Onkolog haberleri sayfasında Onkolog hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 327 Onkolog haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
50 yıldır kanserli hastaların kurtulması için çaba veren 77 yaşındaki onkolog Arthur Hamberger tam 5 kez kanseri yendi. 26 yaşında ilk kez teşhis aldığında yeni doğmuş kızının büyümesini görmek için 15 yıl hayatta kalmayı kendine hedef edinen doktor, bu hedefini çoktan aştı ve diğer kanser hastalarına da umut oldu.
#Arthur Hambergerİstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, "Meyve suyu nektarlarına vergi getirilemez, kabul edilebilir bir şey değil. Meyve suyu nektarlarını diğer içecek ürünleriyle bir tutmak mümkün değildir. Meyve suyu nektarları çok sağlıklıdır ve bu durum özellikle çocukların beslenmesi için ciddi sıkıntı yaratır" dedi.
#Dr. Yavuz Dizdarİstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, besin değeri yüksek sarımsağın kabuğundan anlaşılacağını söyleyerek, Taşköprü sarımsağı Türkiye’de en çok bilinir, dünyanın en iyi sarımsaklarından biri, iyi bir sarımsağın kabuğunun çok rahat soyulmaması gerekiyor" dedi.
#Yavuz DizdarRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğuş Çay Hacere Karakan Onkoloji Merkezi’nde görevli 3 Onkolog doktordan biri tayin oldu, diğeri istifa ederek özel hastaneye gitti. Tüm hastalara bakmak zorunda kalan tek doktorun da tayini çıkınca, hastanede kanser hastaları doktorsuz kaldı.
#KanserDünya Sağlık Örgütü’nün salam, sucuk ve sosisin kanser riskini arttırdığı yönündeki açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı, şarküteri ürünlerinin kansere etkisi olup olmadığını araştırmak için bilim kurulunu acil olarak toplama kararı aldı. Peki uzmanlar ne diyor? Kırmızı et tüketiminin yetişkinler için günde 70 gram ya da haftada 500 gramı geçmesi halinde riskin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Faruk Aykan, "Bu miktarın üstünde, sürekli her gün tüketilirse kolon kanseri riski yüzde 20-30 artıyor" dedi.
#KANSERYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanser37 yaşındaki kadına teşhis konduğunda kendini çok sağlıklı hissettiği bir dönemdeydi. Bir gün mutfakta yemek yaparken her şey karardı ve gözlerini açtığında kendini hastanede buldu. Doktoru ona bir nöbet geçirdiğini söyledi. Genç kadının yaşadığı nöbetin sebebi ise deyim yerindeyse kafasının içinde yaşayan bir saatli bombaydı
#Beyin TümörüYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERAilesi onu aile doktoruna götürdüğünde 11 yaşındaki Ronnie bir yıldır dayanılmaz boyun ağrıları çekiyordu. Doktoru, bu ağrıların sebebinin telefona bakmak için uzun süre eğilmek olduğunu düşünüyordu. Ağrılar geçmeyince doktoru Ronnie’yi tekrarlayan zorlanma yaralanması olduğu düşünülen durum için yardım alması amacıyla bir fizyoterapiste yönlendirdi.
#Beyin Sapı TümörüDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkYapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriSundas Hashmi’ye teşhis konduğunda henüz 37 yaşındaydı ve kendini çok sağlıklı hissettiği bir dönemdeydi. Bir gün mutfakta yemek yaparken her şey karardı ve gözlerini açtığında kendini hastanede buldu. Doktoru ona bir nöbet geçirdiğini söyledi. Genç kadının yaşadığı nöbetin sebebi ise deyim yerindeyse kafasının içinde yaşayan bir saatli bombaydı
#Beyin TümörüSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#SağlıkYaşıtı pek çok genç gibi 11 yaşındaki Ronnie Hood da hafta sonlarını telefonunda video oyunları oynayarak geçirmekten hoşlanıyordu. Bu yüzden boyun ağrısı çekmeye başladığında aile doktoru bunun telefonuna bakmak için eğilmenin neden olduğu gerginlikten kaynaklanabileceğini öne sürdü. Ancak asıl neden çok daha ciddi ve ölümcüldü…
#Orta Hat GliomuKanserin teşhis ve tedavisi adına son yıllarda atılan önemli adımlar hayatta kalma oranlarında kayda değer bir iyileşme sağladı. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda özellikle 50 yaş altı bireylerdeki vaka sayılarında yüzde 80'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Araştırmacılar burada bir numaralı sorumlunun yaşam tarzı olduğu görüşünde. ABD'nin tanınmış onkologlarından biri kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı kuralları aktardı.
#SağlıkNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun YaşamDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun YaşamAile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#Sağlık200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositozİstanbul'da yaşayan Burak Aktaş (21), Ağustos ayında halsizlik ve nefes darlığı şikayeti ile doktora gitti. Sol göğüs boşluğunda portakal büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. İki seans kemoterapi gördü ama tedaviye rağmen tümör 2 ay içinde 8-10 kat büyüyerek karpuz boyutuna ulaştı. Kalbini göğüs boşluğunda 12 santimetre sağa iten, sol akciğerini neredeyse tamamen ezen dev tümör, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Kalp Damar Cerrahisi ekiplerinin beraber katıldığı büyük bir operasyonla başarıyla çıkarıldı. Bu kadar hızlı büyüyen kitle karşısında doktorları da şaşırdı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan Burak Aktaş (21), Ağustos ayında halsizlik ve nefes darlığı şikayeti ile doktora gitti. Sol göğüs boşluğunda portakal büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. İki seans kemoterapi gördü ama tedaviye rağmen tümör 2 ay içinde 8-10 kat büyüyerek karpuz boyutuna ulaştı. Kalbini göğüs boşluğunda 12 santimetre sağa iten, sol akciğerini neredeyse tamamen ezen dev tümör, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Kalp Damar Cerrahisi ekiplerinin beraber katıldığı büyük bir operasyonla başarıyla çıkarıldı. Bu kadar hızlı büyüyen kitle karşısında doktorları da şaşırdı.
#İstanbulLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#Lösemi