Bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler dünyayı heyecana sürüklemeye devam ediyor. Newton kanunlarına meydan okuyan bir maddeyle ilgili yeni gelişme de teknoloji meraklılarını, özellikle de oyun severleri yakından ilgilendireceğe benziyor…
#Newton KanunlarıIsaac Newton, gelmiş geçmiş en büyük bilim adamıydı. Ünlü doğa filozofu, Lincolnshire'daki Woolsthorpe Malikanesi'nde doğdu. Modern zamanların en büyük düşünürlerinden biriydi. 1666'da bir elmanın düşmesi, onun en büyük keşfine yol açtı. Yerçekimini buldu ve Newton'un Hareket Kanunları ortaya çıktı. Peki, Newton'un Hareket Kanunları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Newton KanunlarıÖlümden sonraki yaşam olasılığına üstat şair Yahya Kemal 'Sesiz Gemi' şiirinde 'Dönen yok Seferinden' diyerek anlamlı bir nokta koymuştur. Her canlının biyolojik yaşamı sonludur, bu bir gerçek. Buna rağmen kafamızdan acaba ölüm bir sonmudur sonun arkasında bir şeyler var mıdır sorusu silip atamayız. Kuantum fizik yasalarının öngördüğü çoklu evren (The Multiverse) teorisinin yorumları bu ilginç sorunun yanıtı olabilir mi? Kimi bilim insanların ve düşünürlerin kafasında koskoca bir acaba sorusu şekillenmiştir.
2004 yılında gökbilimciler yerküreye çok yüksek hızlarda yaklaşan devasa bir asteroid keşfettiler ve eski Yunancada yok edici anlamına gelen Apophis ismini verdiler. Herkesi bir telaştır aldı. Acaba 65000 sene önce Dünya'ya çarparak dinazorları yok eden asteroit gibi Apophsis'te bir felaket habercisi mi idi?
Eğitim ve öğretimin temel amaçlarından biri nitelikli bireyler yetiştirmektir. 21’inci yüzyıl becerileri olarak da bilinen bu becerilere göre; günümüzde nitelikli bir bireyin sahip olması gerektiği düşünülen temel becerilerden bazıları öğrenmeyi öğrenme, günlük yaşamda karşılaşılan problemleri çözme, etkili bir iletişim kurma ve bilimsel düşünme becerileridir.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıKepler yasaları, Kepler tarafından 17. yüzyılın başlarında ortaya atılan ve gezegenlerin hareketini üç ayrı kolda incelenen yasalara denir. Bu yasalar, birlikte çalıştığı bilim insanı Tycho Brahe’den kalan verilerden yola çıkarak geliştirildi. Aynı zamanda hepsi çok temel olarak gözlemsel verilere dayanıyordu. Kepler kanunları nedir ve isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kepler KanunlarıNeredeyse her alanda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da bazı olaylar açıkla kavuşturulamaz. Bu kimi zaman teknolojinin yeteri kadar gelişmemiş olması kimi zaman ise var olan güncel algıların söz konusu olayı açıklayabilmek için yeterlilikte olmamasından kaynaklanır. Böyle durumlarda hipotez üretilerek bilim camiası tarafından olaya açıklık getirilmeye çalışılır. Hipotez nedir, nasıl oluşturulur ve örnekleri hakkında bilgileri sizin için derledik.
#Hipotez Nedir Ve Nasıl Oluşturulur?YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı. Peki eğitim uzmanları ne diyor. TYT'de sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:
#YksKanun kelimesi günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden biridir. Kullanım alanı açısından oldukça öneme sahiptir. Kullanım sıklığının fazla olmasından dolayı bu kelimenin anlamını öğrenebilir ve kurduğunuz cümlelerde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Kanun kelimesinin eş anlamlısı nedir? Kanunun eş anlamlısı nedir? Sizin için detaylarıyla derledik.
#Kanunun Eş AnlamlısıAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Arizona Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Feryal Özel, kara deliği ilk kez görüntüleyen ekibin tarihi başarısında çok önemli bir rol üstlenmişti. Gezegenimizde en uzağı gören kişilerden biri olan Özel ve ekibinin şimdi bilim dünyasına yeni bir sürprizi var: Samanyolu’ndaki dev kara delik... Tüm verilerin ellerinde olduğunu belirten Özel, sadece galaksimizin değil, belki tüm hayatımızın merkezindeki kara deliğin fotoğrafını altı ay sonra görebileceğimizi söylüyor.
#Prof. Dr. Feryal ÖzelAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Arizona Üniversitesinde görevli Türk bilim insanı Prof. Dr. Feryal Özel, kamuoyuna nisan ayında duyurulan ilk kara deliğin fotoğraflanmasını sağlayan 200 bilim insanı arasında yer alarak Türkiye'ye gurur yaşattı.
#Einsteinİslam dünyası bilim adamları El Hazini, El Cezeri, El-Kindi’nin bilimsel çalışmaları fizikte anlatılacak. ‘Modern Fizik’ ünitesinde Einstein’ın Özel İzafiyet Teorisi’nin temel varsayımları ve El-Kindi’nin ‘zamanın göreli olduğuna’ ilişkin görüşleri aktarılacak.
#Gazetehaberleri