Güncelleme Tarihi:
İsviçre’deki CERN ve İtalya’daki Gran Sasso laboratuarları tarafından Eylül’de yapılan deneyde, nötrino olarak bilinen atom altı parçacıkların ışıktan daha hızlı olabilecekleri iddia edilmiş, bu ay içinde yapılan ikinci deneyin sonuçları bu teoriyi güçlendirmişti.
Ancak Gran Sasso laboratuarlarında çalışmalar yapan, bir başka grup olan ICARUS, modern fiziğin temellerini barındıran görelilik teorisini tehdit eden deneydeki ölçümlerin, varılan sonuçlarla çeliştiğini öne sürdü.
PROF. DR. CENGİZ YALÇIN: "EINSTEIN'IN TEORİSİ ÇÜRÜTÜLEMEZ"
"DENEY SONUCUNU ÇÜRÜTTÜK"
ICARUS, yayımladıkları raporda, “OPERA ekibi tarafından yapılan nötrino deneyinin sonuçlarını çürüttüklerini” ifade etti.
Açıklanan raporda, ABD’li iki fizikçinin yaptığı bir çalışmaya değinilerek, “CERN laboratuarından ateşlenen nötrinoların, 720 kilometre ötedeki Gran Sasso laboratuarına gönderilmek için ateşlendikten sonra, ışık hızını çok az geçseler bile enerjilerinin büyük kısmını kaybedecekleri” belirtildi.
ICARUS ekibi ise kendi donanımlarında da test edildiği gibi, nötrino ışınlarının, ışık hızına ulaşabilen ancak ötesine geçemeyen parçacıkların sahip olduğu enerji düzeyini ortaya koyduğunu” açıkladı.
CERN’de ve aynı zamanda ABD’nin Chicago kentineki Fermilab laboratuarında çalışmalar yapan Tomasso Dorigo, “ICARUS raporunun oldukça net ve açıklayıcı olduğunu” söyledi.
Dorigo, “Nötrinoların hızıyla, ışık hızı arasındaki farkın OPERA deneyinde ölçüldüğü kadar büyük olamayacağını” vurguladı.
EINSTEIN’IN SARSILMAZ TEORİSİ
Albert Einstein’ın 1905 yılında ortaya attığı “özel görelilik kuramı”, hiçbir maddenin ışık hızından daha hızlı hareket edemeyeceğini savunuyor.
Özel görelilik kuramı, kozmik evrendeki tüm parçacıkların davranışları hakkındaki inanışların temelini oluşturuyor.
İlk olarak Eylül ayında yapılan ve bu ay içinde ikincisi gerçekleştirilen OPERA deneyi, nötrinoların ışıktan daha hızlı hareket edebileceğini öne sürmüştü.