Güncelleme Tarihi:
İsviçre’de bulunan, dünyanın en büyük parça fizik laboratuarı CERN ve İtalya’daki Gran Sasso laboratuarlarında yürütülen deneyler sonucunda, atom altı parçacıklar olan nötrinoların, ışık hızından daha hızlı ilerlediği tespit edildi. Deney sonuçları henüz doğrulanmazken, bu bulgu bilim dünyasında devrim yaratabilecek bir gelişme olarak yorumlandı.
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, Einstein’ın özel görelilik kuramına ters düşen bu gelişmeyi ve ne kadar doğru olabileceğini hurriyet.com.tr’ye yorumladı. Yalçın şu ifadeleri kullandı:
“Einstein’ın teorisinin çökmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Işık hızından daha hızlı bir parçacık olabilmesi için o parçacığın kütleye sahip olması gerekir. Ancak nötrinonun kütlesi yoktur. Yani, ışıktan daha hızlı hareket ettiğinden söz edilemez.”
“EINSTEIN’IN TEORİSİNİ KİMSE ÇÜRÜTEMEDİ”
Nötrino gibi kütlesi olmayan bir parçacığın ışık hızını geçmesi gibi bir haberin sadece spekülasyon olabileceğini belirten Yalçın, “Einstein’ın özel görelilik kuramı kabul edildiği günden bu yana, kuramı çürütmek için birçok test yapıldı, ancak hiçbiri başarılı olamadı” ifadesini kullandı.
Yalçın, “Bilim, doğru olarak kabul edilen bulguları, bilgiler doğru değil mi diye sorgulayarak gelişir. Ancak Einstein teorisi kabul edildiğinden beri, birçok bilim insanı bu kuramı test etti ve hep Einstein haklı çıktı” dedi.
“SADECE İZİ VAR GERİSİ YOK”
Kütlesi olmayan bir parçacığı tespit etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Yalçın, ilginç bir örnek verdi: “Araştırmalarının büyük kısmını nötrinolara adayan yabancı bir bilim adamı arkadaşım bana bir keresinde, “Ne zaman nötrino tespiti yapmaya çalışsam hayvanat bahçesinde ilk defa zürafa gören bir çocuk kadar şaşırırım demişti” yorumunu yaptı.
Gran Sasso tesisinde yerin 1400 metre altında nötrinoları tespit etmek için kimyasal testler yapıldığını söyleyen Yalçın, “Elektron, sadece izini gördüğümüz bir elementtir ve fotografik emülsiyon filminde izini bırakır. Nötrino da aynıdır. Bu elementler kimyasal etkileşmeyle iz bırakır ancak görülemezler” açıklamasını yaptı.
Gran Sasso’da nötrinonun izini elde ettikten sonra akla hayale gelmeyen deneyler yapıldığını ifade eden Yalçın, en son yapılan deneyde elde edilen sonucu, nötrinonun kendi içinde dönüşüm yapmış olabileceği olasılığına bağladı:
“Nötrino, elektron, müon ve tau olarak üç çeşittir ve kendi içinde etkileşim, yani nötrino osilasyonu yapar. Yapılan deneylerde nötrino osilasyonu gerçekleşmiş olma ihtimali var. Ve bilim insanları nötrino osilasyonunun hızını, ışığın hızından fazla olarak algılamış olabilirler.”
Zaman içinde bilgi transferi yapılması konusuna da değinen Yalçın, son olarak, “Bilgi kütleye sahiptir, belki ışık hızından daha hızlı hareket edebilir. Ancak, Einstein’ın teorisinin çökmesi mümkün değildir” dedi.