Babalar Günü’nün yaz tatilinin ve güzel havaların başlangıcı olan haziranın üçüncü pazar günü kutlanması, aileler için büyük şans. Çünkü hem büyük kentlerde hem de tatil yerlerinde teraslarda, bahçelerde çeşit çeşit ikram var. Kimisinde klasik Türk kahvaltısı, kimisinde caz eşliğinde brunch sunuluyor. Ayrıca birçok mekanda, akşam saatlerinde de özel mönüler hazırlandı. İşte bazı adresler.
Bayram ziyaretlerinde “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünden yola çıkılarak misafirlere özenle pişirilen, kahvenin yanında genellikle ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek de şekerli ikramlıklar sunarız.Peki bayramda neden Türk kahvesinin yanında hep şeker ikram ediyoruz? Kahvemizi yudumlarken şeker yerine geçebilecek başka daha sağlıklı alternatifler neler olabilir? İşte bu soruların yanıtı bu haftaki bayram özel yazımızda. Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#Bursaİpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaSağlıklı ve dengeli beslenerek kilo vermek isteyen yada formuna dikkat edenlerin yemekten kaçındıkları besin maddeleri bulunmaktadır. Bu besin maddelerinin ortak özelliği hiçbir besleyici özelliğinin olmamasının yanında yüksek kalori değerine sahip olan gıdalar olarak belirtilmektedir. Lokumda bu gıdalar arasında yer almaktadır. kalori değeri yüksek olan lokuma diyet listelerinde rastlamak mümkün olmamaktadır. Peki, lokum kilo aldırır mı? Cevizli, güllü ve fıstıklı 1 adet bisküvi arası lokum yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaBalkanlar’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir Saraybosna. Müzeleri, camileri, kiliseleri, medreseleri, çarşılarıyla ünlü bir şehir. Her ne kadar küçük ve birkaç günde keşfedilebilir gibi görünse de farklı yönlerini keşfetmek zaman ister. Kısa sürede insanı etkisi altına alan kentin belli bir ziyaret zamanı yok. Çünkü yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Üstelik iki kayak merkeziyle şu sıralarda kar tatili planlayacaklar için farklı bir deneyim vaat ediyor.
#HürriyetAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeKapadokya’yı ziyaret etmek için doğru zaman yoktur; ne zaman ziyaret ederseniz edin konuklarını büyüler... Şu sıralarda yolunuz düşerse o harika peribacaları ve tarihi kalıntıların panoramasına bağbozumu da eşlik ediyor. Bir hafta sonuna sığdırıp, dolu dolu gezip görmek mümkün. Bir Kapadokyalı olarak bölgeyi tanıyıp anlamanızı sağlayacak 13 önerimi yazdım.
#HürriyetFransız kozmetik devi Guerlain, Türk markası Begum Khan’la işbirliğine imza attı. Markanın kurucusu Begüm Kıroğlu, Guerlain’in ikonik arı figürünü Osmanlı motifleriyle birleştirdi. Kıroğlu bu işbirliğini “Guerlain Fransız şıklığının ve lüksünün simgesi... Hayalimden bile büyük bir iş oldu” sözleriyle anlatıyor.
#Begum KhanGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenUNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, kısıtlamalardan sonra mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Meşhur tarihi evleri, doğa harikası Tokatlı Kanyonu, Mencilis Mağarası, temiz havası ve lezzetli yemekleriyle alternatif tatil arayanlar için harika bir adres…
#Safranbolu EvleriDünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında yer alan Safranbolu’da, iş yeri sahipleri de ilçenin tanıtımı için gönüllü turizm elçiliği yapıyor. Lokum imalatçıları, gruplar halinde gelen turistlere lokum ve safran çayı ikramında bulunup, ilçe hakkında bilgi veriyor.
#Safranbolu