Geçen pazar günü yaşamını yitiren Avrupa‘daki Türk iş dünyasının liderlerinden Hilmi Selçuk, Frankfurt‘ta toprağa verildi. Kurucusu olduğu Öz Kayseri firmasının ürünleriyle Türk damak tadını Avrupa‘ya tanıtan öncü iş insanı Selçuk‘un cenaze törenine Almanya‘dan dört bir köşesinden yüzlerce kişi katıldı.
#Hilmi SelçukAvrupa’daki Türk gıda sektörünün öncülerinden ‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk (89) yaşamını yitirdi. Önce Türk pastırmasını, daha sonra da işkembe çorbası gibi klasik Türk ürünlerini Avrupa’ya tanıtan markalardan Öz Kayseri’nin kurucusu olan Selçuk, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle şirket yönetimini çocuklarına bırakarak iş yaşamından çekilmişti.
#Avrupa-Almanya‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk, Almanya’nın Wiesbaden kenti yakınlarında Öz Kayseri pastırma ve et üretim tesislerini Hürriyet’e açtı. İki çocuk ve beş torun sahibi olan, 83 yaşına rağmen gençlere taş çıkartırcasına işine dört eliyle sarılan Selçuk, başından geçen talihsiz bir iş kazasından sonra neden ticarete atıldığını, ‘Pastırma Kralı’ unvanını nasıl elde ettiğini anlattı.
#Hilmi Selçuk‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk, Almanya’nın Wiesbaden kenti yakınlarında Öz Kayseri pastırma ve et üretim tesislerini Hürriyet’e açtı. İki çocuk ve beş torun sahibi olan, 83 yaşına rağmen gençlere taş çıkartırcasına işine dört eliyle sarılan Selçuk, başından geçen talihsiz bir iş kazasından sonra neden ticarete atıldığını, ‘Pastırma Kralı’ unvanını nasıl elde ettiğini anlattı.
#Hilmi SelçukAlmanya’nın önde gelen Türk gıda şirketlerinden Öz Kayseri, Alman Tarım Birliği (DLG) tarafından ‘Üstün Kalite Ürün’ ödülü ile onurlandırıldı. Ödülünü DLG Başkanı Prof. Stiebing’ten alan Öz Kayseri’nin sahibi Hilmi Selçuk, “15 yıldır altın madalya ile mükafatlandırılıyorduk. Bu ödül, işte bu altın madalyaların getirisidir” dedi.
#Pastırma KralıRoma İmparatoru Jül Sezar’ın ünlü generali Marcus Antonius, Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya duyduğu aşkın göstergesi olarak Kıbrıs adasını hediye etmiş. Günümüzde ise ada, yazı sabırsızlıkla bekleyenler için en güzel rotaların başında geliyor. Kaotik şehir hayatına kısa bir mola vermek ya da romantik bir tatil yapmak için Kıbrıs’ın yolunu tutabilirsiniz. Bu mevsimde bir ağustos güneşi yok belki ama Akdeniz ruhunun sizi deşarj edeceği kesin!
#SeyahatGeçen hafta Kuzey Kıbrıs’a kaçtım. Sonbaharda yaz keyfi yaşamak, yeni açılan Kaya Palazzo Hotel’i görmek ve sevdiğim bir dostumla hasret gidermek ana sebeplerimdi. Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs ruhuma çok iyi geldi. Size adanın sırlarını yazmak için arkadaşım Şehnaz’ın rehberliğinde sokaklarda kaybolurken yeni keşiflerde bulundum.
#Kuzey Kıbrıs Gezi RehberiGeçen hafta Kuzey Kıbrıs’a kaçtım. Sonbaharda yaz keyfi yaşamak, yeni açılan Kaya Palazzo Hotel’i görmek ve sevdiğim bir dostumla hasret gidermek ana sebeplerimdi. Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük ada olan Kıbrıs ruhuma çok iyi geldi. Size adanın sırlarını yazmak için arkadaşım Şehnaz’ın rehberliğinde sokaklarda kaybolurken yeni keşiflerde bulundum.
#Kuzey Kıbrıs Gezisiİşte yavru vatana ayak bastığınızda duymanızın muhtemel olduğu cümle budur. Tanımadan gülümseyen yüzlerin bir baş selamına eşlik edecek sohbeti çoğu kez böyle başlar… Siz de bir anda kapı komşunuzla konuşuyormuş rahatlığında yanıt verirken bulursunuz kendinizi. Çünkü Kıbrıs böyledir; bizdendir. Sanki yürüsek varacakmışız gibi yakındır… Akdeniz ikliminin nimeti sayesinde yılın neredeyse her ayı gidilebilecek cazibeye sahiptir. Gelin bu pazar şu bizim adaya uzanıverelim, bakalım neler çıkacak karşımıza sokaklarında?
#KıbrısTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriBirleşik Arap Emirlikleri’nin bir zamanlar adından hiç bahsedilmeyen sahil yerleşimi Dubai, şimdilerde farklı ulusların bir arada yaşadığı büyük bir dünya kenti. Birbirinden güzel, halka açık plajları, yeni metro ve tramvay sistemi, Fransızından Japonuna, İranlısından Amerikanına ünlü restoranlarıyla körfezdeki komşularından ayrışıyor. Son yıllarda sanatta öne çıktı. Galerileriyle ünlü semtleri ve hırslı modacılarıyla gözde. Gece eğlence mekânları da uluslararası kalitede.
#SeyahatNohut, tahin, limon suyu, zeytinyağı karışımından oluşan humusu sevmeyen var mıdır? Sıcak pidenize bıçağınızın ucuyla sıvadığınız humusun damağınızda bıraktığı tat, günün tüm lezzetsiz görüntülerinin üstünü örter, yaşamın ne kadar keyifli olduğunu size bir kez daha hatırlatır.
#HumusKayseri ’ye gittiğimde bu kez Erciyes Dağı’nı göremedim. Kentin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı bu yüce dağ mutlaka karşınıza çıkar. Ama bu kez çıkmadı. Üç gün boyunca da görünmedi. Erciyes’siz Kayseri bana bir garip geldi. Koca dağ nereye gitti diyecek olursanız, kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığını söyleyebilirim. Pastırmalar damlara asıldığı zaman, koca dağ hep sislerin arkasından bakar kente.
Ramazan Bayramı’nda, cuma günü izin almayı başaranlar altı gün tatil yapacak. İzninizi yurtdışında değerlendirmeyi düşünüyorsanız, eylül başında en güzel günlerini yaşayan, dört saati aşmayan uçak yolculuğuyla ulaşıp, altı günde keşfedebileceğiniz pek çok şehir var. Hürriyet Seyahat’in yazarları Mehmet Yaşin ve Saffet Emre Tonguç sizin için seçti.