Einstein saniyede 5996 metre hızla geçildi

Güncelleme Tarihi:

Einstein saniyede 5996 metre hızla geçildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2011 00:00

Einstein’ın hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı olamayacağını öne süren “özel görelilik kuramı” sarsılıyor. CERN’de yapılan deneylerde saniyede 299.792.458 metre ilerleyen ışık hızını, nötrinolar 299.798.454 metreyle geçti.

ÜNLÜ bilim insanı Albert Einstein’in evreni kavrayışımızın temel taşlarından birini oluşturan ve hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı ilerleyemeyeceğini öne süren 1905 tarihli “özel görelilik kuramı” ortadan kalkabilir. İsviçre ile Fransa arasında bulunan CERN’e bağlı İtalya’daki Gran Sasso yeraltı laboratuvarlarında çalışan bilim insanları, nötrino denen atomaltı parçacıkların ışıktan daha fazla hareket ettiğini ölçtüklerini duyurdu.

Deneylerin adı: Opera

Opera adı verilen deneyler sırasında Cenevre yakınından parçacık hızlandırıcısıyla ateşlenen nötrino huzmesi İtalya’da 730 kilometre ötedeki laboratuvara yeraltından ışık hızından 60 nanosaniye (1 nanosaniye=saniyenin milyarda biri) daha hızlı vardı. Üç yıl boyunca süren deneylerde 15 bin nötrinoyu Gran Sasso’ya gönderen bilim insanları 10 nanosaniye hata payı verdi.

Peki, şimdi ne olacak?

Ardından aylarca hesaplar tekrar tekrar yapıldı ama sonuç hep aynı çıktı. Yani ışık hızı saniyede 299.792.458 metre iken, nötrinolar saniyede 299.798.454 metre hızla yol aldı. “Atomun kıymıkları” olarak nitelenen “nötrinolar” 80 yıldır bilim insanlarının kafasını en çok karıştıran parçacıklar. Neredeyse hiçbir kütleleri yok. Güneşten dünyaya fırlatıldığında üç ayrı boyuta bürünüyor ve sahip olduğu enerjiye göre hız kazanıyorlar. Bu nedenle keşfi yapan bilimciler bile diğer fizikçilerden bulgularını desteklemek için yardım istiyor. Bu sonuçlar onaylanırsa yaşamımızda bir değişim olmayacak ancak evrenin nasıl işlediği konusundaki kavrayışımızın temelden değişmesi gerekecek. OPERA deneyi, nötrinoları çarptıkları 150 bin katmanlı fotoğrafik emülsiyon filmleri sayesinde tespit ediyor.
/images/100/0x0/55ea53f7f018fbb8f878ba20
Filmler arasında kurşun levhalar yer alıyor. Dedektör sistemi, yaklaşık 1300 ton ağırlığında.

KARŞI TEORİ

Dortmund Üniversitesi’nden Heinrich Paes Opera deneyinden alınan sonucu açıklayabilecek bir teori ortaya attı: “Nötrinolar uzay-zamanda kısa bir yol seçerek CERN’den Gran Sasso’ya ek boyutlar aracılığıyla ulaşıyor. Böylece nötrinolar aslında daha hızlı olmamalarına rağmen ışıktan daha hızlı hareket etmiş gibi görünebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!