Patates kızartması dünyanın her yerinde bulabileceğiniz ve neredeyse tüm kültürlerde aynı şekilde zevkle tüketilen bir atıştırmalık. Günün her öğününde sofralarda yer alabilecek patates kızartmasının makbulü çıtır çıtır olmalı ama patates lezzetini de korumalı. Peki en çıtır ve lezzetli patates kızartması nasıl yapılır? İşte patates kızartmanın püf noktaları…
#PatatesYeni seneyi karşılarken yetişkinler için yılbaşı sofrası kurulur da çocuklar unutulur mu? Miniklerin en çok sevdiği şey, ailelerinden ayrı bir masada yaşıtlarıyla beraber yemek yemek. Mutluluklarını katlamak için onlara özel menü hazırlayıp sofralarını süsleyebilirsiniz.
#ÇocukGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkTürkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeYüzyıllardır her tabakta bir hikâye anlatıyor İtalyan yemekleri. Bu hikâyeler bazen bir avluda kurutulan makarnanın kokusunda, bazen de odun ateşinde ağır ağır pişen bir et yemeğinin sıcağında saklıdır. Bugün de sizi, sofraların kahramanı olan bir İtalyan klasiğiyle tanıştırmak istiyorum: Costine di manzo, yani dana kaburga.
#Danilo ZannaBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerKimse yaşlanmak istemiyor. Konu pürüzsüz ve porselen gibi bir cilt olunca her geçen gün yeni bir cilt bakım trendi ortaya çıkıyor. Milyonlarca insan kulaktan dolma bilgililerle sosyal medyada gördüğü bu trendleri denemek ve doğal yollarla yumuşacık bir cilde kavuşmak istiyor. Bugüne kadar bu uğurda kahve telvesi, yumurta beyazı, aloa vera, anne sütü, salyangoz özütü hatta plasenta bile sürenleri duyduk. Şimdi ise yeni trend sığır don yağı…
#Cilt Bakım TrendleriSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MeteTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#Sağlık