Önümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda...
#PamukPamuk önemli endüstri bitkilerinden biridir. Özellikle kimya endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve sıcak bölgelerde yetişebilen bir bitkidir. Pamuk nasıl yetişir? Pamuk Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? Türkiye’de nasıl yetiştirilir? İşte pamuk yetiştiriciliği hakkında bilgiler.
#Pamuk Nasıl YetişirAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye küçük ölçekli sürdürülebilir enerji projeleri için 400 milyon Euro’luk yeni fon paketi açıkladı. EBRD Ankara Temsilcisi Hüseyin Özhan, 2009’dan bu yana enerji, altyapı, tarım ve endüstri gibi alanlarda Türkiye’ye 8.8 milyar Euro yatırım yaptıklarını belirterek, “Şu anda EBRD içindeki en büyük ülke Türkiye. Bu yatırımların yarısı sürdürebilir enerjiye” dedi.
#Ebrd1921’de Mersin’de doğmuş, ancak daha birkaç aylıkken annesinin kucağında ayrılmak zorunda kalmış ve uzun hayatı boyunca Mersin’i düşlemiş bir kadınla doğduğu evi aramaya gittim. Sokaklarda onunla birlikte, bugün yerinde olup olmadığı henüz belirsiz evi aramak heyecan verici ve hüzünlüydü. Gülmekle ağlamayı birbirine karıştıran, tüm politikalardan, ideolojilerden, düşmanlıklardan uzak, alabildiğine insani bir yolculuktu.
Osmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitArabayla seyahat etmeyi seviyorum. Hele bir de istikamet en güzel yaz rotalarından Balkanlar ise hemen direksiyonun başına geçerim. Bu kez normal tur güzergâhının dışında, kendime göre bir plan oluşturdum. Siz de böyle bir maceraya atılmak isterseniz Schengen vizenizin olması ve sınırdan geçerken yeşil sigorta yaptırmanız gerekli. Haydi, şimdi düşelim yollara.
#Bahar GÜNDOĞDUUNICEF’in 2022 verilerine göre dünyada yaklaşık 37 milyon çocuk yerinden edildi. Yaklaşık 2 milyon sığınmacı çocuk da Türkiye’de yaşıyor. 20 Haziran Dünya Mülteci Günü öncesi ülkemizde yaşayan sığınmacı çocuklarla ve konunun uzmanı Prof. Dr. Murat Erdoğan’la konuştuk. Görünen o ki; bu çocukları topluma kazandırmanın yolu eğitimden geçiyor.
#UNICEFEbeveynlere ‘Kız çocuk yetiştirmek mi daha zor yoksa erkek çocuk yetiştirmek mi?’ diye sorsak, her ikisinin de çok zor olduğunu söylerler. Ancak bilim insanları erkek çocuk yetiştirmenin daha zor olduğunu ve ebeveynleri daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bu hafta ebeveynlerle erkek çocuğu yetiştirmenin zorluklarını konuştuk.
#PsikolojDünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziTicaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel: “Söke pamuğuna değer katmak, çiftçilerimize vetüccarlarımıza kazanım sağlayabilmek için gecemizi gündüzümüze katarak büyük uğraşlar verdiğimizBüyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin inşaat temelleri çok kısa süre sonra atılacak.”
#1Kuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremMasal Müzesi, çocuklara yönelik kurulan bir müzedir. Türkiye’de ilk olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Kitaplarla ve oyuncaklarla çocuklara masalları sevdirmek amacıyla kurulmuştur. Masal Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Masal MüzesiOnunki mücadele dolu bir hayat. Adana’dan İstanbul’a uzanan yolculuğu sırasında hiç pes etmedi, hayallerinin peşine düşüp hep çalıştı. Ekranda adım adım yükseldi, ciddi bir hayran kitlesi edindi. Kanal D’de yayımlanan ‘Camdaki Kız’ dizisindeki karakteri Hayri’yle de bütün sezon en çok bahsedilen isimlerdendi. Cihangir Ceyhan’la buluşup yaşamını, oyunculuğu, evliliği ve baba olmayı konuştuk.
