Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ramazanın, salgın süreci dolayısıyla evde kalınan döneme denk geldiğini dile getiren Aktepe, sağlığın korunması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birtakım önerilerde bulundu.
* Gece sahura kalkıp geç saatlerde uyuyacağımız için ‘Nasıl olsa evdeyim, gündüz uyurum’ düşüncesiyle uyku düzeni değiştirilmemeli. Çünkü gündüz, metabolizmanın en hızlı olduğu saatlerde uyuyor olmak daha da çok kilo aldıracaktır.
* Kilo artışı da bağışıklık siteminin zayıflamasında önemli bir faktördür. Gece uykusu vücut için çok değerlidir ancak gündüz kısa süreli bir uyku tercih edilebilir.
* Özellikle televizyon karşısında uyuklamak vücudu strese sokarak tokluk hormonu olan leptini baskılar. Bu durumda da insülin hormonu artarak vücudu yağlandırır.
* Çay kahve tüketimini artırmak ve geç saatlere kadar tüketmek uyku düzeninizi çok bozacaktır. Yeşil çayın geç saatte tüketilmesi, uykusuzluğa neden olabilir. Sahurda yatmadan önce papatya, melisa, rezene çayını tüketerek hem sıvı tüketimi artırılabilir hem de uyku sorunu çözümlenebilir.
* İftardan iki saat sonra evde birtakım egzersiz programları ile harcanılan enerji artırılmalı.
ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ
İftar için:
- İftariyeliklerin birisinden 1 adet seçilebilir
- Bir kase sebze çorba (kekik, karabiber ve zerdeçal ilaveli)
- Bir dilim tam buğday ekmeği veya avuç içi kadar pide
- Salata (kıvırcık, ıspanak, yeşil soğan, turp, maydanoz, dereotu, 1/2 nar veya portakal, limon ve zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı keten tohumu ilaveli)
- 10-15 dakika ara verildikten sonra etli ve kırmızı kapya biberli mantar sote (etin yağı ile pişmiş)
- Sebzeli bulgur pilavı ve bir bardak ayran (kekik ve kuru nane ilaveli)
Ara öğün olarak bir küçük muz, 2 tüm ceviz ve tarçınlı süt.
Sahur için:
- Peynirli, kuru domatesli yağsız tost, bir tane haşlama yumurta, bir bardak kefir, 5 tüm ceviz, bir portakal, maydanoz, dereotu, renkli biberler, ıspanak gibi C vitamini yüksek sebzeler de bol limon ilaveli olarak tüketilebilir."