11-12 Aralık tarihlerinde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve dünyanın birçok yerinden girişimcilik ekosisteminin en önemli bileşenlerini bir araya getiren Take Off Girişim Zirvesi, iki gün süren görüşmelerin ve ilham verici etkinliklerin ardından görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi.
#Take Off İstanbulSon yıllarda kişisel gelişim kitapları peşi sıra yayımlanıyor, yazarlar bu çağın insanlarının nasıl yaşaması gerektiğiyle ilgili reçeteler sunuyor, neyi yapmamız veya yapmamamız gerektiği bizlere tek tek söyleniyor. Tüm bunlara rağmen toplumların psikolojik çatışması sürüyor ve birbirinden farklı yaklaşımlar insanlarda bilgi karmaşasına sebep oluyor. Bu durumu fark eden Arda Bafra, tarihten günümüze gelen kadim öğretileri bir kitapta topladı ve ‘100 Kadim Öğreti’ adlı kitabıyla günümüz insanının yaşam felsefesini baştan yazdı.
#Arda BafraHoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#BibliyoterapiABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasAykan Safoğlu, SALT Galata’da açtığı ‘Teneffüs’ başlıklı sergisinde, mezun olduğu İstanbul Lisesi ya da popüler adıyla İstanbul Erkek Lisesi’ndeki deneyimlerini odağa alıyor ve kendi geçmişinin toplumsal cinsiyete, tarihe, politik iklime dokunduğu her noktada fotoğrafın, videonun ve filmin güvenilmez karakterlerine başvuruyor.
#Aykan SafoğluSepin İnceer, bir mayıs sabahı, bir daha kavuşamayacağını bilmeyerek evinden uğurladığı eşi Okan’ı Kaçkarlar’da yitirdi. İki gün sonra eşi Okan’ın cansız bedenini teslim almak üzere morgdaydı. ‘Ağıtların Tanrısı’, İnceer’in yaşadığı iki senenin baş döndüren, trajik, yas dolu öyküsü.
#Ağıtların TanrısıÇeşitli televizyon programlarına da konuk olarak katılan Can Aydoğmuş, bugünlerde motivasyonel konuşmacı olarak davet edildiği kurumsal şirketlere seminerler veriyor. Can Aydoğmuş, kendisini insanları sevgiye ve mutluluğa yönlendirmek adına paylaşımlar yapan bir yazar, blogger, vlogger ve influencer olarak tanımlıyor. Peki, Can Aydoğmuş kimdir?
#Can Aydoğmuş Kimdir?Gülden Bulut, yeni kitabı ‘Aşkın Simyası’nda ilişkilerin kara kedisi ‘öteki kadın’dan Peter Pan ruhlu erkeklere, ıssız adamlara, femme fatale afetlerden Sindirella kompleksli genç kadınlara her birimizin gölge yanına ayna tutacak bir rehber sunuyor. Sadece kadınların değil erkeklerin de hiç bilmedikleri yönleriyle tanışmalarını sağlıyor: “Her aşk dört kişiliktir. Bir aşka yelken açtığımızda ister kadın olalım ister erkek, aslında gölgelerimizle birlikte gireriz bu dansa. Bu yüzden hem sağlıklı bir ilişki hem de sağlıklı bir kendilik hali için gölgemizi tanımak önemlidir.”
#Gülden BulutBir bacağı kesilince dahi “Her şeye rağmen hayat o kadar güzel ki” demiş, savaşmaya devam edeceğini söylemişti. 19 yaşında yakalandı kansere ve 21 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Neslican Tay’ın hastalığı boyunca tuttuğu günlüklerden oluşturulan ‘Yaşım 19’ adlı kitap, genç kadının verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor.
#GazetehaberleriKlinik psikolog Ferhat Jak İçöz de ‘Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği’nde Sartre, Heidegger, Nietzsche, Kierkegaard gibi büyük filozofların rehberliğinde cinsellik, yemek, bağımlılık, ölüm, âşık olmak, yalnızlık, kayıp gibi kırk farklı temayı varoluşçu psikoterapist gözüyle anlatıyor.
#Ferhat Jak İçözBiyoenerji, refleksoloji, astroloji, hipnoz, detoks, vücut okuma, frekans, akupunktur, ayurveda, reiki, nefes, masaj ve dans terapisi, geçmiş hayat, şaman, aile dizimi... Sayması bile zor ama o bunların hepsini denedi. 10 yılda 35 şifa uygulamasını tecrübe etti. Sonra da oturdu, bu yolculuğun hikâyesini eğlenceli bir üslupla kaleme aldı. Uzun yıllar klip yönetmenliği ve senaristlik yapan, bugünlerdeyse üniversitede sinema dersleri veren Ela Başak Atakan’la kitabını konuştuk, uzmanlara da son yıllarda yükselen ‘şifa/kişisel gelişim’ fenomenini sorduk.
#BiyoenerjiBatı Karadeniz’de, Taşköprü’de Pompeiopolis antik kentini kaç kişi biliyor? İsmini kurucusu olan meşhur Romalı kumandan Pompeius Magnus’tan (MÖ 106–48) aldığı biliniyor. Pompeius, Pontus Kralı VI. Mithridat’ı MÖ 66 yıllında yenince, Karadeniz bölgesinin iç kısımlarında yedi yeni şehir kurdu; bu kentlerin en büyüğü de kendi adını verdiği Pompeiopolis... Öyküsü uzun. Bugünkü Taşköprü ise 13. yüzyılda Pompeiopolis’in karşısında, nehrin diğer tarafında kurulur. Pompeiopolis’ten aldığı belki de en önemli miras bugün modern kente adını veren tarihi taş köprüdür.
#YazarBüyük boy sanat kitaplarının alıcısı belli sayıdadır. Çünkü satış bedelleri yüksektir. Yıllardır Batı’da gördüğümüz örneklerin burada da basılabileceğini daha önce belirtmiştim. Hatta büyük kurumlar armağan için hazırladıkları kitapları bile küçük boyutta basabilirler. Türk yayıncılığı da bu yöntemi benimsemiş halde. Ünlü sanatçıların herkese ve her keseye uygun baskıları yapılıyor. Hayalperest Yayınları da bu anlayışta kitaplar yayımlıyor.
#Kandinski‘Fazlalıklara veda’ son dönemin yükselen trendi. Trend olmanın ötesinde artık bir gereklilik de bu anlayış. Çünkü aslında her şey birbirine bağlı ve gezegenin kurtuluşuna giden ilk adımlar bile, evimizde fazladan bir tişörte daha yer vermemekle atılabilir. Nasıl mı? ‘Sadeleş Rahatla-Japon Minimalizmi Danshari’ kitabı kısa yolları gösteriyor.
#Sosyal Medya