Günlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Ruşen Demir, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha öne geçtiğini söyledi.
#1Yaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaKocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KocaeliKocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KanserEkol Hastanesi Ortopedi, Travmatoloji ve Plastik Cerrahi klinikleri bünyesinde kurulan El ve Mikrocerrahi Merkezi, hasta kabulüne başladı. Alanında uzman ve deneyimli hekim kadrosu ve ileri sistem teknolojilerle hizmet verecek olan merkezde her türlü el yaralanmalarına, parmak ve organ kopmalarına yönelik tedaviler yapılabilecek.
#1Çocuklarda görülen en yaygın oturuş bozuklukları W oturuşu ve kambur oturuştur. Peki çocuklar neden böyle oturur? Bu durum çocuğun gelişimi açısından zararlı mıdır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.
#ÇOCUKLARÇocuğunuzun boyunun uzamasına yardımcı olmak için bir dizi faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Boy uzaması, genetik faktörlerin yanı sıra beslenme, fiziksel aktivite, uyku ve genel sağlık durumuyla da yakından ilişkilidir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, çocuğunuzun boyunun uzamasını desteklemek için dikkate almanız gereken bazı önemli noktaları anlattı:
#Çocuklarda Boy UzatmaOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#OmurgaOrtobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne açılan davaya göre bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak çalışan Doç. Dr. Ömer E. ile doktor Meral D., 6 yıl önce iş nedeniyle tanıştı. İddiaya göre Meral D., 16 Mart 2023’de doktor Ömer E.’nin görev yaptığı polikliniğe geldi.
#Dr. Ömer E.“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkGünlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha ön plana geçtiğini söyledi.
#1Spor yaralanmaları, sanılanın aksine profesyonel sporcular yerine, amatör sporcularda veya uzun süre sportif aktivitede bulunmayıp nadiren spor yapanlarda daha çok görülüyor. Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, ciddiye alınmayan ve zamanında tedavi edilmeyen yaralanmaların daha sonra sadece spor hayatının değil, günlük aktivitelerin de aksamasına neden olabildiğini belirterek, "Spor sonrası şikayetlerin devamı durumunda; bağ kopması, kemik ödemi ve kıkırdak hasarı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor" dedi.
#MedicanaDuvar pilatesi, evde aletli pilates ve tüm vücut, bacak, karın gibi bölgeler için çeşitli seviyeler içeren 30 günlük zorlu fitness görevi gibi spor uygulamaları son dönemde çok popüler oldu. Ama bu egzersizleri bilinçsizce yapmanın bazı zararları olabilir mi? Uzmanlara sorduk.
#EgzersizHareketsiz yaşam, duruş bozukluğu ve bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler sebebiyle son dönemde bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Yanlış yaşam şartları ve zorlamaların bel fıtığına zemin hazırladığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ubeydullah Sevgili, gelişi güzel ve merdiven altı yapılan tedavilerin ise fıtığın daha da kötüleşmesine neden olduğunu belirtti.
#Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ubeydullah SevgiliParmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakBayern Münih karşısında sakat olmasına rağmen iğneyle maça çıkarak 90 dakika sahada kalan Mauro Icardi, Çaykur Rizespor deplasmanında da ilk 11'deki yerini aldı. Okan Buruk, Arjantinli golcünün sakatlığı nedeniyle takımla idmana çıkamadığını belirterek, "Fedakârca oynuyor, önemli karakter ortaya koyuyor, takıma katkı sağlıyor" dedi. Peki, Icardi'nin ayak bileğindeki ağrılara rağmen her maçta sahada olması riskli mi? Maçlara iğne tedavisi ile çıkması sakatlığın daha da büyümesine neden olur mu? En önemlisi bir oyuncu sakat olmasına rağmen neden oynamak ister? Konuyu uzmanlarla mercek altına aldık.
#Icardiİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#Sağlık* Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şahin Çepni, genellikle omuz ya da dizde hissedilen ve uzun süre devam eden şiddetli ağrıların, ‘kemik tümörü belirtisi’ olabileceğine dikkat çekti.
#Doç. Dr. Şahin ÇepniYaz geldi, terlik sezonu açıldı. Hem evde hem de dışarıda keyifle giydiğiniz terlikler, doğru seçim yapmadığınızda hayatınızı kabusa çevirebilir. Özellikle parmak arası terlikleri sık kullanıyorsanız, uzmanlara göre ayak sağlığınızı tehlike atıyorsunuz. Peki parmak arası terlikler hangi sorunlara neden oluyor? Yaz aylarında günlük olarak ne tarz terlikler kullanmalıyız? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık