OKB haberleri sayfasında OKB hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 135 OKB haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
OKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifToplumda takıntı hastalığı olarak bilinen OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) hem kişinin kendisinin hem de yakın çevresinin hayat kalitesini düşüren psikolojik rahatsızlıklardan biri. Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Ne var ki düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Takıntı hastalığı (Obsesif Kompülsif Bozukluk -OKB) nedir, belirtileri neler?
#OkbObsesif kompülsif bozukluk, son dönemlere dizilere konu olan, aslında ünlü-ünsüz birçok kişinin, hatta bazen farkında bile olmadığı psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Belki de bu kadar gündeme gelmesi sayesinde pek çok kişi artık, obsesif kompülsif bozukluk nedir, tedavisi var mıdır, nasıl anlaşılır sorularıyla bir uzmana danışmaya karar veriyor. Bu yazımızda obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili genel bilgileri derledik. İşte obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili merak edilenler…
#OKBKoronavirüsün negatif etkilerinden biri de bazı psikiyatrik hastalıkların görülme sıklığını arttırmasıdır. Bunlardan en sık görünenin ise OKB, diğer bir adıyla Obsesif Kompulsif Bozukluk olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Selin Kalabaş, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif Kompulsif BozuklukObsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) çocuklukta başlayabilen, obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Obsesyonlar, ısrarcı ve kontrol edilemez, istem dışı ve tekrarlayıcı düşünce, imge ve dürtülerdir.Kompulsiyonlar ise obsesif düşüncelerin neden olduğu kaygıyı azaltmak için ya da korkulan durumu engellemek için kişinin kendisini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı, abartılı davranış veya zihinsel eylemlerdir. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişinin zamanını alır, günlük yaşantısını aksatmasına neden olur ve ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler derecede olmalıdır.
#OkbHalk arasında “takıntı hastalığı” olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişide ciddi düzeyde kaygı ve huzursuzluğa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, yaşam kalitesini düşüren hastalıklar içinde ilk 10’da yer alan OKB, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebiliyor. Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, çocukluk çağında görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#ÇocukObsesif kompulsif bozukluğa sahip olmak hiç kolay bir durum değildir. Kontrol edilemeyen düşünceler ve davranışlarla tanımlanan durum sadece Amerika’da nüfusun yüzde 2’lik bir bölümüne tekabül eder ki bu da yaklaşık 6,5 milyar insan anlamına gelir. Bu sayı da sadece kayıtlı bireylerin sayısıdır. Birçok kişi bu hastalığa sahip olduğu halde bundan etrafına bahsetmez ve hayatını bu düşüncelerle mücadele ederek geçirir. Peki, bu hastalığa sahip olan insanların hayatı nasıldır, gelin birlikte bakalım.
#Obsesif - Kompulsif BozuklukGeldi bahar ayları, gevşer gönül yayları. Peki bünyede neler değişiyor da bu yaylar tekmili birden gevşiyor? Nasıl oluyor da kendimizi bir anda kızgın kumlardan serin sulara atlama hevesi içinde buluyoruz? Ya da sıkıcı bir iş toplantısının tam ortasında, sebepsiz yere pişmiş kelle gibi sırıtıyoruz?
#AŞKABD, Rhode Island'da yaşayan 21 yaşındaki Scarlet Kaitlin Wallen'ın sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) var ve bu da genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissine neden oluyor. Hastaların çoğu tipik olarak cinsel uyarılma hissi duyarken, Scarlet’in durumu çok acı verici.
#Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu21 yaşındaki genç bir kadın, altı yaşından beri dünya nüfusunun sadece yüzde birinde görülen bir hastalıkla mücadele ediyor. 2001 yılında tanımlanan ve genellikle kadınlarda görülen bu ilginç hastalık, günlük hayatı alt üst ediyor, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da yıkıma sürükleyebiliyor
#PGADBüyük üzüntüleri, özellikle de aşk acısını tarif ederken kullandığımız “kırık kalp” tabiri gerçekte fiziksel karşılığı olan bir durum. Bilim insanları kişilerin yaşanan bu tür büyük üzüntülerin ardından gerçekten de yaşadıkları üzüntüyle hastalanabileceğini kanıtlayan çalışmalara imza attılar…
#Helen FlanaganZonguldak’ta 3 yıl önce Ayşe Özgecan Usta’nın (28) terastan düştüğü ölümüyle ilgili sevgilisi Bartu Can Akkışla’nın (36), ‘taksirle ölüme neden olma ve kişiyi hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından tutuksuz yargılandığı davada bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, Usta’nın 26,12 metre yüksekten saatte 81,36 kilometre hızla 2,3 saniyede yere düştüğü belirtilirken, Akkışla’nın korkuluklardan sarkan ve tutmaya çalıştığı sevgilisinin ağırlığını yukarı çekemeyeceği değerlendirildi.
#Zonguldakİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKFriends'in yıldızı Matthew Perry'in ölümünün ardından yapılan otopsi sonucu açıklandı. Yapılan araştırmada Matthew Perry'in ölüm nedeninin Ketamin kullanımı olduğu açıklandı. Peki, Friends'in yıldızı Matthew Perry'in ölüm neden olan Ketamin ilaçı ne işe yarıyor? İşte, ketamin ve etkileri hakkında detaylı bilgiler
#Ketamin NedirAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor?
#Çöp EvAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor? Ülkemizden ve dünyadan örneklerle istifçilik hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık...
