Ramazanda Beslenmenize Tarçın Ekleyin

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda Beslenmenize Tarçın Ekleyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2019 12:54

Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazan’da kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.

Haberin Devamı

Ramazan ayında bazı insanlarda kilo verme algısı oluşuyor. Ancak uzmanlar 17 saat süren açlığın metabolizmayı yavaşlatması sebebiyle vücudun kilo vermekle yorulmaması gerektiği konusunda birleşiyor. Ayrıca uzun süreli açlık sonrasında vücudun gerekli besin öğelerini sağlayamaması durumunda sağlık problemlerine de yol açabiliyor.

Kan şekerinin hızlı düşmesi tatlı krizine yol açıyor

Oruçluyken uzun süre aç kalındığı için kan şekeri düşüyor ve iftarda insanlar daha çok tatlıya yöneliyor. İftarda hızlı ve yüklü miktarda bir besin tüketimi gerçekleştiği zaman kan şekeri aniden yükseliyor, hızlı yükselen kan şekeri de aynı hızda düştüğü için bu durum da yemekten sonra tatlı krizine yol açıyor.

Tarçın kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir baharat. İftar sofranızda mutlaka tarçına yer verin. Uzun süre açlık sonrasında alacağımız besinlerle yükselen kan şekerimizi dengelemek için süte, yoğurda, suya, çaya tarçın ilave edilebilir.

Haberin Devamı

10 dakika kuralına uyun

Uzun süreli açlık sonrasında mideye fazla yüklenmek sindirimi zorlaştırıyor. Beyne giden tokluk sinyallerinin devreye gireceği süre ilk lokmadan 10 dakika sonradır. İftarı açtıktan sonra en az 10 dakika beklemek, hem iftarda tokluk sinyalini erken algılamamızı hem de fazla yemek yemekten kaçınmamızı sağlayacaktır.

Ramazanda Beslenmenize Tarçın Ekleyin

Patatesi azaltın, pilavda bulguru seçin

Ramazan ayı boyunca glisemik indeksi (yani kan şekerini yükseltme hızı) düşük olan karbonhidratlara yer verilmesi gerekiyor. Örneğin, beyaz pirinç yerine bulgur pilavını, beyaz ekmek yerine tam tahıllı-çavdarlı ekmek tüketmeliyiz. Ayrıca patates tüketimini de sınırlandırmalıyız.

Ramazanda sofrada eksik edilmemesi gereken 5 besin

1. Yumurta, anne sütünden sonra gelen, vücutta yararlılığı en yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Yüksek protein içeriği sayesinde tok tutma etkisi mevcuttur. Sahurda 1 adet haşlanmış yumurta, omlet veya menemen tüketilmesi vücut için gerekli olan proteinin büyük bir kısmının alınmasını sağlar ve tokluk hissini artırır.

Haberin Devamı

2. Ceviz ise içeriğindeki Omega-3 yağ asitlerinden dolayı ramazanda açlığa bağlı dikkat azalması ve sağlıklı bir oruç süresi için günde 2-3 adet ceviz tüketilmesi gerekir. İçeriğindeki doymamış yağ sayesinde kalp koruyucu besinler arasında yer almaktadır.

3. Süt ve yoğurt, içeriğindeki yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kilo vermeye yardımcıdır. Yüksek protein içeriği ile tokluk süresini uzatmaktadır. Ramazanda tüketilmesi ile kilo alımının önüne geçilerek kilo kontrolü sağlanabilir.

4. Yüksek lif içeriği nedeniyle de tam buğday ürünleri uzun süreli tokluk sağlamaktadır. Sahurda tüketilen tam buğday ekmeği daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.1-2 dilim tam buğday ekmeği sahurda tercih edilebilir. T

Haberin Devamı

5. Tarçın, kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan baharatlar arasındadır. Uzun süre açlık sonrasında alacağımız besinlerle yükselen kan şekerimizi dengelemek için süte, yoğurda, suya, çaya tarçın ilave edebiliriz.

Ramazanda Beslenmenize Tarçın Ekleyin

Mutlaka sahura kalkın

Ramazan ayının en büyük yanlışı sahura kalkmamak veya yatmadan önce yemek yemektir. Yatmadan önce yenilen yemek daha uzun süre aç kalmamızı sağlayacağı için metabolizmanın yavaşlamasına neden olacaktır. Ertesi gün yaşanacak halsizliği engellemek adına da mutlaka sahura kalkılmalıdır. Yaz aylarında olmamız nedeniyle Ramazan’da su tüketimi de çok önemlidir. Uzun açlık ve susuzluk sonrası vücudun su –tuz dengesi bozulabilir, bu dengeyi de mutlaka korumak gerekmektedir. İftardan sahura kadar olan süreçte 2-2.5 lt su tüketilmelidir. Bu süreçte tüketilen çay ve kahve, su tüketiminin yerini almamaktadır. Ramazan’da yeterli ve dengeli beslenmek ana prensip olmalıdır. Tabaklarımızda yeterli karbonhidrat, yeterli protein, yeterli vitamin ve minerale yer vermeliyiz.

Haberin Devamı

Uzmanından örnek Ramazan menüsü

Sahur: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, bol domates, salatalık, yeşillik, 3-4 adet zeytin, 3-4 adet ceviz içi, 1 dilim tam tahıl ekmeği

İftar: 1 adet hurma, 1 kase çorba (10 dakika ara ), 1 dilim tam tahıl ekmeği, salata , 6-8 kaşık etli sebze yemeği veya 4-5 köfte kadar et, tavuk, balık, 2 kaşık yoğurt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cacık

Ara: 1 bardak kefir + 1 orta boy meyve

BAKMADAN GEÇME!