Öykü haberleri sayfasında Öykü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12053 Öykü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur. Karakterler belli bir olay içinde gösterilir. Bu karakterlerin de çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır. Konu tümüyle düş ürünü olabilir ya da son derece gerçekçidir. Genellikle ironik bir rastlantı yoluyla oluşturulan özel bir an üzerindeki yoğunlaşma sürpriz sonlara olanak verir.
Geniş kitlelerin oyuncu olarak tanıdığı Engin Akyürek, ikinci öykü kitabı ‘Zamansız’da sade bir dille, okurunu başka türlü zamanlara çağırıyor. Çıkarsız, hesapsız, anlayışlı zamanları anımsatan; nahif, dolaysız ve küçük sürprizlerle biten öyküler bunlar.
#Engin AkyürekSine Ergün Sait Faik Hikâye Ödüllü kitabı ‘Bazen Hayat’ta her an herkesin başına gelebilecek türden bir kurmacanın sınırlarında dolaşıyor. Yazarın, bu sıradanlığın yalın sesi olması ustalık düzeyinde... Çok daha az kelimeyle konuşabildiğimiz zaman çok daha fazla şey anlattığımıza tanık olur gibi Sine Ergün de kısacık hikâyelerinde benzer bir derinliğe ulaşıyor.
#Sine ErgünÖykü evrenini ilk kitabından itibaren meydana getirmeyi başarabilmiş, kendine has dil kullanışıyla dikkatleri çekmeyi başaran Gökhan Yılmaz, dördüncü verimi ‘Boşlukdikeni’nde, insanın yeri geldiğinde küçük bir ana sığdırdığı derin anlam uçurumlarının peşine düşüyor.
#Boşlukdikeniİlk öykü kitabı ‘Yüksek Volüm’ü 1997’de yayımlayan Ateş İlyas Başsoy, 26 yıllık bir aradan sonra okurlarıyla yeniden buluştu. Say Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan ‘Bizsiz Onlar/ Girdap Öyküleri’ Başsoy’un daha önce BirGün, PsikeArt, Hayıt gibi mecralarda yayımlanan 19 öyküsünden oluşuyor.
#Bizsiz OnlarEdebiyatımızda kendine has bir alan açan Tuncer Erdem’in öykü kitabı ‘Kötü Tabiat, İyi Doğa’da, metinlerin arasında dolaşan şiir ruhu her kelimede hissediliyor. Tüm öykülerin arayışını bütün ruhuyla yansıtan çizgiler de sayfaların arasında okurları karşılıyor.
#Kötü Tabiat İyi DoğaBAZI dizeler vardır ki belleğinizde yer eder, ömür boyu silinmez. Benim için Ülkü Tamer’in ‘Yazın bittiği her yerde söylenir’ dizesi onlardan biridir. Bir edebiyatçı doğduğu, yaşadığı kenti size bütün özelliğiyle ve güzelliğiyle anlatıyorsa hem edebiyatta hem şehir tarihinde çifte unutulmazlık kazanır. Onat Kutlar ve Ülkü Tamer gibi.
#GaziantepRomanlarıyla geniş okur kitlelerine ulaşan Nermin Yıldırım, bu kez öyküleriyle okurlarının karşısında. Derdin peşinde koşan fakat ona bir hayat aralığı da bırakan, hayat gibi öyküler ‘Bavula Sığmayan’da bir araya gelenler. Yıldırım, “Bu öyküler yan yana başka bir hikâye anlatıyordu. Birbirlerini çağırdılar. El ele tutuştular. Ben de ayırmadım onları. Hiçbirinin önündeki, yanındaki tesadüf değil” diyor.
#Nermin YıldırımTuğba Çelik’in ‘Yolda Ansızın’da toplanan öykülerinin kahramanları modern yaşamın gerçek karakterleri, hepimizin içinde deneyimlediği hislerin izdüşümlerini taşıyorlar. Hepsi de oluşa kendilerince katılan, akışın içinde kendi kendini var etme cesaretini gösteren insan-oluşlar...
#Yolda AnsızınŞiir ve öyküleri çeşitli dergilerde yayımlanan, aynı zamanda exlibris sanatçısı olan Yudum İşbecer, ilk öykü kitabı ‘Ömrümü Yedi Kadınlar’da bir tür novella sunuyor okura. Odağına aşkı alan öyküler ve karakterler kitap boyunca iç içe geçiyor, okurun ilgisini hep diri tutuyor.
#Yudum İşbecerOyuncu ve yazar Başak Daşman, ikinci öykü kitabı ‘Gördüm Çiçeği’nde herkesin hissettiği, kafa yorduğu insanca durumları ve hezeyanları anlatıyor. 10 öyküden oluşan kitap, zaman zaman çöp kokularıyla burnumuzu sızlatıyor, bazen de kaygılı beyinleri endişeden endişeye sürüklüyor. Daşman’a merak ettiklerimizi sorduk...
#Başak DaşmanYapı Kredi Yayınları, Nursel Duruel’in kült kitabı ‘Geyikler, Annem ve Almanya’nın 40’ıncı yaşını özel bir baskıyla kutluyor. Duruel bu kitapla edebiyat dünyamıza sunduğu tüm incelikleri yaşamaya, tüm meseleleri konuşmaya devam ediyor. Öykülerin içinden şiirin aktığı, anlatımın tüm sadeliğiyle okuru kuşattığı bir toplam elimizdeki.
