Türk mutfağının temelini Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturuyor. Osmanlı mutfağından lezzetler dünyanın birçok yerinde tanınıyor ve ilgi görüyor. Özel günlerde şık sofralar kurmaktan vazgeçemeyenler için bu ölümsüz tarifleri derleyelim dedik. Ortaya çok da nefis bir menü çıktı. Afiyet olsun...
#Osmanlı MutfağıYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakRamazan sofrası denilince aklımıza çeşit çeşit yemekler gelir. Oysa Son Peygamber’in iftarlarından, sultanların iftarlarına varana dek sofra kültürü büyük bir değişim geçirdi. Gündelik alışkanlıklarımız çok değişse bile ‘Ramazan Medeniyeti’nin temel alışkanlığı günümüzde de sürüyor.
#YazarGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarAşçılıktan şefliğe uzanan yolu açan, yemek sanatının büyük ustası Paul Bocuse’ün başlattığı Bocuse d’Or Yarışması 30 yılı geride bıraktı. Ülkelerinin birincisi 20 şefin tekniklerini ve yaratıcılıklarını sergileyeceği yarışmanın Avrupa finalleri bu yıl 11-12 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde yapılıyor.
#Müge AkgünMerhaba… Bu hafta sizlerle geçmişten günümüze devam etmeyen bir Ramazan ritüelini paylaşmak istedik. Osmanlı döneminde uygulanan “Diş Kirası” müthiş bir sosyal yardımlaşma örneği. Tayyip Bey’in, Osmanlı dönemindeki uygulamalara sıcak bakması sebebiyle “Neden olmasın?” dedik ve önermek istedik.
#YazarlarRamazan ruhu ve keyfi de en güzel iftar yemeklerinde hissediliyor. Reztoran.com, ailece açılacak oruçlar, dost sohbetleriyle geçen yemekler için İstanbul’un en keyifli iftar mekânlarını derledi. Çocuklarınız için en uygun olan, manzaralı ve bahçeli mekânlara yine bu listeden ulaşabilirsiniz. Leziz iftariyelikler, kebaplar ve Osmanlı mutfağından tatlarla Ramazan’ın ruhunu en iyi şekilde hissedebilirsiniz. İşte iftar yemeklerinizi ziyafete dönüştürebileceğiniz her bütçeye hitap eden 14 restoran!
#Reztoran