Çocuklarda kendine karşı öz güven duygusu 0-6 yaş aralığında oluşur ve 10 yaş civarlarında bu gelişim tamamlanır. Bu süre zarfında anne ve baba çocuğun üzerinde fazla kontrolcü olduğunda bazı öz güven problemleriyle karşılaşmak kaçınılmazdır. Korumacılık ve sevgi çocuklar için oldukça önemlidir fakat sınırları aşan bir korumacı tavır öz güven duygusunun azalmasına neden olabilir.
#Özgüvenli Çocuk YetiştirmekSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarSosyal mecralarda psikologlar ve hatta hiçbir uzmanlığı olmayanlar tarafından narsisizmle ilgili binlerce yorum bulmak mümkün. Çünkü narsist olmanın havalı göründüğü, partnerlerin birbirini hemen ‘narsist’ olarak tanımladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu mevzuyu tam anlayabilmek için ‘Hepimiz Narsistiz’ kitabının yazarı klinik psikolog Şule Öncü’ye kulak verdik. Ona göre bu bir pandemi ve ilişkiler bozuldukça hepimiz enfekte oluyoruz.
#NarsisizmÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikÖzgüveni yüksek olan kişiler; bulundukları her yerde ve her zaman ön planda olmayı başarırlar. Özgüven; başarının en önemli unsuru olarak tanımlanmaktadır. Bu özelliği bulunan bireyler; korkuları ile yüz yüze gelen ve konfor alanlarından çıkan bireylerdir. Olumsuz durumlarda dahi bardağın dolu tarafını gören, olumlu yönlerin etkisi ile yaşanan güçlüklerinin üstesinden gelen kişilerdir. Peki, özgüven nasıl kazanılır, kendine güven nasıl artar? Psikolojik özgüven nasıl kazanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Özgüven22 Aralık ve 20 Ocak tarihlerinde doğan insanlarda baskın şekilde hissedilen burç; oğlak burcudur. Oğlak burcu bireyleri; azimli, çalışkan, maddiyatı seven, disiplinli bir yapısı bulunmaktadır. Her doğal taşın; burçlar ile uyumlu olduğu söylenebilir. Peki, oğlak burcu bireylerine uygun olan değerli taşlar nelerdir? Oğlak burcu bireylerinin taşı nedir ve hangisidir? Oğlak burcu bireylerinin taşlarının adı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Oğlak Burcu“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer Sivrioğlu“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer SivrioğluBağlanma; bireyin, başka bir kişiden yakınlık bekleme eğilimi bu kişi yanında olduğunda kişinin kendisini güvende hissetmesidir. Bağlanma, genelde çocuk ile yetişkin bir birey -çoğu zaman anne (ya da bakım veren kişi)- arasındaki olumlu bağı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bağlanma kuramı hayvan gözlemleri ve deneyleri sonucunda gelişmiş bir kuramdır. Bağlanma ile ilgili ilk araştırmaları John Bowlby ve arkadaşları yapmışlardır.
#ÇocukBOY kısalığının hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini belirten Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, boy uzatma ameliyat için ideal zamanın 20 yaş sonrası olduğunu belirtti.
#Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahramanİnsanlarla ilk karşılaştığımızda birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Daha birbirimizi tanımadan sadece birbirimizin yüzüne bakarak çok sayıda kanıya varıyoruz. Yani yüzümüz, cildimiz hepimiz için çok önemlidir. Sivilce kişinin yüzüne ve tüm güzelliğine gölge düşüren bir durumdur. Peki sivilceler sosyal hayatımızı ve ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor? Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın anlatıyor.
#Sivilcelerin EtkisiÇocuklarda sık görülen bir sorun olan ‘öğrenme güçlüğü’ konusunda bilgiler veren Çocuk Gelişimi Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “İlköğretim çağındaki çocuğunuz okuma yazmayı ve sayıları öğrenmede zorluk yaşıyorsa, yüksek sesle okumayı reddediyorsa kırıklarla dolu bir karneyle eve geldiğinde onu suçlamayın. Zira çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olabilir” dedi.
#Öğrenme GüçlüğüKadınlar, bazı özel bölgelerinin estetik olarak hoş görünmesini veya daha rahat görünmesini sağlamaya odaklanır. Bazı kadınlar ise daha iyi bir memnuniyet elde etmek amacıyla bir genital gelişim veya gençleştirme prosedürüne ihtiyaç duyarlar. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş kadınlardaki genital problemler hakkında bilgi verdi.
#Kadın SağlığıVenedik Film Festivali’nde Altın Aslan alan ‘Joker’le açılacak 18 Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl TV+ işbirliğiyle 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de de sinemaseverlerle buluşacak 18. Filmekimi’nin biletleri 28 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor. İşte filmlerin açıklamalı tam listesi...
#Filmekimi 2019Daha önce hiç ‘PKU’ diye bir hastalık duydunuz mu? Üstelik Türkiye’de çok yaygın. Hatta PKU olduğunu bilmeyenler de bir hayli fazla. Akraba evlilikleriyle, kalıtsal olarak aktarılıyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, eğer durum fark edilip önlem alınmazsa gelecekte zihinsel ve fiziksel engellerle karşılaşabiliyor. Konu çok ciddi ve anlaşılması da çok güç. Ancak geleceğimiz için çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. Konuyu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı ile konuştuk.
#PKUİlişkinizde yaşadığınız sorunların kaynağı, sevgi bağınızı yanlış tanımlamanız olabilir mi? Yaşadığınız aşk, tutku, sevgi gibi duygular zamanla bağlılıktan ‘bağımlılığa’ dönüşmüş olabilir. Peki neden kıskanıyoruz? Kıskançlık bir hastalık mı? İlişkiye zarar verir mi? İşte cevaplar…
#İlişkide Kıskançlık“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru EmzirmeAşk… Yüzümüzde tebessüm, kalbimizde hareketlenmeye yol açan, bağışıklığı bile güçlendiren... Bir de takıntı var ki, değil bağışıklık sistemini vurması, hayatı zindan edebilen! Bazen kişi etrafındakilerden ‘seninki aşk değil, takıntı’ cümlesini duyar, yaşadığı duygu yoğunluğu ile baş edemediğinde kendisine bunu sorar. Psikolog Sena Sivri, yaşanılan duygu durumunun aşk mı takıntı mı olduğunu anlamak için kişinin kendisine sorması gereken temel 10 soru olduğunu, bu soruların çoğuna ‘evet’ yanıtı veriyorsa ve hakim olan duygusu ‘mutluluk’ değil ‘huzursuzluğa’ dönüşmüşse, gerektiğinde uzman desteği alması gerektiğini söylüyor. Psikolog Sena Sivri 14 Şubat Sevgililer Günü kapsamında, kişinin kendisine sorması gereken 10 soruyu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#14 Şubat Sevgililer Günü