Nil Nehri haberleri sayfasında Nil Nehri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 503 Nil Nehri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim tarihinde yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla TBMM’de yaptığı konuşmayla birlikte, siyasetin ve kamuoyundaki tartışmanın gündemine yerleşen “vadedilmiş topraklar” meselesine nasıl yaklaşmamız gerekiyor?
#Vadedilmiş Topraklar2023'te patlak veren ve 150 bin kişinin ölümüne yol açan Sudan İç Savaşı, başarısızlıkla sonuçlanan barış görüşmeleri nedeniyle dünyanın yeniden gündeminde. Uzmanlar savaş yüzünden ülkeyi büyük bir kıtlığın beklediğini, yıl sonuna kadar 2,5 milyon kişinin, 2027'ye kadar da 10 milyon kişinin açlıktan öleceğini tahmin ediyor. Ayrıca savaşın Kızıldeniz kıyılarına ulaşması durumunda Süveyş kanalından gemi geçişlerinin tamamen duracağı ve küresel ticaretin tehlikeye gireceği öngörülüyor.
#SudanAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilSudan'da etkili olan şiddetli yağış ve seller nedeniyle haziran ayından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 77'ye çıktı. Yapılan açıklamada, sellerin Sudan'ın 18 eyaletinin 11'inde etkili olduğu kaydedilirken 21 bin 370 kişinin seller nedeniyle yerinden edildiği aktarıldı.
#SudanAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#Mısır6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırHollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia KoetsierAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırYüz binlerin mülteci durumuna düştüğü, kalan milyonların elektrik ve su olmadan evlerinde mahsur kaldığı Sudan’da hayat zorlaşıyor. Çatışmalar üçüncü haftasında hız kesmezken yabancılar çıktıktan sonra Sudan’a ne olacağı merak ediliyor.
#SudanJean-François Champollion, Fransa’nın artık tükenen üniversal dâhilerindendi. Yunanca, Latince, İbranca, Aramca ve Kobtça gibi ölü dilleri öğrenmişti. Eski Mısır’ın şifrelerini taşıyan Rosetta Taşı’nı kendi lisan zekâsı fakat üstün matematik bilgisiyle çözmeyi başardı. Eski Doğu’yu ve Mısır’ı öğreten bir öncü filolog ve filozoftur.
#Jean-François ChampollionEski Mısırlılar günümüzde bilinen pek çok keşfin sahibidir. Büyük Sfenks ve piramitlerin tanınan kurucusu olan Mısırlılar, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. O dönemde yaptıkları keşif ve buluşlar halen günümüzde merak konusu olmaya devam etmektedir. Peki, Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları nelerdir sizin için derledik.
#SözlükSirius Güneş kavuşumu 2022 yılında da gündemde yer alıyor. Yılda 1 kere gerçekleşen Sirius Güneş kavuşumu, temmuz ayıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Pek çok uygarlık Sirius Güneş kavuşumunun olduğu günü yılın en şanslı günü olarak kabul ediyor. Afrika'nın Mali Cumhuriyeti’nde yaşayan Dogon Kabilesi üyeleri varoluşlarını çok ilginç bir şekilde açıklıyor. Onlara göre doğumları ‘Sirius Sistemi’ ile güneş sisteminin evlenmesi sonucu olmuş. Peki, Sirius Güneş kavuşumu ne zaman, saat kaçta? İşte, o detaylar
#Sirius GüneşDünyanın dört bir yanında popüler olan birçok nehir bulunmaktadır. Bu nehirlerin bazıları uzunluğu ile bazıları ise derinliği ile meşhurdur. Ayrıca farklı özelliklere sahip olan daha çok sayıda nehir olduğu görülmektedir. Nehir isimleri - Türkiye'de ve Dünyada en çok bilinen ünlü nehirler ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.
O kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#Geziİnsanlar bilindiği üzere konuşarak anlaşırlar. İnsanlık tarihinde iletişim bu şekilde gerçekleşmiştir. Yazının bulunması ile birlikte her dilin kendi dilbilgisi kuralları ortaya çıkmış ve zamanla gelişmiştir. Dil, statik değil bilakis dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle etkin ve başarılı bir iletişim için her insanın konuştuğu dilin temel kurallarını bilmesi gerekir ve beklenir. Bu bağlamda en çok merak edilen "özel isimler" ve özel isimler ile ilgili kurallar olmaktadır. İşte özel isimlere gelen ekler nasıl yazılır, nasıl ayrılır, örnekleri ile konu anlatımı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimBulunduğumuz dünya üzerinde değişik mevsimler yaşanmaktadır. Dört mevsim yani yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar bile her coğrafyada aynı biçimde görülmemektedir. Dünyanın bu özelliği coğrafyanın, klimatolojinin ve hatta jeolojinin ilgi alanına girmektedir. Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na kadar çok farklı coğrafyalarda etkili olan birbirinden değişik iklim kuşakları gözlenmektedir. Hava durumunu günlük olarak takip eden insanlar genellikle iklim kavramını bununla karıştırmaktadırlar. Oysa "iklim" hava durumundan daha farklı bir konu ve kavramdır. İşte, iklim elemanları nelerdir, maddeler halinde iklimi oluşturan etmenler, özellikleri ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimEski uygarlıklardan bazılarının etkisi günümüze kadar sürmektedir. Dolayısıyla bu medeniyetler merak konusu olmaktadır. Heybetli ve gizemli piramitleri ve mumyalanmış firavunları ile çağımıza kadar izdüşümü olan bu uygarlıklardan birisi de hiç şüphesiz Mısır medeniyetidir. İşte Mısır medeniyeti nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, antik mısır uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mısır Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?