Roman kahramanları neden rahatsız eder

Yer, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi. Öğrenciler okudukları roman kahramanlarının kıyafetlerini giymişler, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü’nü kutluyorlar.

Haberin Devamı

Raskolnikov da var aralarında Zebercet de. Bir yanda Çalıkuşu Feride’yi görüyorsunuz diğer yanda Emma Bovary. Hafize Ana’nın koluna girmiş Eugenie Grandet. İnanılmaz renkli görüntüler.

Son dört yıldır düzenleniyormuş okulda bu festival. Okulun edebiyat öğretmeni, şair Ercan Yılmaz’ın yönlendirmesiyle hayata geçirilmiş.

2012 yılında Maltepe Üniversitesi ve Roman Kahramanları Dergisi’nin girişimiyle kutlanmaya başlanmıştı 21 Aralık ‘Dünya Roman Kahramanları Günü’ ve aynı hafta ‘Dünya Roman Kahramanları Edebiyat Festivali’.

Türkiye’deki çeşitli okullarda da kutlanıyor son yıllarda.

Roman kahramanları neden rahatsız eder

Öğrenciler Dostoyevski, Charles Dickens, Honore de Balzac, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan gibi yazarların romanlarındaki kahramanların kostümlerini giyiyor, kendi imkânlarıyla kitaplardaki mekânları okulda dekore ediyor.

Haberin Devamı

Ercan Yılmaz, festivalin öğrencilerin sadece roman kahramanları gibi giyinmesinden ibaret olmadığını, bir hafta boyunca söyleşi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

Yapılan panallere pek çok tanınmış edebiyatçı da katılıyor. Öğrenciler empati kurdukları roman kahramanlarını kendilerince yorumluyor ve panellerde de anlatıyorlar.

ŞİKÂYET EDEN DE VAR

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin video ve fotoğrafları sosyal medyada hayli ilgi gördü. Beğenenler çoktu ama eleştirenler de çıktı. Roman kahramanları konusunda bile hemen kamplara ayrıldık.

Kimisi yapılan etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edip “Milli Eğitim’in amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir” diye buyururken, “Lise öğrencisini romanla yetiştirmek çok saçma bir düşünce” diyenler çıktı. Çok büyük destek de geldi Ercan Yılmaz’a. Edebiyat dünyasından pek çok isim tebrik mesajı yayınladı.

Kitap okunmuyor diye şikâyet edilen, dilin fakirleşmesinden dert yanılan bir dönemde öğrencilerin kitap okumasını teşvik eden, daha önemlisi roman kahramanlarıyla empati kurmalarını sağlayan bir festivali eleştirmek akıl alır gibi değil.

Haberin Devamı

Eleştirilere en güzel cevaplardan biri Oscar Wilde’ın ‘Dorian Gray’in Portresi’nden alıntı yapan bir sosyal medya kullanıcısından geldi:

“Güzel şeylerde çirkin anlamlar bulan kişiler hatalıdır. Güzel şeylerde, güzel anlamlar bulan kişiler kendilerini yetiştirmeye çalışmaktadır. Bunlar için umut vardır. Güzel şeylerde yalnızca güzellik görenler seçkindir.”

Siz bildiğiniz yolda, güzelliklerin peşinde festivalinizi yapmaya devam edin Ercan Hoca.

YENİ ROMAN YENİ YAYINEVİ


YENİ yılın ilk sürprizi Türk edebiyatının ‘Uzun İhsan Efendi’si yazar İhsan Oktay Anar’dan geliyor.

Usta yazarın “On tört ayar insan, on sekiz ayar hırsız, yigirmi tört ayar namussuz ruhuna sahip, som bir süprüntü” olarak tanımladığı Kasımpaşalı İdris Âmil Efendi’yi anlattığı son romanı ‘Galiz Kahraman’ 2014 yılında yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

Kitabı dışında gündeme gelmekten hoşlanmadığı için hep yaptığı gibi sonrasında pek ortalarda görünmedi.

Roman kahramanları neden rahatsız eder

Kendisini tanımayan bir sokak röportajcısının tesadüfen sorduğu “Evrim teorisine inanıyor musunuz?” sorusuna verdiği cevabın YouTube kanalında yayınlanması ve viral olması dışında.

İhsan Oktay Anar hayranlarına müjdeyi buradan vereyim. Sekiz yıldır sabırsızlıkla bekledikleri yeni roman 2022’nin ilk aylarında okurla buluşuyor.

EŞİNİN YAYINEVİNE GEÇTİ

Anar’la ilgili haber sadece yeni roman değil. Uzun yıllardır birlikte çalıştığı, adının neredeyse bütünleştiği İletişim Yayınları’dan çıkmıyor bu kez kitabı.

Anar yeni kitabı için Everest Yayınları ile anlaştı. “Ama çocuklar orada kaldı” diyerek önceki kitaplarının İletişim Yayınlar’ında devam edeceğini söylemiş çevresine bilgi verirken.

Haberin Devamı

Everest Yayınları’na geçme hikâyesi de oldukça ilginç. Eşi Özlem Anar da kendisi gibi felsefeci ve yazar. ‘Kayıp Ruhlar Kitabı’, ‘Antik Zaman Hikâyeleri’, ‘Aşık Kedi’, ‘Yeşil Mühürlü Masal’ gibi kitapları bulunuyor. Özlem Anar’ın son olarak ‘Kedi Dili’ kitabı Everest Yayınları’nın bir diğer markası Alfa’dan çıkmıştı. Özlem Anar’ın yayınevi ile olan ilişkilerinden etkilenmiş olacak ki İhsan Oktay Anar da son kitabını Everest Yayınları’na teslim etti.

GAZİANTEP’İN RUHUNU YANSITAN MÜZE

GAZİANTEP’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlamaları için ‘Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde gerçekleştirilen gecedeydim. SANKO Holding’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen gecede Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun da bulunduğu kalabalık bir davetli grubu vardı.

Roman kahramanları neden rahatsız eder

Haberin Devamı

Etkinlik programından sonra yeni açılan müzeyi gezdim. Tarih müzeciliği ve canlandırma anlamında dünyanın sayılı örneklerinin arasına girebilecek bir müze olmuş. Anlatımı, yer verdiği tarihi belgeleri, sergilenen objeleri, düzenlenmesi ve canlandırmalarıyla Gaziantep’in Kuvayı Milliye ruhu çok iyi yansıtılmış.

Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları