Diz, kalça ve omuz rahatsızlıklarına güncel yaklaşımlar

Güncelleme Tarihi:

Diz, kalça ve omuz rahatsızlıklarına  güncel yaklaşımlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 15:58

Ortobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

 

Ortobiyolojiklerin hastanın kendi doku ve hücreleriyle etkileşime geçerek, hasarlı bölgenin iyileşme yanıtını uyardığını ve iyileşmeyi hızlandırdığını söyleyen Özcan, kullanım alanları hakkında şunları söyledi: “Ortobiyolojikler diz, kalça, omuz eklem kireçlenmesi durumlarında, dirsek çevresi tenisçi dirseği gibi tendon doku hasarlarında, omuz çevresi kaslarını içeren rotator manşet hasarlarında, ayak bileği, diz eklemi çevresi kıkırdak ve menisküs hasarlarında, kemik kan dolaşımı bozulan avasküler nekroz durumlarında, topuk dikeni ve aşil tendon doku hasarlarında, fazla kullanıma bağlı vücut kas, tendon, bağ doku hasarlarında ve spor yaralanmalarında başarı ile kullanılmaktadır.”

 

Haberin Devamı

KULLANIM AMAÇLARI NELER?

 

Ortobiyolojiklerin kullanım amaçlarını anlatan Özcan, “Osteoartrit gibi kemik, eklem kireçlenmesi durumlarında ağrıyı azaltmak, cerrahi tedaviyi ertelemek, tendon, kas, kıkırdak ve kemik dokularda fazla kullanmaya bağlı tekrarlayan tarz yaralanmalarda vücut iyileşme hızını artırmak, cerrahi sonrası bazı durumlarda iyileşmeyi geliştirmek amacıyla kullanılabilir” şeklinde konuştu.

 

 

GÜVENLE KULLANILABİLİR Mİ?

 

Ortobiyolojiklerin, alanında uzman bir hekim tarafından uygulandığı takdirde güvenle kullanılabildiğini ifade eden Özcan, “Yan etki profili oldukça güvenli olmakla birlikte; hekim tarafından uygulanacak yöntemin birbirine üstünlükleri, içerdiği riskler ve hastanın beklentileri göz önüne alınarak en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Tedavinin etkileri ortalama olarak 4 ila 6 haftada görülmeye başlar. Yan etkiler arasında uygulama sonrası birkaç gün süren ağrı ve şişlik, az da olsa enfeksiyon riski ve biyolojik maddenin hastanın kendisinden alınmadığı takdirde alerjik reaksiyon sayılabilir” diye konuştu.

 

 

 

Haberin Devamı

ÇEŞİTLERİ VE ETKİLERİ

 

PRP: Enflamasyon azaltıcı, bağışıklık düzenleyici etki.

Hyaluronik asit: Enflamasyon azaltıcı, doğal eklem sıvısı uyarıcı etki.

Kök hücre (kemik iliği veya yağ doku kaynaklı): Bağ doku öncül hücre etkileri.

Sitokinler: Enflamasyon azaltıcı, hücresel iletişim sağlayıcı.

Eksozomlar: Enflamasyon azaltıcı, bağışıklık düzenleyici, hücresel kargo (taşıyıcı) etki.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!