#Cihangir CeyhanZor yıllar yaşandı. 2016’da terör olayları, sonra taşınma, pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, karlı günler, yakıt fiyatları... THY çok ciddi sorunlarla boğuştu. Pandeminin ilk yılı ve 2016 terörlü yılı hariç hep kâr etti. Şirket yaşadığı gerilimleri paniğe dönüştürmeden yol aldı.
#THYBitki, çiçek ekimi için genellikle bahar ve yaz ayları beklense de aslında sevgiyle sulayıp büyüttüğümüz ev bitkilerimizin sağlıklı olması için mevsimine göre önlemler almamız gerekiyor. Onları kış aylarında soğuktan, yazınsa kavurucu sıcaklardan korumak çok önemli. Baharlarda yavaş yavaş yerlerini değiştirmeli, nem oranına dikkat etmeliyiz. Uzun ömürlü bitkiler yetiştirmek için her mevsimde özen göstermemiz gereken noktaları uzmanlara sorduk; 12 ay boyunca bitki bakımına dair püf noktaları aldık.
#BitkiSamsun'da geçen yıl 6 aylıkken tüfekle vurulup, ön bacakları kesilen "Pamuk" isimli köpeğe protez bacak takıldı. 1 yıldır Pamuk’un tedavisiyle ilgilenen Veteriner Hekim Ateş Barut, Pamuk’u yaralarını tedavi ettiklerini ve ön bacaklarına protez ürettirdiklerini belirterek, "Pamuk günün belli günlerini protez ile geçiriyor ama çok mutlu bir hayvan protezsizde çok güzel idare ediyor. Biz artık onu bize getiren derneğe HAYTAP’a iade edeceğiz" dedi.
#PamukEvde limon yetiştirmek oldukça kolaydır. Püf noktaları bilerek evde kolaylıkla limon yetiştirmeniz mümkündür. Limon Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla yetişen bir bitkidir. Bu bitki ev ortamında da kolaylıkla yetişir. Limon çekirdeği nasıl ekilir, nasıl çimlenir? Limon ağacı nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
Boru çiçeği hemen hemen her yeşil alanda, yol kenarlarında ya da tarlalarda karşılaştığınız bir bitkidir. Oldukça narin ve hoş bir yapısı olmasına rağmen zehirlidir. Fakat aynı zamanda da sağlık açısından pek çok faydası vardır. Bu kadar karmaşık olan Boru çiçeği hakkında merak edebileceğiniz her ayrıntıyı sizler için derledik.
#Boru ÇiçeğiTürkiye iklim bakımından zengin bir ülkedir. Birçok iklimi aynı anda yaşayabildiğinden dolayı birçok ağaç türü de ülkemizde yetişmektedir. Bu ağaçlardan bir tanesi de sarıçam ağacıdır. Sarıçam ağacı görüntüsü ile yetiştiriciliği fazladır. Özellikle bahçesinde sarıçam ağacı yetiştirmek isteyen kişiler sarıçam ağacı nedir ve nasıl yetiştirilir şeklinde araştırma yapmaktadırlar. Peki sarıçam ağacı nedir? Sarıçam ağacı nasıl yetişir? Sarıçam ağacının özellikleri nelerdir? Sarıçam ağacı hastalıkları ve bu ağacın faydaları nelerdir? İşte sarıçam ağacı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Milas’ın potansiyelini ‘4T’, yani ‘tabiat’, ‘turizm’, ‘tarih’ ve ‘tarım’ olarak özetleyen Başkan Muhammet Tokat, “Milas’ın gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte bölgenin parlayan yıldızı olacağız” dedi.
#İzmirKEPEZ Belediyesi, Kirişçiler’de 200 dönüm araziye kurduğu ve hububat ekimine hazırladığı Antalya Orman Çiftliği’nin arazisine, tarımsal faaliyetin bereketini artırmak amacıyla terra-rossa toprağı serdi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, "Yaşayan, üreten ve ürettiklerini hemşehrileriyle paylaşanö bir yer" olarak tanımladığı Antalya Orman Çiftliği’nin toprağı, ilk olarak buğday tohumuyla buluşacak.
#Antalya Orman Çiftliği