Güney Amerika’nın batısındaki Peru görkemli And Dağları’yla, dünyanın en uzunlarından Amazon Nehri ve Yağmur Ormanları’yla, sırrı hâlâ çözülemeyen ‘Nazca Çizgileri’yle, dünyanın yeni 7 harikasından biri Machu Picchu’yla ve günden güne ünlenen yerel mutfağıyla gezginlere çok şey vaat ediyor.
#Serda Büyükkoyuncu4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANLima’daki mütevazı sokak tezgâhlarından dünyanın en iyi 50 restoranı listesindeki Central ve Maido’nun menüsüne kadar her yerde, her türlü varyasyonu bulunabiliyor. Perulu Şef Diego Munoz iyi yapılmışını “Asit, tuz, umami ve acı, bir harmoni içinde dans ederken hiçbiri birbirinin ayağına basmaz” diyerek tarif ediyor. Peru mutfağındaki yeri tartışılmaz bu yemeği, yani ceviche’yi yakından tanıyalım...
#YAZARBöylesi ilk kez oluyor. Gez dolaş bitmiyor Bodrum. İstersen bir hafta kal. Yetmiyor. Bu da güzel bir şey. Hep olması gereken. Ah bir de altyapı şahane olsa! Mekanlar su tankeri kovalıyor, susuz kalmayalım diye. Kısacası Bodrum’da dert de çok, eğlence de... Dolayısıyla izlenim de... Şimdi o izlenimlere buyurunuz.
#BodrumPüfür püfür esen rüzgârda, denizin üzerine düşen renkleriyle günbatımını izlerken eşsiz lezzetlerin tadını çıkarmak... Karanlıkta bize göz kırpan ayın ve kentin ışıklarının altında bir akşam geçirmek... Yazın şehirde kalanların bir numaralı tercihi teraslar. Yaşadığımız yere bambaşka bir açıdan bakmamızı sağlayacak bu mekânları jürimize sorduk.
#TerasPandemi bütün bir yılın yolculuk planlarını altüst etti. Buna, normalleşme yolunda ilerlese de yurtiçi de dahil. Bayramda İstanbul’u terk etmeyecekler için önerimiz hazır. Hem İstanbul’un güzelliklerini ve zenginliklerini daha yakından tanıyın hem de lezzet adreslerine uğrayarak şehrin tadına varın.
#SeyahatOnu birkaç yıl önce Bangkok’ta tanıdım. O zaman The House On Sathorn adlı restoranın şefiydi. Annesine ithaf ettiği, farklı bir yorumla sunduğu mantısının lezzeti hâlâ damağımda... Derken geçtiğimiz aylarda İstanbul’da tekrar karşılaştık. Meğer artık buradaymış ve iddialı bir restoran projesini hayata geçirmek üzereymiş. Karşınızda şef Fatih Tutak ve birkaç hafta sonra Bomonti’de açmaya hazırlandığı, şehrin çok konuşulanlarından biri olmaya aday TURK adlı restoranı.
#Fatih Tutak1981’den beri hizmet veren Park Şamdan’ın Boğaz’daki lüks otel Les Ottomans içindeki mekânını ziyaret ettiğimde beklentim yüksekti. Yüksekti çünkü burası benim için belli bir kalite ve tutarlılıkla özdeşleşmiş. Maalesef sonuç az buz değil, ciddi hayal kırıklığı oldu.
#Park ŞamdanKanal D’nin sevilen programı “Ayhan Sicimoğlu ile Renkler”, bugün yayınlanacak bölümünde Adriyatik kıyıları boyunca uzanan Puglia’yı ekrana taşıyacak. Yıllardır ülkeleri mutfağından kültürüne farklı yönleriyle tanıtmaya devam eden Sicimoğlu, bu maceranın “merak” dürtüsüyle başladığını söylüyor.
#Ayhan Sicimoğlu İle RenklerArmutlu’daki El Sabor Gastroteka, farklı lezzetlerle tanışmak isteyenleri cezbedecek bir Latin Amerika restoranı. Geleneksel ‘esnaf lokantası-kebapçı-balıkçı-meyhane’ dörtlüsü dışına çıkmaya karar verirseniz deneyin.
#PufböreğOrta Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olan Panama’yı anlatacağım bu hafta sizlere. Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan yedi ülkeden biri olan, Panama Kanalı ile özdeşleşen Panama’yı… Görkemli yağmur ormanlarının ev sahiplerinden birini. Ülkenin adının anlamı da bir başka güzel; yerli dilinde ‘sayısız kelebek’ anlamına geliyor. Panama, haritada her ne kadar Güney Amerika’ya yakınlığıyla dikkat çekse de ilginç ama coğrafi olarak Kuzey Amerika kıtasında…
#PanamaPeru, son yıllarda turizmini oldukça hızlı büyütüyor. İstanbul’daki Peru Ticaret Ofisi’nin davetiyle gittiğim Peru’da beni Atatürk büstü ve Türk lokantaları karşıladı. Peru’nun 12 yıldan beri her yıl Lima’da düzenlediği uluslararası Mistura Yemek Festivali’ni 500 binden fazla kişi ziyaret ediyor. Bize örnek olmalı!
#Yazarlar