#Nursel DuruelÖz Türkçe bir sözcük olan içerik, ''içermek'' fiilinden türetilmiştir. Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur. İçerik nedir, nasıl üretilir? İçerik yazarlığı nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#İçerik‘Düzen’, 80’lerde ırkçı bir hareket olarak öne çıkan bir örgütle onlara engel olmak isteyen FBI ajanının mücadelesini anlatıyor. Bu örgüt ABD’yi beyazların yönettiği ve başka kökenlere hayat hakkı tanımayan bir modele dönüştürmeye çalışıyor; suikast düzenleyip silahlı soygunlara girişiyor. Justin Kurzel’in filmi izleyiciye bir anlamda Donald Trump destekçisi kimi grupların yakın tarihteki uzantılarını da anımsatıyor.
#DüzenDiyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde son olarak avucunda ve üzerinde bulunan saç ve kıl örneklerine ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, dava dosyasına eklenmişti. Soruşturmada gelişmeler devam ederken tutuklu Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ, müvekkilinin telefonunda bulunan adımsayar uygulamasına dikkat çekerek "Olayın aydınlatılmasında çok büyük katkı sunacak” ifadelerini kullandı.
#Narin GüranHasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1‘Esrarengiz İstanbul’ okuru eski İstanbul’un karanlık sokaklarında, ‘Akıl Hastanesinde 5 Yıl’ ise Elazığ’da bir akıl hastanesinin koridorlarında dolaştırıyor. ‘Belki Yaz Erken Gelir’ ve ‘Ateşli Silahlar ve Bilardo’ bu hafta edebiyat dünyasından seçtiğimiz diğer eserler.
#Edebiyat‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ kendisine küfreden işverenini öldürmek için yola çıkan ama hayatın akışı içinde öfkesi eriyen Eyüp’ün öyküsünü anlatıyor. Murat Fıratoğlu’nun bu ilk uzun metrajı Adana Altın Koza’da Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüriden En İyi Film Ödülü’nü, Venedik’te de Orizzonti Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu ödüllerine uzandı.
#Uğur VardanSanat dünyasına kazandırdığı özgün perspektiflerle tanınan ve yurt içi ile yurt dışın-da gerçekleştirdiği sergilerle başarısını taçlandıran Türk ressam Ayşe Betil, şimdi edebiyat dünyasına güçlü bir giriş yapıyor. Betil’in ilk kitabı Senden Sonra, İnkılâp Kitabevi’nin prestijli markası Gutenberg etiketiyle yayımlandı ve raflardaki yerini aldı.
#Sponsorlu İçerikDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Esas hakkındaki mütalaada sanıklar, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile ilgili ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
#Narin Güran‘Mukadderat’ eşini kaybettikten sonra bir tür varoluş mücadelesine giren 60’larındaki Sultan’ın yerleşik değerlere, erkek egemen kültüre, kendisini yok sayan düzene karşı ayakta kalma serüvenini anlatıyor. Erdi Işık’ın otobiyografik unsurlar içeren hikâyesinden Nadim Güç’ün çektiği yapım bu yıl Antalya Altın Portakal’da En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazanmıştı.
#MukadderatMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan ‘müzik’ alan becerilerine uygun şekilde 79 çocuk şarkısı yazılıp bestelendi. Yeni çocuk şarkıları ve eğitim materyalleri Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Platformunda erişime açıldı.
#MEBHayatının ilk 6 yılını birlikte geçirdiği insanlardan alınıp dilini bile bilmediği yeni bir aileye verildi. Yaşananlar günlerce manşetlerden inmedi hatta bir filme bile konu oldu. Uzaktan bakanlar yaşananların bir peri masalı olduğunu sanıyordu ama gerçekler çok farklıydı. İşte ayrıntılar...
#ABDRidley Scott’ın 2000 tarihli başyapıtı ‘Gladyatör’ün devamı ‘Gladyatör II’ Maximus’un oğlu Lucius’un, babası gibi Roma’nın yozlaşmış iktidarına karşı verdiği mücadeleyi ve gladyatörlükten halk kahramanına dönüşüm hikâyesini anlatıyor. Kadrosunda Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Fred Hechinger gibi isimler olan filmde en dikkat çekici performans Makyavelist Macrinus karakterini canlandıran Denzel Washington’dan geliyor.
#Uğur VardanHollywood'un göz alıcı spot ışıkları altında öyle uzun uzun süren evlilikler ve ilişkiler pek de sıradan sayılmıyor... Çünkü bu dünyada herkesin her an eşinden ya da sevgilisinden daha güzel, daha yakışıklı ya da daha ilgi çekici biriyle tanışması mümkün.
#Emily BluntÜstün teknoloji ürünü bir robot ıssız adaya düşer ve burada himayesine aldığı yavru kazı anne tavrıyla büyütmeye ve hayata hazırlamaya çabalar. ‘Lilo&Stitch’ ve ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?’ gibi yapıtlarıyla hatırladığımız Chris Sanders imzalı ‘Vahşi Robot’ görselliği ve yüreklere seslenen hikâyesiyle son dönemlerin en güzel animasyon çalışması olmuş.
#Vahşi RobotÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur Vardan