Benim gözümden

Güncelleme Tarihi:

Benim gözümden
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2021 20:49

DÜNYANIN en sevilen tatlılarından biri olan dondurma her yaş grubu için vazgeçilmez lezzetler arasında. Tatlı severler için hem lezzetli, hem de besleyici bir seçenek. Yüksek oranda A, D, E ve B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çinko içerir. Bu nedenle sağlığın desteklenmesinde önemli. Özellikle keçi sütünden yapılmış dondurmalar besin tüketimi az olan çocuklarda artmış kalsiyum ihtiyacını tamamlayabilmek adına iyi bir seçenek. 100 gram dondurma sütten daha yüksek kalsiyum oranına sahip.

Haberin Devamı

 

DERYA ZÜNBÜLCAN
DİYETİSYEN

Benim gözümden

ANAHTAR KELİME DENGE
Çocuk beslenmesinin yanında diğer tatlılara göre daha düşük kalori içeriğine sahip olduğu için de kilo vermek ve sağlığına dikkat etmek isteyenlere iyi bir alternatif. 100 gram dondurma ortalama 150-200 kalori iken, 100 gram baklava 400-450, 100 gram çikolata 500-550, 100 gram şekerpare 450-500 kalori arasında. Ancak sağlıklı beslenmede en önemli anahtar kelime ‘denge’. Yaşamda kalmamızı sağlayan suyun bile fazlası zehirlenmeye neden olur. Her ne kadar düşük kalorili de olsa şeker içerdiği için yüksek miktarlarda tüketilen dondurma kilo kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle dengeli bir şekilde yaklaşık 2-3 top tüketmeye özen gösterilmeli. Öncesinde 1 bardak süt ya da 3-4 tam ceviz, 10-12 badem gibi bir protein kaynağı tüketmeniz dondurmanın kan şekeri üzerine olan olumsuz etkisini azaltır. Kilo kontrolünde yardımcı olur. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum...

Haberin Devamı

 
FORMUNA DİKKAT EDENLERE MEYVELİ VE VANİLYALI
SAĞLIKLI beslenmeye dikkat ediyor veya formunuzu korumak istiyorsanız, karamelli, soslu, kremalı dondurmalar yerine meyveli ve vanilyalı alternatifleri tercih etmelisiniz. Dondurmaya ekleteceğiniz fındık, fıstık, çikolata ekstra tüketeceğiniz 100-150 kalori demek. Kaloriden tasarruf etmek için dondurmayı sade tüketebilirsiniz.

 
DİYETİMİ BOZAR MI?
İKİ ya da üç top sade dondurma kalori olarak 1 bardak süt, 1 porsiyon meyve ve 1 dilim ekmek kadar kalori içerir. Diyet yapıyorsanız gün içindeki beslenmenizden bunları çıkartarak dondurmanın kalorisini dengeleyebilirsiniz. Böylece diyetiniz bozulmamış olur.

 
17.00’DEN ÖNCE YEMELİ
DONDURMA aç karna tüketildiğinde iştah kapatıp mide kramplarına neden olabilir. O nedenle aç karna yenmemeli. Akşam yemekten sonra tüketilen dondurma göbek bölgesinde depo edilmeye daha müsaittir. Dondurmayı ara öğünde ve mümkünse saat 17.00’den önce tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

 
HİJYENİK KOŞULDA ÜRETİLENİ TÜKETİN
DONDURMA tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu sütün pastörize olması ve dondurmanın hijyenik koşullarda hazırlanmış olması. Dondurmanın besleyici özelliği sütün yüksek oranda kaliteli protein içermesinden kaynaklanır. Süt sadece bizim için değil, aynı zamanda mikroorganizmalar için de çok iyi bir besin kaynağı. Bu nedenle hijyene dikkat edilmeyen süt çok kolay bozularak sağlığa zararlı hale gelebilir. Hijyenik ve uygun koşullarda üretilen dondurmaları tüketmeye özen göstermelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!