Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaGünümüzün en popüler konularından biri de boy uzaması, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma ameliyatları. Özellikle gençlerin çok takıldığı konuların başında geliyor boy uzunluğu. O zaman gelin boyumuzu nasıl uzatabileceğimizden biraz bahsedelim.
#Op. Dr. Erman ÇekiçSüt ve süt ürünlerinin tadının saklandığı ambalaja göre değiştiğini düşünen pek çok insan var. Bazıları bu konuda çok hassas bazıları ise böyle bir değişikliğin farkında bile değil. ABD'deki bilim insanları bu konuyu masaya yatırdı ve farklı malzemelerde saklanan sütlerin tatlarını analiz etti. Biz de buradan hareketle uzmanlara sorduk: "Ambalaj ürünün tadını ne kadar etkiliyor?"
#Sağlık2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#BursaBomonti’de açılan The Ordinary’de ufak değişikliklerle bazı yemekleri tekrar düşünmeleri gerekse de ben marine sardalyayı beğendim; domates, sarımsak ve kapari makul miktarda. Kuzu etli ve acı biberli pizzanın malzeme kalitesi, hamuru ve pişmesi iyiydi. Tatlılardaysa süt yerine kefir kreması kullanarak turnayı gözünden vurmuşlar.
#Odun FırınıHamileyken kadınlar kendileri ve bebeklerinin sağlığı için yeme içmelerine her zamankinden daha fazla özen gösterirler. Bunun nedeni biraz da hamileyken her gıdanın alınamıyor olmasıdır. Peki, hamileyken neler tüketilmeli ve tüketilmemeli? İşte hamileyken içmeniz ve içmemeniz gereken içecekler...
#Hamileyken Bitki Çayı İçilir MiGAPS diyeti, bireylerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve rafine karbonhidratları kesmelerini gerektiren sıkı bir eliminasyon diyeti olarak tanımlanabilir. GAPS diyeti ile ilgili detayları Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç kaleme aldı.
#SağlıkGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikKişi için doğru süt tüketiminin önemli olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Eda Balcı, besin değerleri noktasında farklılık gösteren sütler arasında en doğru sütün nasıl seçilmesi ve tüketilmesi gerektiğine dair bilgi verdi.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriCOVID-19 hayatımıza girdiğinden beri yediklerimizin sağlıklı olmasına daha çok özen gösteriyoruz. Neyse ki Türkiye’nin birçok şehrinde üreticiyle tüketiciyi buluşturan gıda kooperatifleri var. 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle jürimize, “Hangilerine sipariş verebiliriz?” diye sorduk; meyve-sebzeden süte kadar farklı seçenekleri derledik.
#GazetehaberleriSüt teknolojisi, sıklıkla kullanılan kelimeler arasındadır. Özellikle kullanım anlamı bakımından önem taşıyan kelimelerdir. Bu nedenle süt teknolojisi kelimelerinin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sizin için süt teknolojisi ne demektir? Süt teknolojisi kelimelerinin anlamı nedir, işte tüm detaylar.
#Süt Teknolojisi Bölümü Nedir?Hürriyet Bursa yazarı Eren Aka’nın, kentin önde gelen firmalarının temsilcileriyle ramazan sohbeti sürüyor. Söyleşi dizimizin bugünkü konukları ise Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray ve Teksüt Kalite Müdürü Orhan Kaplan. Aksaray ve Kaplan’la Ramazan Sohbeti’ni keyifle okumanız dileğiyle...
#BursaKalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
#Genel SağlıkKefir Kafkas’larda gençlik iksiri olarak bilinen geleneksel bir gıda ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da hızla yayılmaya başladı. Çünkü beslenmenin sağlık ve anti aging üzerindeki muazzam etkileri, her geçen gün daha fazla önemseniyor.
#Kefirin FaydalarıBebeğin ek gıdaya geçtiği dönemde ilk tanıştığı gıdalardan biri yoğurttur. Bebeklerin gelişimi üzerinde oldukça önemli olan yoğurdu evde mayalamak en sağlıklısı. Peki, bebekler için yoğurt mayalarken hangi sütü kullanmak gerekir? Anne sütü ya da devam sütü ile yoğurt mayalanabilir mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki bebekler için sağlıklı yoğurt yapmanın detaylarını anlatıyor.
#Yoğurt MayalamaBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinButtermilk, İngilizce yemek tariflerinde çok sık karşımıza çıkan bir malzeme. Ancak Türkiye’deki marketlerde buttermilk bulmak oldukça zor. Yabancı bir tarifi uygulamaya çalıştığınız durumlarda buttermilk’i kendiniz de yapabilirsiniz. Yapılışı çok kolay olan buttermilk’in tariflerini ve yapılışının püf noktalarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
#ButtermilkODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan ‘Bilim Kafe’ etkinliğinde, Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop, ‘Mutfakta bilim mi olurmuş?’ başlıklı konuşmasıyla gıda maddeleri ve mutfak deneyimleri hakkında bilgiler verdi. İnsanlığın ilk mutfak kültürünün oluştuğu Mezopotamya'da yer alan Mardin'deki etkinliğe bilim meraklıları katıldı.
#ODTÜ