Paylaş
Ve bunu gerçekleştirmenin önemli ve etkili yollarından birinin de hayatımıza “Evet” sözcüğü kadar “Hayır” sözcüğünü de eklemek olduğu kesin. Araştırmalar da bu bilgiyi doğruluyor, daha az stresli bir yaşam için hepimizin mutlaka ama mutlaka “Hayır” diyebilmeyi de öğrenmesi gerektiğini gösteriyor. Eğer yapmak istemediğiniz şeyleri istemeden yapmak zorunda kalmak, arzulamadığınız, önce gönülsüzce ve zorla katlanıp, ucu açık mazeretler üretip sonra da “Ben en baştan neden ‘Hayır’ diyemedim” pişmanlığını yaşamak istemiyorsanız gerektiğinde “HAYIR!” diyebilmeyi de öğrenin. “Hayır” sözcüğünü iyi yaşlanma yolculuğunuzun bir parçası yapmayı unutmayın.
İYİ BİLGİ 1
HANGİ ZEYTİN
Güzel ülkemiz muazzam bir zeytin cenneti. Gaziantep’in Nizip’inde de Hatay’ın Defne’si, Mersin’in Mut’u, Muğla’nın Milas’ı, Balıkesir’in Ayvalık’ında da dünyanın en lezzetli ve besin değeri en yüksek, polifenol gücü muazzam zeytinleri yetişiyor. Ve ne iyi ki Türk mutfağı Ege’siyle Akdeniz’iyle Güneydoğu’suyla zeytin mucizesini çok iyi değerlendiriyor. Peki, bu mükemmel meyvenin YEŞİLİ Mİ, SİYAHI MI daha makbuldür? Yanıtı merak ediyorsanız yandaki kutuya geçebilirsiniz...
İYİ BİLGİ 2
ZEYTİN BİR MUCİZEDİR
Zeytinin yeşili de siyahı da bir mucizedir. Ve bu mükemmel meyvenin ham hali ile olgunlaşmışını karşılaştırmak kolay değildir. Ayrıca birinin diğerine üstünlüğünü savunmak da anlamsız ve gereksiz.
Bizim beslenme alışkanlığımızda siyah zeytin zaten açık ara önde. Kahvaltılarımızda da atıştırmalıklarda da öncelik hep siyahta.
Olgun meyve olarak siyah zeytin, suyunu epeyce kaybetmiş olduğu için yağ açısından yeşil zeytine göre iki katı yoğunlukta. Dolayısıyla kalorisi daha yüksek.
Diyetisyenlerimizin “bir porsiyon” olarak tanımladığı “5-6 adet” (yaklaşık 15 gram) zeytinin yeşili 20, siyahı ise 50 kalori civarında. Ayrıca siyah zeytinin posası, sodyumu ve fosforu da fazla.
Yeşil zeytinde ise su içeriği daha yüksek, A vitamini daha güçlü. Zeytinin yeşili de siyahı da hidroksitirozol başta olmak üzere fenolik bileşimlerden son derece zengin. Bu nedenle ikisi de “kansersavar” besinler listesinde. Ve yine ikisinde de bol bol terpen grubu antioksidanlar, en çok da oleuropein bulunuyor. Bu madde aynı zamanda güçlü bir ağrı kesici ve kemik koruyucu.
Özeti şu: Zeytinin siyahı mı, yeşili mi demeyin, günde 10-15 zeytini midenize afiyetle indirin.
Ha “Benim kilo sorunum da var ama!” diyorsanız da işte o zaman zeytinin siyahını değil de yeşilini tercih edin.
OKUR SORUSU
PİLATES Mİ YOGA MI DAHA FAYDALI
Bu köşenin okurları çok iyi bilirler ki Osman Hoca’nın iyi hayat tavsiyelerinin içinde mutlaka ama mutlaka egzersiz de yer alır. Osman Hoca öncelikle yürümeyi önerip tercih etse de egzersizin her türlüsünün faydalı olduğuna inanır. Bilelim ki pilates de yoga da son yılların sevilen ve hayranlarının sayısını hızla büyüten iki faydalı egzersiz çeşidi. İkisini de beğeniyorum. İkisi için de tavsiye edici yazılar yazdım. Tavsiyeme gelince: Bedensel ve ruhsal egzersizleri aynı anda yapmak istiyorsanız yogayı tercih edin. Hedefiniz daha fit, daha bir “sırım gibi görünmek” ise pilatese yönelin. Vaktiniz ve aklınız (!) varsa ikisini de birlikte yürütün. Ama bir şartla! Yürümeyi ihmal etmeden!
KESİP SAKLAYIN
GLUTEN HASSASİYETİNİN 10 İŞARETİ
Gluten hassasiyeti son yılların popüler sağlık konularından biri. Biraz da gereğinden fazla abartıldığı kesin. Ama yine de bilelim ki aşırı gluten yükü sadece bağırsaklarımızı değil, daha pek çok doku ve organımızı rahatsız edebiliyor. Sadece “çölyak hastalığı”na değil, “gluten duyarlılığı” ile farklı pek çok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Glutene duyarlılığın ilk 10’unda
şu işaretler var...
BİR: Hazımsızlık
İKİ: Gaz ve karın ağrısı
ÜÇ: Halsizlik
DÖRT: İshal
BEŞ: Kas ve eklem ağrıları
ALTI: Tekrarlayan aft atakları, ağız yaraları
YEDİ: Dilde ağrılı şişme
SEKİZ: İştahsızlık
DOKUZ: Depresif bir ruh hali
ON: Bulantı ve mide ağrıları
Paylaş