AKUT Kocaeli Ekip Lideri Abdurrahman Eke, meydana gelen sel felaketleri nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Afet bilincinin kritik önem taşıdığını ve bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Eke, “Bütün doğal afetler tehlikelidir ama su gerçekten çok daha tehlikelidir çünkü önüne geleni alır ve götürür. Ben çok güçlüyüm, ben çok kuvvetliyim, 5 santim suda, 15 santim suda yürüyebilirim, arabamla kaçabilirim gibi şeylere kesinlikle güvenmemeliyiz. Gerçekten su önüne gelen her şeyi alır götürür, çok acı sonuçlara yol açılabilir. Her afette olduğu gibi selde de ne yapmamız gerektiğini öncesinde veya sonrasında ne yapmamız gerektiğini mutlaka öğrenmeliyiz” dedi.
#AKUTBahar aylarıyla birlikte, pandemide alınan fazla kilolardan kurtulma arayışları da başladı. Kimileri bu uğurda şok diyetlere yönelmekten kaçınmazken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, her diyetin kişiye özel olması gerektiğini, aksi taktirde sürdürülebilir olmayacağı gibi, şok diyetlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Peki bahar mevsiminde fazla kilolardan en sağlıklı şekilde nasıl kurtulunabilir? Uzmanı anlattı...
#Baharİstasyonların salgın döneminde dönüşüm sürecini hızlandırdığını söyleyen Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, “Yüzde 3’lerde olan market payı yüzde 20’lere çıktı. Kahvenin payı sürekli artıyor. Artık akaryakıttan farklı hizmetler de satıyoruz. Gidiş perakendede oyuncu olmayı gösteriyor. Şimdi istasyonlara kargo teslim noktaları koyuyoruz. Ayrıca yeni nesil market uygulamalarının da istasyonların olduğu yerlerde hizmet verebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriSağlıklı beslenmenin temeli mutfakta başlıyor. Tükettiğimiz yiyeceklerden maksimum düzeyde besin değeri ve vitamin almak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. İşte satın aldığımız besinlerden pişirme yöntemlerine kadar sağlıklı beslenmenin mutfaktaki püf noktaları…
#Mucize LezzetlerProf. Dr. Canan Karatay insan ömrünün uzadığı iddiasına karşı çıkarak "Nereye uzuyor insan ömrü Allah aşkına? Kandırılıyorsunuz efendim. Kan-dı-rı-lıyor- su-nuz! İnsan ömrünün uzadığı falan yok. İngiltere, Amerika, Fransa hepsi endişe içinde, “Çocuklarımız bizden daha kısa ömürlü olacak” diye. Neredeyse bütün çocuklar, gençler hasta. Gençlerin hepsi sorunlu" şeklinde konuştu.
#Canan KaratayYeni doğan bir bebek yanı sıra anne karnındaki ceninden itibaren ağrı algısı oluşur. Çocuk ve ergenlerdeki baş ağrısı da oldukça sık rastlanan bir sorundur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, neden çocukların baş ağrısı yaşadığını, çocuklarda baş ağrısının nedenlerini ve çocuklarda migren tanısının koyulabilmesi için gerekli tipik özellikleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıSarımsak deyip geçmeyin, kokusu azıcık ağır diye onu lütfen hor görmeyin. Daha da önemlisi bu mükemmel lezzeti mutfağınızdan hiç ama hiç eksik etmeyin. Çünkü beslenme uzmanları da, biz beslenmeye gönül vermiş doktorlar da onun ne kadar önemli bir doğal sağlık destekçisi olduğunu çok iyi biliyor, sizin de bilmenizi istiyoruz.
#Yazar YazısıÇocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe yönelmelerini yalnızca iyi eğitim almalarıyla sağlayamayız. Dengeli beslenme ve düzenli aktivite yapma konusunda her gün verdiğimiz yapıcı öğütler ve “evimizdeki beslenme düzeni” de en az dersleri –eğitimleri- kadar önemli. Yaşasın Hayat’ın sağlık uzmanlarından Dr. Evren Altınel bu konuda bakın neler anlatıyor...
Asude Akınlı (27), tanıştığım en duygusal gezginlerden. Okuma-yazmayı öğrendiğinden beri hikáyeler yazıyor, yazısı ağlatamadığında, resimler çiziyor. Yirmili yaşlarındayken bu hobisine fotoğraf da eklenmiş. Onun için fotoğraf çekmek, baktığını görüntülemek değil; kalp gözüyle gördüğünü yakalamak. Seyahat ise 22 yaşındayken biriktirdiği harçlıklarla yaptığı İsviçre tatili ile girmiş hayatına. O günden beri her fırsatta bir yere kaçıyor. Hürriyet Seyahat için Umman’ı anlattı.
Yapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeSağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, sigara ve stres derken son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kolonoskopi sayesinde önlenmesi mümkün olan bu ölümcül kansere karşı toplumsal farkındalığın hala çok az olması, kolon kanserinin günümüzde en sık rastlanan üçüncü kanser olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu belirterek, kolon kanserinden korunmak için 8 hayati öneri ve uyarılarda bulundu.
#Kolon KanseriTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk YazarAkdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol KalyoncuErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeKavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#Mikrobiyota