Kefirin gerçekten faydaları çok mu, yoksa abartılıyor mu?

Kefir Kafkas’larda gençlik iksiri olarak bilinen geleneksel bir gıda ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da hızla yayılmaya başladı. Çünkü beslenmenin sağlık ve anti aging üzerindeki muazzam etkileri, her geçen gün daha fazla önemseniyor.

Haberin Devamı

1 bardağı 150 kalori olan  kefir içinde 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein olarak bakıldığında 8– 11 gram protein içerirken günlük A vitamini ihtiyacının yüzde onunu, kalsiyum ihtiyacının yüzde otuzunu ve C vitamini ihtiyacının yüzde dördünü karşılamaktadır. Yine bir bardak kefirde 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker bulunur.

KAFKAS İNSANLARININ ÖMRÜ NEDEN UZUN?

Kafkasya’da insan ömrü 110-130 seneye yaklaşıyor. Yalnız uzun değil, kaliteli bir yaşamları da var. Bu coğrafi bölgede; kanser, tüberküloz, hazım bozuklukları, dolaşım sorunları en alt seviyede. Tıp alemi durur mu, bunun sırrını keşfetmek için bu ülke insanlarını ve yaşam tarzını incelemeye başlıyor. Ve buldukları en önemli özellik, bol miktardaki kefir tüketimi oluyor.

Haberin Devamı

Kefirde oluşan asetik asit, antibakteriyel maddeler ile antibiyotikler, vücutta bakterilerin gelişmesine engel olurlar ve tüm sindirim sistemini arındırırlar. Kefir mide, pankreas gibi bazı organların salgılarını da arttırır. Yapılan çalışmalar bu süt ürününün sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı son derece yararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca halk arasında kefirin yüksek tansiyon, bronşit, sarılık, ishal, kabızlık, ekzema ve safra rahatsızlıklarını iyileştirdiği de biliniyor.

Kefirin gerçekten faydaları çok mu, yoksa abartılıyor mu

6 AY DÜZENLİ KEFİR İÇERSENİZ NE OLUR?

Düzenli olarak, 6 ay süre ile günde 500 ml kefir tüketildiği zaman kefirin organizma üzerinde stabilize edici, gençleştirici bir etki gösterdiği, bağışıklık sistemini geliştirdiği belirtiliyor. Ayrıca karaciğer, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp metabolizmasını düzelttiği, kireçlenmeyi önlediğini öne süren bilgiler de inceleniyor. Muhtemelen doğru. Çünkü kefir mükemmel bir detoks sağlıyor.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • En bilindik etki olarak sindirim sistemini neredeyse mükemmel şekilde düzenler,
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
  • Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu yok eder,
  • Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
  • Saçları güzelleştirir ve daha parlak görünmesini sağlar,
  • Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
  • Sinir sistemini güçlendirir,
  • Özellikle gelişim çağında gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar,
  • Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar,
  • İshal ve kabızlığı gidermede yardımcıdır,
  • Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
  • Diş çürüklerini önler.

EVDE KEFİR YAPILABİLİR Mİ?

Kefir; içilecek kıvamda, hafif ekşimsi, alkollü ve köpüklü bir içecektir. Ekşimsi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana benzemektedir. Bir kere gidip alırsanız, uzun süre kullanabilirsiniz. İnek, keçi, koyun, hindistan cevizi, soya veya pirinç sütü ile kefir yapabilmek mümkündür. Pastörize süt kullanmanızda da bir sakınca yoktur. Hatta daha güzel olur.

Aldığınız sütü kısa süre kaynatarak daha sonra oda sıcaklığına kadar soğutmak gerekmektedir. Sonra ağzı sıkıca kapanabilen bir cam kavanoza aktarıyorsunuz. 1 litre süt için yaklaşık 20-40 gram kadar kefir tanesini süte ilave edip, temiz bir kaşıkla karıştırıyorsunuz. Sonra da kavanozun ağzını iyice kapatıyorsunuz. Yaklaşık 20 derecelik oda ısısında ve ışık almayan karanlık bir yerde 24-48 saat fermantasyona bırakıyorsunuz. Süresi dolunca, sütü süzüp kefirleri ayırmanız gerekiyor. Hazırladığınız içeceği buzdolabında saklarsanız birkaç gün kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

YULAFLI MUZLU KEFİR TARİFİ

Yazarın Tüm Yazıları