Güncelleme Tarihi:
DERYA ZÜNBÜLCAN
DİYETİSYEN
ANAHTAR KELİME DENGE
Çocuk beslenmesinin yanında diğer tatlılara göre daha düşük kalori içeriğine sahip olduğu için de kilo vermek ve sağlığına dikkat etmek isteyenlere iyi bir alternatif. 100 gram dondurma ortalama 150-200 kalori iken, 100 gram baklava 400-450, 100 gram çikolata 500-550, 100 gram şekerpare 450-500 kalori arasında. Ancak sağlıklı beslenmede en önemli anahtar kelime ‘denge’. Yaşamda kalmamızı sağlayan suyun bile fazlası zehirlenmeye neden olur. Her ne kadar düşük kalorili de olsa şeker içerdiği için yüksek miktarlarda tüketilen dondurma kilo kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle dengeli bir şekilde yaklaşık 2-3 top tüketmeye özen gösterilmeli. Öncesinde 1 bardak süt ya da 3-4 tam ceviz, 10-12 badem gibi bir protein kaynağı tüketmeniz dondurmanın kan şekeri üzerine olan olumsuz etkisini azaltır. Kilo kontrolünde yardımcı olur. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum...
FORMUNA DİKKAT EDENLERE MEYVELİ VE VANİLYALI
SAĞLIKLI beslenmeye dikkat ediyor veya formunuzu korumak istiyorsanız, karamelli, soslu, kremalı dondurmalar yerine meyveli ve vanilyalı alternatifleri tercih etmelisiniz. Dondurmaya ekleteceğiniz fındık, fıstık, çikolata ekstra tüketeceğiniz 100-150 kalori demek. Kaloriden tasarruf etmek için dondurmayı sade tüketebilirsiniz.
DİYETİMİ BOZAR MI?
İKİ ya da üç top sade dondurma kalori olarak 1 bardak süt, 1 porsiyon meyve ve 1 dilim ekmek kadar kalori içerir. Diyet yapıyorsanız gün içindeki beslenmenizden bunları çıkartarak dondurmanın kalorisini dengeleyebilirsiniz. Böylece diyetiniz bozulmamış olur.
17.00’DEN ÖNCE YEMELİ
DONDURMA aç karna tüketildiğinde iştah kapatıp mide kramplarına neden olabilir. O nedenle aç karna yenmemeli. Akşam yemekten sonra tüketilen dondurma göbek bölgesinde depo edilmeye daha müsaittir. Dondurmayı ara öğünde ve mümkünse saat 17.00’den önce tüketmelisiniz.
HİJYENİK KOŞULDA ÜRETİLENİ TÜKETİN
DONDURMA tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu sütün pastörize olması ve dondurmanın hijyenik koşullarda hazırlanmış olması. Dondurmanın besleyici özelliği sütün yüksek oranda kaliteli protein içermesinden kaynaklanır. Süt sadece bizim için değil, aynı zamanda mikroorganizmalar için de çok iyi bir besin kaynağı. Bu nedenle hijyene dikkat edilmeyen süt çok kolay bozularak sağlığa zararlı hale gelebilir. Hijyenik ve uygun koşullarda üretilen dondurmaları tüketmeye özen göstermelisiniz.