#İstifçilikBipolar iki uçlu, iki farklı şekilde gelen hastalık demektir. Manik nöbet geçiren biri, hiç olmadığı kadar mutlu ve keyiflidir, hemen âşık olur, çok konuşur, az uyur ama enerjisi hiç bitmez. Aradan zaman geçer, bu sefer de hastalığın diğer atağı yani ağır depresyon gelir. Konuşmaz, gülmez, özgüveni sıfırlanır, her konuda kendini suçlar ve aşağılar.
#HastalıkDünya Leonardo DiCaprio'yu ve 25 yaşına gelince terk edilen sevgililerini konuşuyor. Öte yandan 2022 yılında aşk ve birlikteliklerle ilgili çoğu tabu yıkılmışken, ilişkilerdeki yaş farkı büyük bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bunun nedenlerini uzmanlarla masaya yatırdık...
#YaşamSürekli her yere geç kalmak bir hastalık belirtisi mi? Çevrenizde mutlaka sürekli işe ya da randevularına geç kalan, bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan vardır. Hatta belki de o kişi sizsinizdir. 'Bekletme hastalığının' derinliklerine bakmaya çalıştık. Bekleyenlerle, bekletenlerle ve uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkÇocuklardaki takıntı erken yaşta kendini belirli durumlar ile gösterebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinen takıntı bilişsel davranışsal tedavi ile kısa sürede düzelir. Bu bakımdan çocuklar için bu durumu daha kolay hale getirmek için belirli durumları gerçekleştirmek de gerekebilir. Çocuklardaki takıntının sebeplerini ve obsesif kompulsif bozukluğun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukAşkın biyokimyasını anlayarak ilişkinizin kalitesini arttırabilir, hatta aşkınızın doruk noktasını deneyimleyebilirsiniz. Ona sarılmak, kendisini iyi hissettirecek bir aromaterapi yağıyla masaj yapmak bağınızı güçlendirebilir. Probiyotikler, D vitamini, yeşil çay, muz, çikolata, çilek ve badem de aşkınızı diri tutmaya katkı sağlayabilir.
#Aşkİnsanların ara sıra bazı günlük seslerden rahatsız olması alışılmadık bir durum değildir. Ancak mizofoni olan bireyler için, birinin dudaklarını şapırdatması veya bir kalemi tıklatması, onları çığlık atmak veya vurmak istemesine neden olabilir. Peki mizofoni nedir, kimlerde görülür? İşte mizofoni hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#MizofoniEstetik operasyonlarının gün geçtikçe popülerlik kazandığı ve kolaylaştığı son yıllarda, bu durumun olumsuz bir sonucu olarak beden dismorfik bozukluğu denilen ruhsal problemler de boy göstermeye başladı. Peki estetiği bu denli olumsuzlaştıran beden dismorfik bozukluğu nedir, nasıl geçer? İşte beden dismorfik bozukluğu belirtileri ve merak edilenler...
#Beden Dismorfik BozukluğuOKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifBir buçuk yıldır koronavirüs ile mücadele ediyoruz ve bu sürenin bir kısmı da karantinada, evlerde kapalı halde geçti. Beraber yaşayan/ayrı yaşayan çiftler ve ilişkisi olmayan kişilerin cinsel hayatları ciddi şekilde etkilendi. Kimisi hijyen takıntıları geliştirdi, kimisinin libidosu azaldı, kimisi ise aldığı kilolar yüzünden cinsel ilişki istemez oldu... Pandeminin cinsel hayata etkilerini 9 soruda inceledik
#KoronavirüsGeçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuToplumda takıntı hastalığı olarak bilinen OKB (Obsesif Kompülsif Bozukluk) hem kişinin kendisinin hem de yakın çevresinin hayat kalitesini düşüren psikolojik rahatsızlıklardan biri. Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Ne var ki düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Takıntı hastalığı (Obsesif Kompülsif Bozukluk -OKB) nedir, belirtileri neler?
#OkbDünya Sağlık Örgütü'nün temel ilaçlar listesinde yer alan, son yıllardaTSSB'den migrene kadar çeşitli rahatsızlıkları olan hastalar için bir tedavi seçeneği olarak popülerlik kazan ketamin, 1970'lerden beri anestezik olarak kullanılmaktadır. Peki, ketamin nedir, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.
#Ketamin Nedir Ne İşe Yarar?Obsesif kompülsif bozukluk, son dönemlere dizilere konu olan, aslında ünlü-ünsüz birçok kişinin, hatta bazen farkında bile olmadığı psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Belki de bu kadar gündeme gelmesi sayesinde pek çok kişi artık, obsesif kompülsif bozukluk nedir, tedavisi var mıdır, nasıl anlaşılır sorularıyla bir uzmana danışmaya karar veriyor. Bu yazımızda obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili genel bilgileri derledik. İşte obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili merak edilenler…
#OKBHacettepe Üniversitesi'nin TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Covid-19 ve Toplum' projesi kapsamında pandemiyle birlikte kaygının artmasıyla şiddetlenen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve Covid-19 kaygısının önüne geçmeye yönelik geliştirilen telefon uygulaması Türkçe'ye uyarlanarak kullanıma sunuldu.
#KoronavirüsYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarSurvivor gönüllüler takımının sempatik ismi Hanzade geçirdiği ağır hastalık ile ilgili konuştu. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı. Hanzade’nin açıklamaları ardından obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Survivor yarışmacısı Hanzade’nin de bir dönem yaşadığı obsesif kompülsif bozukluk nedir?
#Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?