Güncelleme Tarihi:
Milas’ın gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ilçenin önümüzdeki 10 yıllık süreçte bölgenin parlayan yıldızı olacağını söyledi. İlçenin gücünü, tabiat, turizm, tarih ve tarım olmak üzere ‘4T’ ile ifade ettiklerini belirten Tokat, Milas’ın köklü geçmişi ve yerel zenginlikleriyle öne çıktığını kaydetti. “Milas; doğası, iklimi ve insanının sıcakkanlı yapısıyla öne çıkıyor” diyen Başkan Tokat, “Pandeminin de etkisiyle ilçemize yerleşmeye gelenlerin sayısında önemli artış oldu. Gelenlerin büyük bölümü dönmedi, Milas’ta kaldı” sözleriyle bu görüşünü destekledi. Tokat’la hem ilçeye yapılan yatırımları, hem tarım, turizm ve sanayi alanındaki gelişmeleri, hem de geleceğe ilişkin planları içeren keyifli sohbet gerçekleştirdik. ◊ Milas’ın öne çıkarılması gereken değerleri sizce nelerdir? - Milas potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu gücünü ‘4 T’ ile tarif ediyoruz: ‘Tabiat’, ‘turizm’, ‘tarih’ ve ‘tarım’. Milas sanayi kimliğinin yanında bu bahsettiğimiz özellikleri de içeren ve bu konuda irdelenmesi gereken bir ilçe. İhtişamlı bir geçmişe sahip. Karya ve Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmış. Her döneme ilişkin tarihi birikimi var. Türkiye’de ören yeri en fazla olan ilçelerden. Turizm kenti aynı zamanda. Öncelikle Türkiye’nin sahil şeridi en uzun ilk 3-5 ilçesinden biri. Sahil şeridi önemli yatırımları almaya aday. Şu an bakir durumda. Bunun yanında, doğası, el sanatları, insan potansiyeli ve yaylaları ile her türlü ziyaretçiye açık. Karadeniz’den sonra orman potansiyelinin en yüksek olduğu bölge. Milas balıkçılık konusunda da Türkiye’nin en büyük üreticilerine sahip. Gerek deniz, gerek üretim balıkçılığında potansiyelimiz yüksek. Türkiye’nin dış satımının yüzde 70’ini tek başına gerçekleştiriyoruz. Milas halısı literatüre girmiş, Karacahisar ve Bozalan halısı çok büyük önem taşıyor. El emeğiyle yapılan halıcılığı yaşatmaya çalışıyoruz. Bafa Gölü de ilçemiz sınırlarındaki ayrı bir değer. Bu bölgede doğan ve yaşayan biri olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Zenginleştirilmiş bir Akdeniz mutfağına sahibiz. Genelde deniz ürünleri diye bilinir. Ancak burada deniz ürünleri, ot, et ve tahıl olarak zengin bir mutfağımız var. Benim de büyük ilgim söz konusu. Bu konuda Halim Şafak Şanlıdağ’la birlikte yazdığımız ‘Milas Yemek Kültürü’ adlı bir kitap da mevcut. Girit kültürünün de etkisiyle ot yemekleri bölgemizde çok fazla.
60’A YAKIN MARKA OLUŞTU
Bölgenin önemli tarım potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. İlçe zeytin ve zeytinyağında adeta marka cenneti haline geldi... - Evet, Milas’ın tarım potansiyeli ve doğası özel olarak ele alınmalı. Milas, tütün ve pamuk üretiminin yanı sıra zeytin ve zeytinyağında da önemli bir marka. Tabii ki, zeytin konusuna ayrı bir vurgu yapmak gerekir. Türkiye’de pek çok merkez için zeytinin başkenti denir. Ancak zeytinin gerçek anlamda başkenti Milas’tır. Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret patentini aldığımızda bu konuda Türkiye’de tek olacağız. Ulusal düzeyde zaten tescilliyiz. AB başvurumuz da sonuçlanmak üzere. 2009’da göreve geldiğimizde marka ve pazarlama konusunda birtakım sorunlar vardı. Belki pazarlama sorunu bir noktada devam ediyor olabilir. Ancak geçen sürede bugün 60’a yakın kaliteli marka oluştu. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda sürekli altın madalya ve derece alan kaliteli zeytinyağları üretiyoruz. Milas’ta merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum ve vatandaş birlikteliği güzel bir şekilde yürüyor.
