Paylaş
1 bardağı 150 kalori olan kefir içinde 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein olarak bakıldığında 8– 11 gram protein içerirken günlük A vitamini ihtiyacının yüzde onunu, kalsiyum ihtiyacının yüzde otuzunu ve C vitamini ihtiyacının yüzde dördünü karşılamaktadır. Yine bir bardak kefirde 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker bulunur.
Kafkasya’da insan ömrü 110-130 seneye yaklaşıyor. Yalnız uzun değil, kaliteli bir yaşamları da var. Bu coğrafi bölgede; kanser, tüberküloz, hazım bozuklukları, dolaşım sorunları en alt seviyede. Tıp alemi durur mu, bunun sırrını keşfetmek için bu ülke insanlarını ve yaşam tarzını incelemeye başlıyor. Ve buldukları en önemli özellik, bol miktardaki kefir tüketimi oluyor.
Kefirde oluşan asetik asit, antibakteriyel maddeler ile antibiyotikler, vücutta bakterilerin gelişmesine engel olurlar ve tüm sindirim sistemini arındırırlar. Kefir mide, pankreas gibi bazı organların salgılarını da arttırır. Yapılan çalışmalar bu süt ürününün sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı son derece yararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca halk arasında kefirin yüksek tansiyon, bronşit, sarılık, ishal, kabızlık, ekzema ve safra rahatsızlıklarını iyileştirdiği de biliniyor.
Düzenli olarak, 6 ay süre ile günde 500 ml kefir tüketildiği zaman kefirin organizma üzerinde stabilize edici, gençleştirici bir etki gösterdiği, bağışıklık sistemini geliştirdiği belirtiliyor. Ayrıca karaciğer, safra, böbrek, kan dolaşımı, kalp metabolizmasını düzelttiği, kireçlenmeyi önlediğini öne süren bilgiler de inceleniyor. Muhtemelen doğru. Çünkü kefir mükemmel bir detoks sağlıyor.
Kefir; içilecek kıvamda, hafif ekşimsi, alkollü ve köpüklü bir içecektir. Ekşimsi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana benzemektedir. Bir kere gidip alırsanız, uzun süre kullanabilirsiniz. İnek, keçi, koyun, hindistan cevizi, soya veya pirinç sütü ile kefir yapabilmek mümkündür. Pastörize süt kullanmanızda da bir sakınca yoktur. Hatta daha güzel olur.
Aldığınız sütü kısa süre kaynatarak daha sonra oda sıcaklığına kadar soğutmak gerekmektedir. Sonra ağzı sıkıca kapanabilen bir cam kavanoza aktarıyorsunuz. 1 litre süt için yaklaşık 20-40 gram kadar kefir tanesini süte ilave edip, temiz bir kaşıkla karıştırıyorsunuz. Sonra da kavanozun ağzını iyice kapatıyorsunuz. Yaklaşık 20 derecelik oda ısısında ve ışık almayan karanlık bir yerde 24-48 saat fermantasyona bırakıyorsunuz. Süresi dolunca, sütü süzüp kefirleri ayırmanız gerekiyor. Hazırladığınız içeceği buzdolabında saklarsanız birkaç gün kullanabilirsiniz.
Paylaş