İzafiyet teorisi, pek çok kişinin merak ettiği ve zaman zaman da gündeme gelen teorilerden biri. 1905 yılında Albert Einstein tarafından yayınlanan İzafiyet teorisi, Özel Görelilik Kuramı olarak da biliniyor. Peki, İzafiyet Teorisi nedir? İşte İzafiyet teorisi ile ilgili merak edilenler...
#İzafiyet TeorisiRölativizm, ''bilgi'', ''ahlak'' ve ''erdem'' gibi evrensel kavramların göreceli olduğunu savunan bir öğretidir. Bu nedenle ''Görecilik'' adıyla da bilinir. Felsefede rölativizm akımının öncüleri kim, Görecilik kuramının özellikleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Rölativizm Nedir?Hayır, bir sitcom dizi repliğinden söz etmiyoruz. Evren üzerine biraz konuştuk malumunuz. Biraz da uzaydan, uzay-zaman sürekliliğinden, karışık karışık işlerden bahsedelim. Zaman yolculuğu mümkün mü? Paralel evrendeki halimiz okulu uzatmadan bitirdi mi? O zaman biz niye bitiremiyoruz? Bunlardan söz edelim! Ama tabii hepsini bu hafta bitirmeyelim, “arkası yarın”lı olsun!
#101Zamanda yolculuk gibi aklın kolayca kabul edemeyeceği bir iddiayı anlayış sınırlarına çekilmek için önce zamanın mutlak olmadığını hareketli gözlemcinin ölçtüğü zaman ile durağan gözlemcinin ölçtüğü zamanın farklı olduğunu, yani Einstein özel görelilik kuramını kavramak gerekir.
Işık hızından daha hızlı ilerleyen bir parçacığın keşfedildiği iddiası, bilim dünyasına bomba gibi düştü. Bilim insanları arasında büyük şaşkınlık yaratan Opera adlı deneyin sonucu henüz doğrulanmazken, Hürriyet teknoloji yazarı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, “Einstein’ın teorisi çöküyor mu” sorusuna açıklık getirdi. Yalçın, “Böyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.
Parçacık fiziği uzmanları, Albert Einstein’ın özel görelilik kuramını çökertebilecek bir açıklama yaparak ışıktan hızlı “nötrino” parçacıkları bulduklarını iddia etti. Eğer iddia doğrulanırsa, Einstein'ın evreni kavrayışımızın temel taşlarından birini oluşturan ve hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı ilerleyemeyeceğini öne süren özel görelilik kuramı ortadan kalkabilir.
"Evrenin mühendisi" Einstein, bazı problemleri çözememişti. Fizikçiler hálá farklı düşünceleri çözebilecek son büyük formülün peşinde koşuyor. Einstein’ın teorileriyle fizik dünyasını altüst etmesinden bu yana 100 yıl geçti, ama fizik hálá soluk soluğa. Ölümünden elli yıl sonra bile Einstein hálá gündemde.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Arizona Üniversitesinde görevli Türk bilim insanı Prof. Dr. Feryal Özel, kamuoyuna nisan ayında duyurulan ilk kara deliğin fotoğraflanmasını sağlayan 200 bilim insanı arasında yer alarak Türkiye'ye gurur yaşattı.
#EinsteinAlman teorik fizikçi Albert Einstein ölüm yıl dönümünde anılıyor. Albert Einstein hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. İşte, Albert Einstein’ın hayatına ilişkin bilgiler…
#Albert Einstein Ölüm Yıl Dönümüİngiliz fizikçi Stephen Hawking, yaptığı son açıklamayla yine gündeme oturdu. İnsanoğlunun 2600 yılına kadar yok olabileceği uyarısında bulunan Stephen Hawking, Dünya’nın alev topu haline gelebileceğini kaydetti. Peki Stephen Hawking kimdir?
#Stephen HawkingDün akşam ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında izleyenler heyecan dolu sahnelere şahit oldu. 125 bin TL’lik soruya kadar gelen yarışması, karşısına çıkan 125 bin TL’lik “Einstein hangi çalışmasıyla Nobel ödülü almıştır?” sorusuna ne yanıt verdi. Detaylar haberimizde…
#Einstein Nobel ÖdülüMerhabalar sevgili okurlar. Dün, Einstein’dan sonra dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi kabul edilen Stephen Hawking’in doğum günüydü. Hawking, öğretim üyeliği yaptığı Cambridge Üniversitesinde onuruna düzenlenen ve gün boyu süren "Evrenin Durumu" başlıklı konferansa sağlık durumu nedeniyle katılamadı.