MUĞLA’NIN TEK ORGANİZESİ
Tarım öncelikli gibi görünse de Milas’ta sanayide de önemli hamleleriniz var. Bu konuda neler söylemek istersiniz? - Sanayiyi kendi boyutuyla ele aldığımızda Milas’ta bu alanda da önemli potansiyel var. Muğla’nın tek organize sanayi bölgesi Milas’ta kuruluyor. Arsa dağıtma aşamasına geldik. 70’e yakın fabrika kurulacak. Karma bir sanayi sitesi olacak. Gıda, tekstil, inşaat, entegre paketleme ve depolama tesisleri, makine sektöründen fabrikalar yer alacak. Bu da yaklaşık 2 bin 500–3 bin kişilik ek istihdam anlamına geliyor. Milas’ta iki termik santral de bulunuyor. Bir havaalanımız var. Güllük’te yükleme limanı, Ören’de marinamız var. İhalesi yapılan Güllük’le yakında ikinci bir marinaya daha kavuşacağız. Yeraltı kaynakları açısından da zengin bir bölgeyiz. Milas’ın geniş potansiyeline rağmen tanıtım ve hamle eksikliği var. Bunu kapatmaya çalışıyoruz. Bu konuda önemli aşamalar kaydettik. Milas, Türkiye’de köy sayısı en fazla olan ilçelerden biri, kırsalı çok geniş. 132 mahallenin 119’u merkez dışında. Alan ve mahalle açısından Muğla’nın en büyüğü. Nüfus açısından da Bodrum ve Fethiye’den sonra en büyük üçüncü ilçe.
TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınmasında son düzlüğe girildi. Ne dersiniz? - Milas zeytin ve zeytinyağının başkenti. Zeytin, çok eski zamanlardan itibaren topraklarımıza kök salmış, bereketin ve bolluğun en önemli sembolü. Yaşadığımız coğrafyayı özel bir bölge olarak değerlendirmek gerekiyor. Bunun kıymetini, avantajını çok iyi bilmemiz lazım. Bu noktada Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği’ne yapmış olduğu coğrafi işaret başvurusunun kabul görmesi çok önemli. Bu, ülkemiz açısından bir ilk. Bu süreç Milas’ımızın ticaret hacmini genişletecek, buna paralel olarak da ilçemiz dünyada tanınan bir kent olma yolunda ciddi adım atacak. AB’den coğrafi işaret alınmasıyla birlikte Milas zeytinyağını dünyaya tanıtacak, ihracat konusunda da önemli bir yol kat edilecek. Bu durum bölge ekonomimize de çok ciddi katkı sunacak. İnsanımız kazanacak, Milas kazanacak. Milas Belediye Başkanı olarak sürece büyük emek veren başta Milas Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere herkese Milas halkı adına teşekkürü borç biliyorum.
ŞİDDETİN HER TÜRÜNE KARŞIYIZ
Milas Belediyesi olarak Kadın Danışma Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiniz. Burada neler hedefliyorsunuz? Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda neler söylersiniz? - Kadın Danışma Merkezi’nde şiddete maruz kalan ya da kalma ihtimali bulunan tüm kadınlara ücretsiz sosyal, psikolojik ve hukuksal konularda destek verilecek. Ayrıca kadınlara şiddetle mücadelede 6284 sayılı kanun kapsamında yasal hakları ve önleyici tedbirler kapsamında bilgilendirme yapılacak. Merkezde verilecek danışma hizmetlerinden hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm kadınlar ve 18 yaş altı çocukları da ücretsiz yararlanabilecek. Merkeze ulaşmak ve çalışmalar hakkında bilgi almak isteyenler, hafta içi mesai saatleri içinde (0533) 614 29 40 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilir. Kadına yönelik şiddet bir hak ihlalidir ve insanlık suçudur. Bu anlamda farkındalık yaratmak, şiddet gören kadınlara destek olmak adına bu tesisi ilçemizi kazandırdık. Bu vesileyle, şiddet görmüş, sağlığını, hayatını kaybetmiş bütün insanları saygıyla anıyor, kadına yönelik şiddeti kınıyorum.
