Bir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataZeytin, antiviral, antimikrobial ve antioksidan kaynağı bir besin. Bu yönleriyle de hastalıklarda koruyor. Uzmanlar her gün bir avuç tüketilmesini öneriyor. Peki ya Zeytin yaprağı çayı nelere iyi gelir? İşte zeytin yaprağı çayı faydaları ve yararları...
#Zeytin Yaprağı ÇayıPandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeTüm dünyada korona virüs ile mücadele devam ederken, zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli etken maddenin korona virüs ile savaşta önemli bir rol aldığının duyulması üzerine zeytin yaprağı çayına da büyük ilgi başladı.
#Zeytin YaprağıDünya genelinde 73 milyonu aşkın kişiye bulaşan korona virüsüne yakalanma korkusu ve kış günlerinin gelmesiyle birlikte grip vakalarındaki artış, vatandaşları bağışıklık sistemini güçlendirecek doğal ürünleri aramaya yöneltti. Yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan, Ege Bölgesi'ne özgü şifalı otlar da birçok kişinin ilk tercihi olurken, Prof. Dr. Nazan Turhan, nefes darlığından tansiyona, kan dolaşımından mide rahatsızlığına kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen hibiskus, ısırgan otu, arapsaçı, cibez, turp otu, zeytin yaprağı, sarmaşık gibi şifalı otların faydalarını tek tek anlattı, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
#Ege OtlarıZeytin yaprağı ve çeşitli etkileri olan doğal ürünlerin büyüsü hepimizi çok derinden etkilemektedir. Hastalıklara çareler aranırken çok eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan zeytin yaprağı çok eski zamanlardan günümüze yeniden gündeme oturmuştur. Peki zeytin yaprağı çayının faydaları nelerdir? Virüslere karşı koruyucu etkisi var mıdır?
#Zeytin Yaprağı ÇayıGünümüzde birçok insan, kurtulamadığı hastalığına bitkisel çözüm arıyor. "Hipertansiyonu doğal olarak azaltmak mümkün mü" sorusu en çok dile gelen sorulardan. Bazı doğal ve bitkisel tedavilerin yüksek tansiyonu önlemede ve kontrol altına almada olumlu etkileri bilimsel makalelerle kanıtlandı. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, yüksek tansiyon hastalarının baş tacı yapması gereken besinleri açıkladı.
#SağlıkBizim beslenme alışkanlıklarımızda siyah zeytin tercihi açık ara önde. Ama ikisi de çok değerli besin. İkisinden de gönül rahatlığıyla faydalanın. Yerken üç-beş diye saymayın ama siz siz olun, bazılarının tavsiyesine uyup günde 50-100 zeytin yemeye filan da kalkmayın!
#Yazar