pedagoji haberleri sayfasında pedagoji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 644 pedagoji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eğitim, herhangi bir toplumun temel taşıdır, vatandaşlarının geleceğini şekillendirir ve ilerlemesini sağlar. Türkiye’de, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, öğretimde kullanılan yöntemler ve yaklaşımlar-pedagojiler olarak bilinir, eğitimin kalitesini ve etkinliğini belirlemede önemli bir rol oynar.
#Ebru DoğduÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiGünümüzde teknoloji dediğimizde aklımıza genellikle neredeyse aile üyelerinin her birine ait kişisel bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi araçlar geliyor. Ancak teknoloji sağlıktan tarıma, hatta insanoğlunun uzayda hayatını devam ettirebilme çabalarına kadar çok geniş bir yelpazede gelişimini sürdürüyor ve insanoğlunun yaşamını her geçen gün daha yoğun sarmalıyor.
#BilgisayarSon araştırmalar terör örgütü IŞİD'in, çocukları doğdukları andan itibaren kendi ideolojileriyle yetiştirmek için Nazi metotları uyguladığını ortaya çıkardı. Raporda, 'İslam Devleti'nin çocuklar ve pedogoji alanındaki eğitim yaklaşımının Nazi Almanya'sının etmenlerini yansıttığı gözlemlendi.' ifadesi yer aldı.
#IşidYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bugün ülkemizde yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu bakımdan Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#YÖKEğitim gönüllüsü Aylin Keller, Almanya’da yaklaşık 20 yıldır bir yandan çocuklar için çok dilli kitap yayıncılığı yaparken, diğer yandan da toplumu eğitimde çok dilliliğin önemi konusunda aydınlatmaya çalışıyor. Son olarak Mainz’da bir anaokulunda velilere, daha sonra da çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesi için çaba gösteren gönüllülere yönelik toplantılara katılarak çok dilli kitapların çocukların gelişimine katkılarını anlattı.
#AlmanyaAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kazakistan Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı arasında Gazi Üniversitesinin Özbekali Janibekov Güney Kazakistan Pedagoji Üniversitesinde şube açması için anlaşma yapıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar “Bu anlaşma Türk dünyasındaki üniversitelere yeni fırsatlar sunacak. Üniversitelerimiz arasında akademik ve öğrenci hareketliliği artacak” dedi.
#YÖKÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSEğitim, herhangi bir toplumun temel taşıdır, vatandaşlarının geleceğini şekillendirir ve ilerlemesini sağlar. Türkiye’de, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, öğretimde kullanılan yöntemler ve yaklaşımlar-pedagojiler olarak bilinir, eğitimin kalitesini ve etkinliğini belirlemede önemli bir rol oynar.
#Ebru DoğduHikâyesi bir Sadrazam torunu ile Cumhuriyet’in ilk aydınlarından tıp doktorunun evlenmesiyle başlıyor. Eğitime önem verilen bir evin ‘tembel’ çocuğu olarak girdiği üniversiteden profesör olarak çıkıyor. İstanbul üzerine bilgisini paylaştığı isimler arasında Kraliçe Elizabeth de var… Bayram arifesinde sanat tarihçisi ve yazar Prof. Nurhan Atasoy ile buluşup eski albümleri karıştırdık. Bu yıl 90’ıncı yaşını idrak eden Nurhan Hoca, “Çok vaktim varmış gibi planlar yaptım. Halbuki yokmuş. Hop diye 90 yaşıma geldim” diyor.
#Nurhan AtasoyResmi olmayan sonuçlara göre il, ilçe ve beldelerde 5 yıl görev yapacak belediye başkanları belli olurken, bir önceki yerel seçimlere kıyasla kadın başkan adayları da bu seçimde önemli ölçüde başarı elde etti. Kadınlar, 5’i büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 11 ilde seçimden zaferle çıktı. Birçok ilçede de kadınlar, rakiplerini geride bırakarak seçimi birinci sırada tamamladı.
#Kadın Belediye Başkanları31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre, 81 ilden 11'i kadınlar tarafından yönetilecek. İlçelerde ise İstanbul'da 3, İzmir'de 8, Antalya'da 3 kadın belediye başkanı kazandı. İşte resmi olmayan sonuçlara göre kazanan isimler...
#Secim2024Dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya’nın başkenti Berlin’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir dizi etkinlikler düzenlendi.Berlinli Türk kadınları da farklı etkinliklerde bir araya geldiler. Kadınlar gününü kutladılar... Ama bazı etkinliklerde duygu dolu anlar yaşandı.
#AlmanyaPforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYAMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen, öğretmenlerin ‘uzman’ ve başöğretmen’ unvanı almak için girdikleri ‘Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’ dün düzenlendi. Geçen yıldan farklı şekilde çevrim içi yapılan ve ara tatilin son gününe denk gelen sınavda aday öğretmenlere 100 soru soruldu ve 135 dakika süre verildi. Adaylar bilgisayar başından girdikleri sınavda soruları yanıtlamak için ter döktü.
#ÖğretmenTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarDers zili 11 Eylül’de çalacak ve yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Çocuğunuz okulda kendi yaş grubu tarafından sözlü, psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalırsa yani akran zorbalığına uğrarsa ne yapılabilir? Akran zorbalığı ne demek? Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla ilgili nereye ve nasıl başvurmak gerekir? Yargı kararları nasıl? Okurlarımın soruları ışığında avukat Burcu Akar Muratoğlu’nun değerlendirmeleri bakın şöyle...
#Akran ZorbalığıSosyal medyada son birkaç gündür Kayseri’de bir Roman düğününde çekildiği iddia edilen ve 6-7 yaşlarında küçük bir kız çocuğunun 20-30 erkeğin içki içip eğlendiği bir masaya çıkarılarak göbek attırıldığı video konuşuluyor. İlk izlediğimde ‘Pes! Bu kadar da olmaz’ dediğim, ‘O çocuğun orada işi ne?’ diye söylendiğim o görüntüler sonrası valilik duruma el koydu, soruşturma başlatıldı. Ancak hemen akabinde ‘Ne var bunda? Abartmayın! Roman düğünü bu’ ya da ‘Romanların geleneği böyle’ şeklinde yorumlar gelmeye başladı. ‘Düpedüz taciz’ diyebileceğim bu olay başka bir kültüre göre ‘normal’ olabilir mi? Hem bir uzmana hem romanlara sordum.
#Roman DüğünüBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk YazarTürkiye’deki deprem felaketinden sonraki gelişmeler ve buna bağlı yoğunlaşan haber trafiğinden dolayı iki hafta ara verdiğimiz Hürdanış Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Almanya’daki Yenilikler Dosyası’nın bugünkü 6. bölümünde, özellikle Almanya’da koronavirüs pandemisi sırasında doktor, hemşire, laborant gibi hastane personeli gibi, huzurevlerinde üstün hizmetler sunan yaşlı bakıcılara müjdeli haberle başlayalım.
#Almanya6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarOkul öncesi denince Türkiye’de ilk akla gelen isimdir Prof. Dr. Ayla Oktay. Bir süredir hastanede yatıyordu, önceki gece maalesef hayatını kaybetti. 80 yaşındaydı, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi, okul öncesinin önemini anlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi, çok yol katedilmesini sağladı.
#Ayla OktayOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk Yazır