Paris öyle bir şehir ki, her köşesinde bir yaşanmışlık, bir tarih gizli… Sanki her sokak başka bir dünyaya açılıyor. Özellikle lezzetleriyle harika bir şey… Eğer çikolata aşığıysanız size harika bir önerim var: Mousse aux chocolat… İşte Paris’te çikolata aşıkları için çikolata rehberi…
#ParisMİCHELİN Rehberi’nin 2024 seçimleri yapıldı. İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkileri açıklandı. Michelin müfettişleri 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı aldı; Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü
#1Michelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorGastronomi dünyasının en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi’nin beşincisi yolda. İnciler 2023’ün ilk yarısında sahiplerini bulacak. Bu yıl üç yenilik daha var. Kebabın, şırdanın başkenti Adana da artık rehberde. Bu yıl ilk kez rehberin İngilizcesi de basılıyor. Londra’da Rüya restoranda ocak ayı sonunda dünyaca ünlü gurmeler, yemek yazarları, şefler ve yabancı basının da katılacağı bir tanıtım ile İncili Gastronomi Rehberi dünyaya açılacak. Ve dahası Karaca-Hürriyet işbirliği bundan böyle Jumbo markasının desteği ile daha da büyüyecek.
#İncili Gastronomi RehberiMichelin Rehberi’nin ülkemize gelmesi çok anlamlı. Mutfağımızın çıtasını çok daha yukarılara taşıyacak, nitelikli turisti daha çok çekecektir. Ancak ben iyi bir esnaf lokantamıza veya Kıyı gibi önemli balıkçılarımıza da yıldız verilmesini isterdim. Katkıda bulunan herkesin ve tüm şeflerimizin eline, emeğine sağlık.
#Michelin RehberiHannover’de gerçekleşen dünyanın en büyük ticari araç fuarı IAA Transportation’a Türk firmalar elektrikli modelleriyle çıkarma yaptı. Anadolu Isuzu, Karsan, Otokar ve Temsa başta olmak üzere birçok yerli üretici çevreci çözümlerini dünyayla buluşturdu. Ford Otosan’ın Eskişehir’de geliştirdiği ve 2024’te üretmeye başlayacağı Türkiye’nin ilk elektrikli kamyonu ise katılımcılardan büyük ilgi gördü.
#IAA Transportation1, 2 ve hatta erişilmesi en zor olan 3 yıldız konfeti gibi saçılır oldu. Rehberi ‘kutsal kitap’ gibi görenler, gittiği ülkenin mutfağını temsil eden lokantaları kaçırdı çünkü o lokantalar rehberde ya hiç yoktu ya da yıldız almamışlardı. 1990’lı yıllara kadar bir şefin en az 10 seneden önce 3 yıldız alması mümkün değildi, zamanla bu ölçütler de gevşedi. Şimdiye dek Michelin Rehberi hakkında çok yazı yazdım. Konu çok boyutlu bir analizi hak ediyor ama bu kısa yazıda iki-üç noktaya değinmek istiyorum.
#Michelin RehberiDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin RehberiKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıÜlkemizde Roma döneminden Osmanlı’ya, Bizans’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar farklı dönemlere ait kalıntılara ev sahipliği yapan pek çok otel var. Tarihten izler taşıyan bu otellerin her köşesinde bir hikâye bulabilirsiniz. Yaşanmışlıkların zenginliğini misafirlerine taşıyan bu tarihi mekânlar adeta geçmişe bir pencere açıyor. Jürimize sorduk, nostalji dolu bir tatil vaat eden en güzel otelleri sıraladık.
#Gazetehaberleri14 Şubat’a bir hafta kaldı. Sevdiğine romantik bir kaçamak hediye etmek isteyenlerin hemen karar verip program yapması gerekiyor. Peki nereye? Jürimize Sevgililer Günü’nde, pandemi şartlarına da uygun yapılabilecek bir tatilin adreslerini sorduk; işte birbirinden güzel 10 seçenek...
#Sevgililer Günü AdresleriBursalı Tülin Yücel Altaş önce sesli seyahat rehberliği fikriyle girişimciliğe adım attı. Sonra Piri’yi kurdu. 20 ülkede, 30 şehirde 150’den fazla dijital turla 500 bin gezgine ulaştı. Tülin Yücel Altaş, koronavirüs günlerinde de “Evde kal, evde keşfet” uygulamasıyla sürdürdüğü sanal turlarla şehirleri de, sanatı da evlere taşıyor.
#GazetehaberleriGastronomi dünyasının ‘rockstar’ıydı, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Yeme-içme yazarı olarak kaleme aldığı restoran eleştirileri de, sosyoloji hocası olarak yaptığı Türkiye analizleri de büyük ilgi görüyor. Uzun yıllardır hayatımızda ama hakkında çok az şey biliyoruz. Yazarımız Vedat Milor’la buluştuk. Mutsuz çocukluğunu, etkileyici eğitim geçmişini, yemek merakının kökenini, “Hayat ona güzel” diyenler hakkındaki düşüncelerini, ellerinin titremesine yol açan hastalığını, sosyal medyayla birlikte keşfettiklerini sorduk.
#Vedat MilorPrag Avrupa’nın en çok turist çeken şehirleri arasına girdi. Nedeni müthiş mimari, tarihsel zenginlik, harika restoranlar, barlar. Zamanın gerisinde kaldığı düşünülürdü ama şimdi düzinelerce yeni mağazayla tasarım ve modada da sesini duyuruyor. Yeniler arasındaki en iyi butikler, restoranlar, pub’lar şans eseri kalabalık turistik bölgenin tam sınırında ya da dışında. Prag’ın çok iyi çalışan toplu ulaşım sistemi sayesinde bir zamanlar hiç önemsenmeyen Smichov semtindeki yenilikleri, Mala Strana’daki az bilinen mekânları, konutların yoğunlaştığı Vinohrady’nin cazibesini, tarihi merkezin doğusundaki Zizkov’u rahatça gezebilirsiniz. Dahası merkezdeki görülmeye değer yeni oluşumlar da kalabalıkların pek uğramadığı bölgelerde.
#PragHareketliği, enerjisi ve lezzetleriyle hemen sizi kendine bağlayan bir şehir Madrid. Beni Madrid'de en çok etkileyen şey tarihi yapıları oldu. Adım başı tarih kokan bu şehri sevmeniz için daha birçok başka neden de var: yeşil alanları, parkları, meydanları ve lezzetleri gibi. İşte size Madrid gezi rehberi...
#Madrid