ve samimi bir atmosferde vakit geçirmek isteyenlerin seveceği bir restoran. Menüsünde klasik mezelerin yanı sıra güveçte istiridye mantarlı kokoreç ve Girit ezme dolgulu hamsikuşu gibi özel lezzetler de var.
#GİZEM DİNÇBAŞ2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞHollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirBugün, 9 Şubat Dünya Pizza Günü... Pizza sadece anavatanı olan İtalya’da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Gelin, siz de salamlı, sosisli, sebzeli, deniz mahsullü, zeytinli, domatesli, biberli, çok peynirli, mantarlı, kaburgalı, ton balıklı, mısırlı, ince hamurlu, kalın hamurlu, İtalyan usulü, Amerikan usulü vs. en beğendiğiniz pizzadan bir dilim alın ve keyfini çıkarın.
#1Son yıllarda Almanya gastronomi dünyası Berlin’deki ‘Osman’ın Kızları’nı konuşuyor. İyi iki arkadaş olan Arzu Bulut ve Lale Yanık’ın ‘Türk yemekleri dönerden ibaret değil’ düşüncesiyle kurduğu Osmans Töchter (Osman’ın Kızları) restoranı, Türk yemeklerini yaratıcı dokunuşlarla sunuyor. Restoran ünlü sanatçıların, diplomat ve bakanların uğrak yeri haline gelmiş.
#Osman'ın KızlarıPınar-Taylan Özden çifti iki yıl önce İstanbul’dan ayrılıp Edremit’e yerleşerek ‘Körfez Çiftlik’ adında glutensiz gıda ve mandıra ürünleri satan butik bir mağaza açmışlar. Burası özellikle çölyak hastaları için gerekli glutensiz gıdayı temin yolunda önemli bir mekan olmuş.
#1Her yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#Bodrum