ADIMLARI BİRLİKTE ATACAĞIZ
Son olarak, önümüzdeki 10 yıllık süreçte nasıl bir Milas hayal ediyorsunuz? - Milas önümüzdeki 10 yıllık süreçte ülkemizin ve bölgemizin parlayan yıldızı olacak. Pandeminin de etkisiyle ilçemize yerleşmeye gelenlerin sayısında önemli artış oldu. Gelenlerin büyük bölümü dönmedi. Kış nüfusumuz köylerle birlikte 150 bin civarında. Ancak pandemiden kaynaklı artış var. Bütünleşik pazarlama ve tanıtım stratejisiyle Milas, tüm dünyaya daha etkin tanıtılabilir. Karadeniz’den sonra orman yoğunluğunun en fazla olduğu bölgedeyiz. Sahilleriyle, ovalarıyla, yaylalarıyla, geniş bir yelpazeye sahibiz. Türklerin, Rumların, Ermenilerin, Arnavutların, Yahudilerin ortak yaşadığı ve hoşgörünün hakim olduğu bir ilçeyiz. Bu açıdan inanç turizmi açısından da önemli bir noktayız. Milas’taki yayla turizmini, yamaç paraşütünü, inanç turizmini ve doğal zenginlikleri iyi anlatmalıyız. Bodrum’la kardeş şehir olarak birbirimizi çok iyi tamamlayabiliriz. Adımları birlikte atarsak çok daha büyük etki yaratabiliriz.
Kooperatif kurup üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı kalkındıracağız
Kırsal kalkınma adına bir kooperatif kurma projeniz bulunuyor. Bu kooperatif ilçe ekonomisine nasıl katkı sağlayacak?
- Kooperatifle birlikte hem tarımsal kalkınma sağlanacak, hem de vatandaşlar uygun fiyatlarla kaliteli yiyeceğe ulaşacak. Belediye olarak her zaman çiftçimizin yanındayız ve destekçisi olmaya devam ediyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde güvenilir gıdaya erişim konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Bu anlamda çiftçimizi ve yöresel ürünlerimizi desteklemek, yetiştirmek ve pazarlamak adına ilçemizde bir kooperatif kurmak istiyoruz. İlk etap olarak Milas Belediyesi, Çamköy, Ulaş, Karacahisar, Kayadere ve Aslanyaka muhtarlarımızın kurucu üyesi olduğu bir tarımsal kalkınma kooperatifi kuracağız. Kooperatif devreye girip işlevsel hale geldiği zaman diğer muhtarlarımızı da üye yapacağız. Böylece tarım kooperatifimizi dayanışma ruhu ile güçlendireceğiz.
KİMDİR?
Muhammet Tokat, 1967’de Milas’ın Karacahisar köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Karacahisar İlköğretim Okulu’nda, liseyi Milas Lisesi’nde tamamlayan Tokat, 1988’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1989–2009 arasında Milas’ta serbest avukatlık yaptı. 1999’da CHP’den Milas Belediye Meclis Üyeliği görevini yürüttü. Aralık 2007’da CHP ilçe kongresinde aday olarak başkan seçilen Tokat, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu başkanlığı yaptı. Muhammet Tokat, 6 yıl Muğla Barosu İlçe Temsilciliği ve 2 dönem Milas Tüketici Hakları Hakem Heyeti’nde görev aldı. 1998–2004 arasında üç dönem Muğla Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulunan Tokat, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP’den belediye başkanlığına aday oldu ve seçildi. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde tekrar bu göreve seçilen Muhammet Tokat, 31 Mart 2019’da üçüncü kez bu koltuğa oturdu ve görevini sürdürüyor.