Güncelleme Tarihi:
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan ayında oruç tutarken sahur ve iftarda sindirimi kolay, sağlıklı besinler tüketmenin, mide sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, "İftar sonrasında hafif ara öğünler alınıp bol sıvı tüketilerek, sıcak nedeniyle vücutta oluşan sıvı kaybı önlenmelidir. Oruçluyken midede ekşime ve yanma, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşan bireylerin, hamur işleri, ağır tatlılar, fazla miktarda çay ve kahveden kesinlikle uzak durması gerekir” dedi.
SİNDİRİMİ ZOR YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan’da mide sağlığı ile ilgili önerilerde bulundu. Doç.Dr. Yurci, Ramazan ayında oruçluyken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemenin önemini vurguladı. Lifli gıdalarla beslenmenin, bol sıvı almanın, yemekleri yavaş yemenin ve sindirimi kolay besinler tüketmenin, bu sürecin daha rahat geçirilmesini sağlayacağını kaydeden Doç.Dr. Alper Yurci, "Sahurda, sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durulmalıdır. İftarda ise hafif yiyecekler tercih edilmeli, iftar sonrasında ara öğünlerde bol sıvı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. Beslenme düzeninin değiştiği bir dönem olan Ramazan ayında, mide ile ilgili sorunlar belirginleşir. Toplumun yüzde 20’sinde görülen reflü hastalığının belirtileri özellikle gece saatlerinde artmaktadır.
REFLÜ HASTALARI SAHURU ATLAMAMALI
Reflü hastaları eğer oruç tutmak istiyorsa kesinlikle sahuru atlamamalıdır. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı ve yarı oturur pozisyonda kestirerek dinlenilmelidir. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları, iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve içmemeli, hamur işi tüketmemelidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih edilmelidir. Ayrıca mide sorunları yaşayanlar da ağrı kesicileri Ramazan boyunca kullanmaması önerilmektedir. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemlidir. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerinin artmasını önleyecektir” ifadelerini kullandı.
ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ
Mide şikayetlerini önlemek için Dr. Yurci’nin iftar ve sahur menüsü de şu şekilde:
İftar: 1–2 küçük hurma, 1 kase çorba, 1-2 dilim kepekli ekmek, 1 parça yağsız peynir, zeytin, 15–20 dakika sonra 1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık) ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, salata. 2–3 saat sonra ise bir porsiyon meyve.
Sahur: 1 tabak zeytinyağlı sebze, 1–2 dilim kepekli ekmek, sütlü tatlı ya da az şekerli komposto, meyve, bol miktarda su.