Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütSüt ve süt ürünlerinin tadının saklandığı ambalaja göre değiştiğini düşünen pek çok insan var. Bazıları bu konuda çok hassas bazıları ise böyle bir değişikliğin farkında bile değil. ABD'deki bilim insanları bu konuyu masaya yatırdı ve farklı malzemelerde saklanan sütlerin tatlarını analiz etti. Biz de buradan hareketle uzmanlara sorduk: "Ambalaj ürünün tadını ne kadar etkiliyor?"
#SağlıkDÜNYANIN en sevilen tatlılarından biri olan dondurma her yaş grubu için vazgeçilmez lezzetler arasında. Tatlı severler için hem lezzetli, hem de besleyici bir seçenek. Yüksek oranda A, D, E ve B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çinko içerir. Bu nedenle sağlığın desteklenmesinde önemli. Özellikle keçi sütünden yapılmış dondurmalar besin tüketimi az olan çocuklarda artmış kalsiyum ihtiyacını tamamlayabilmek adına iyi bir seçenek. 100 gram dondurma sütten daha yüksek kalsiyum oranına sahip.
#İzmirProf. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, ''O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim'' dedi.
#KoronavirüsAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
#Prof. Dr. Murat BaşGebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal TedavisiMitokondrilerini ve probiyotiklerini kaybetti de ondan! Yaşınız, cinsiniz, işiniz, gücünüz, kilonuz ne olursa olsun mitokondrilerinize gözünüzün için gibi bakın. Bana göre hanımefendinin sorunu sadece mitokondri fakiri haline gelmek de değil. Meselenin bir de probiyotik kaybı yönü var ki o da tam bir felaket.
#KELEBEKTürkiye’de bir süt tartışmasıdır gidiyor. Hastaneye kaldırılan çocuklar, buna dair demeçler derken, polemik bitmiyor. Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil, 4 Mayıs’ta ‘Psikolojik Sütlaç’ı yazdı da İzmir’deki 246 okula her gün pastörize süt gönderen Tire Süt Kooperatifi’nden haberdar olduk. Birleşmiş Milletler’in bu kooperatifi ‘Dünyanın En İyi Kalkınma Modeli’ seçtiğinden de...
Gelişmiş ülkelerin gündeminden hiç düşmeyen gıda güvenliği sorunu nihayet bizde de hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Bu çok iyi, çünkü güvenli gıda tüketimi, en az sağlıklı besin seçmek kadar önemli bir konu. Hangi gıdalar güvenli, yiyeceklerimizi pişirip saklarken nelere dikkat etmeliyiz merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler...
Sigara yasağının tüm kapalı mekanları kapsayacağı 19 Temmuz tarihi öncesinde, yaklaşık bir yıl önce sigarayı bırakan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil'den ilginç bir öneri geldi. Dedegil, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de kimyasal madde içermeyen “organik sigara” üretilmesini istedi.
Pınar, Ülker gibi önde gelen üreticileri günlük pastörize sütlerdeki tüketim süresinde herhangi bir değişiklik yapmazken, Sütaş’ın öncülük ettiği bazı üreticiler bu süreyi 3 günden 5 güne çıkardı. Bu uygulama, "Acaba günlük sütte de katkı maddesi mi kullanılıyor" endişesine yol açtı. Üreticiler, süreyi uzatmaya gerekçe olarak Türkiye’de soğuk zincir bilincinin oluşmasını gösterdi.