Nihilizm, varlık ve varoluşla ilgilenenlerin aşina olduğu bir terim. Nihilist düşünce Friedrich Nietzsche, Neyzen Tevfik, Ludwig Andreas Feuerbach, Henry Thomas Buckle, Max Stirner, Albert Camus, Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre ve Herbert Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır. Peki, nihilizm nedir? Kısaca nihilizm ne demek?
#NihilizmFelsefi açıdan günümüzde birçok farklı düşünce yapısı bulunmaktadır. Bu düşünce yapıları arasında nihilizm özellikle merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, nihilist nedir ve kime denir? Nihilist yazarlar, filmler ve sözler üzerine tüm detaylar.
#Nihilist NedirDilimize Arapçadan geçmiş olan Aidiyet kelimesi ''ait'' kökünden türetilmiştir. İnsanın temel sosyal ihtiyaçlarından biri olan aidiyet duygusu, bir gruba, ülkeye ya da kişiye bağlanmak anlamına gelir. Bu duygunun oluşmasında takdir ve kabul edilme gereksinimi önemli rol oynar. Aidiyet duygusu nedir, nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aidiyet Nedir?Üzerine ciltlerce yazı ve makale yazılan pek çok kişinin sırlarını çözmeye çalıştığı hayat, farklı şekillerde yorumlanıyor. İçinde yaşadığımız hayat nedir? Ne için var? Felsefe ve filozoflara göre hayatın tanımı ve amacı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hayat Nedir?''Ontoloji'' adıyla da bilinen varlık felsefesi, nihilizm, idealizm, teoloji ve metafizik gibi birçok temel felsefi akımı etkilemiştir. ''Varlık nedir'' ve ''Varlık var mıdır?'' gibi sorulara cevap arayan filozoflar, sorgulamalarında akıl yürütme, önerme ve tüme varım gibi düşünsel yöntemlere başvurmuştur. Varlık felsefesinin temsilcileri kimdir, temel kavramları ve soruları nelerdir? Sizin için tüm detayları derledik.
#Varlık Felsefesi Nedir?Din felsefesinde yaradılış, Tanrı, kainat, cennet, cehennem gibi konular ele alınır. Bu konular aynı zamanda din felsefenin temel kavramları arasında yer almaktadır. Tarihi Antik Çağlara kadar uzanan din felsefesinde metafizik, teoloji, kelam ve mantık gibi ilimlere sıklıkla başvurulur. Din felsefesinin temsilcileri kimdir, bu felsefi akımın temel kavramları nelerdir? İşte, detaylar.
#Din Felsefesi Nedir?Spiritüalizm, ruh göçü (reenkarnasyon), cennet, cehennem ve Tanrı gibi metafizik kavramları detaylı bir şekilde inceleyen felsefe dalıdır. Materyalizm ve Determinizm gibi maddeci felsefelere tepki olarak doğmuştur. Felsefede spiritüalizm akımının özelliklerini ve temsilcilerini sizin için derledik.
#Spiritüalizm Nedir?''Entüisyonizm'' ve ''Bergsonculuk'' isimleriyle de bilinen Sezgicilik, gerçeklerin akıl değil sezgi yoluyla idrak edilebileceğini öne süren felsefi akımıdır. İslam felsefesindeki karşılığı ''kalp gözü'' ve ''üçüncü göz'' olan manevi güç, bu akımın temelini oluşturur. Entüisyonizm nedir, akımın kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Entüisyonizm Nedir?Teolojinin bir alt dalı olan Eskatoloji ''son'' manasına gelen''Eskatos'' ve ''logos'' kelimelerinden türetilmiş bir kavramdır. Aynı zamanda metafizik ve felsefenin de bir dalı olan bu öğreti dünyanın, evrenin ve insan var oluşunun sonuyla ilgilidir. Eskatoloji nedir ve temel kavramları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Eskatoloji NedirYaptı yine numarasını…Ertuğrul Özkök, Destek Yayınları’ndan çıkan ‘KIRK7’ adlı kitabında 40 yaşkadınlarını anlatıyor.Bir gazeteci şüphesiyle okudum yazdıklarını, açık yakalamak için, “Güzel ama şurasıolmamış” demek için... Biz gazeteciler böyleyiz, biraz hainve kıskanç… Ama gerçekten çok beğendim.
Askerdeyken, arkadaşı Ataol Behramoğlu’nu tanıyan Orhan adlı bir çocuk, bir şiir getirir bir gün İsmet Özel’e. O sırada kendisi de askerde olan Behramoğlu’nun, arkadaşına moral vermek için yazdığı bir şiirdir bu. İsmet Özel, mukabil bir şiirle karşılamak ister arkadaşının bu jestini. Ne var ki, askerlikte ’zaman’ diye temel bir sorun vardır. Düşünür ve bulur çaresini.