Ceviz, fındık ve badem tok tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Ceviz, fındık ve badem tok tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 06:00

Ramazan ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerekiyor

Haberin Devamı

Ramazan ayıyla beraber beslenme şekli ve saatleri de değişiyor. Bu ayda yapılan beslenme hataları ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.Ramazan'da, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeye özen göstermek, bu dönemde alınacak kiloların önlenmesine ve bu dönemi sağlıklı geçirmeye yardımcı olur. Özellikle de sahurda altı-yedi adet kadar fındık veya yine altı-yedi adet kadar kavrulmamış tuzsuz badem veya iki-üç adet ceviz tüketmenin tokluğu uzattığı açıklandı.Ramazan ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanları; "Karbonhidratlı yiyeceklerin bol tüketimi ile tokluk hissinin uzatılabileceği düşünülüyor. Ramazan'da yağlı yiyeceklerin ve hamur işlerinin tüketimi artarken, sebze meyve tüketimi ise acıkmanın olacağı korkusuyla azaltılıyor. Oysa; günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranlarını yeterli ve dengeli sağlamak bu ay için de geçerli" dedi.Ramazanda beslenme önerileriOruç tutanlara öğün sayılarını iftar ve sahur arasında mümkün olduğunca arttırmalarını, sahura kalkmalarını ve iftarı ikiye bölerek yapmalarını öneren uzmanlar Ramazan'da beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle sıraladı :" İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar." Yemeğe hafif bir çorba ile başlanmalıdır. Barsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilirler." Yemekler azar azar, iyi çiğnenerek ve sık aralıklarla yenilmelidir." Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir." Ana yemeğin hemen ardından ağır tatlıları tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kişi tatlı gereksinimini kalorisi azaltılmış tatlılarla gidermeli, yağlı ve şerbetli tatlılar yerine hoşaf, komposto, meyve, meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar yemeye özen göstermelidir." İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan demir emilimini azaltacağı için bu içeceklerin yemekten bir süre sonra içilmesinde ve açık çayın tercih edilmesinde yarar vardır." Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Bu nedenle yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalara sahurda yer verilmedir. Ayrıca çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyecekler de sahur sofrasında yer almalıdır." Sahurda kızartmalardan uzak durulmalı ve bol bol su içmeye özen gösterilmelidir." Aç karnına spor yapılmamalıdır. Ama iftardan 1-2 saat sonra, imkan varsa, hafif bir yürüyüş, bol su içmek, meyve tüketmek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.Ramazan ayına özel örnek menüSağlıklı insanların bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabildiklerini belirten Uzm. Dyt. Gülay Hamzaoğlu: " Kişinin herhangi tanı konulmuş bir rahatsızlığı varsa oruç tutmadan önce hekimine danışmalı ve hekiminin önerisiyle bir beslenme diyet uzmanıyla görüşmelidir" dedi. Uzm. Dyt. Hamzaoğlu oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için örnek bir Ramazan menüsü verdi.İftarSu veya zeytin veya hurmaÇorba (özellikle mercimek çorbası daha sık tercih edilebilir)Tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek ( pide ise sık tercih edilmemelidir)1-2 dilim yarım yağlı beyaz peynirBol salata (1 tatlı kaşığı yağ konulmuş)İftar Açıldıktan Bir Saat SonraBol salata veya sebze yemeğiIzgara veya haşlama veya fırında et/ tavuk veya balık veya hindi / etli sebze yemeğiYoğurt EkmekYemekten Bir Saat Sonra45 dakika yürüyüş yapılabilir1. Ara ÖğünMeyve (yürüyüş sonrası tüketilebilir)2. Ara ÖğünMeyve veya sütlü tatlı veya meyve tatlısı ( yatmadan en az iki saat önce tüketim bitmeli )SahurDomates-salatalık söğüşSüt (yarım yağlı) veya yoğurtHaşlanmış yumurta veya kaşar peyniriBeyaz peynirTam buğday ekmeği (pide tercih edilmemeli)Altı-yedi adet fındık veya badem veya iki- üç adet cevizMeyveZeynep GÜÇLÜCAN / Hürriyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!