Oruç tutmak için önce vücudumuzu, aç kalacağımız saatleri düşünerek doğru hazırlamamız gerekir. Sahurda iftardan kalan tuzlu, bol yağlı ve kalorili yemeklerden vazgeçin. Yumurta tok tutar, domates ve salatalık su ihtiyacınıza cevap verir, yoğurt ve süt sinirleri gevşetir...
#OruçRamazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARAOnbir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile beraber, vatandaşların da iftar ve sahur hazırlıkları başladı. Sahurda tüketilmesi gereken yemekler, özellikle ev hanımları tarafından internet üzerinden araştırılan konular arasında yer alıyor.Peki, sahurda hangi besinler tüketilmeli? Sahur sofrasında neler olmalı? İşte, birbirinden pratik ve lezzetli sahur menüsü...
#Örnek Sahur MenüsüRamazan’da son moda, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha fazla dikkatli olmalısınız. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna birde zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#SahurRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru BeslenmeRamazan ayında öğünlerde oluşturulacak düzen ve öğünlerde alınacak besinlere dikkat edilmesi sayesinde zinde ve sağlıklı bir ramazan geçirilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, “Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için beslenme kalkanı oluşturun. Bu ayda uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle beslenme problemleri ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Uzm. Dyt. Cem NevşioğullarıRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazanda kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#BeslenmeRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazan’da kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#Tarçın Nasıl KullanılırRamazan ayı, oruç tutanların dikkat etmedikleri takdirde kilo almaya en müsait oldukları dönemlerden biridir. Uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olması gibi etkenler bu dönemde kilo alınmasına sebep olabilir. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiğine dikkat çekti.
#RamazanBu yıl Ramazan orucu 16 Mayıs’ta başlayacak… Günde yaklaşık 17 saat sürecek olan bu süreçte beslenmemizde dikkat edeceğimiz bazı noktalar ile daha sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek mümkün. İşte Ramazan ayına özel öneriler ve Roksi Diyet Yemek Servis Ekibinin hazırladığı 1 günlük örnek ramazan menüsü...
#BeslenmeUzmanlar, Ramazan'da gerekli tıbbi tedavi ve beslenme programları düzenlendikten sonra oruç tutulmasının doğru olduğuna işaret ediyor.Uzman Diyetisyen Gülçin Ergazi, oruç tutmaya karar veren kişilerin sağlık sorunları varsa, düzenli ilaç kullanıyorlarsa (diyabet, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve tansiyon hastalıkları, kanser, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık gibi durumlar; riskli işlerde ve yüksek dikkat gerektiren işlerde çalışanlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar gibi) mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti.
#RAMAZAN MENÜSÜ