Hatay, yaşam savaşını üreterek veriyor. Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli, Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştiriyor ve e-ticaretten satış yaparak üretimin devam etmesini sağlıyor. Meriç Çiftliği’nin sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinde depremden sonra geri gelen iki çalışanıyla tarım arazilerinde hasarı onarıyor. 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, ev hanımlarıyla işini devam ettirmeye çalışıyor... Hatay’daki kadınları bir araya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesiyle mart ayında 250 milyon TL’lik satış yapıldı.
#Neşeli MutfakKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansCanlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYİbn-i Haldun’un meşhur sözü “Coğrafya kaderdir”, sadece bir coğrafi gerçeklikten öte, kültürlerin, geleneklerin ve elbette mutfakların şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Alaçatı’da yer alan ‘Asma Yaprağı’ restoranının kurucusu Ayşenur Mıhçı, bu fikre tamamen katılıyor ve Ege mutfağının zenginliğini tüm dünyaya duyurmak için çabalıyor.
#1Bazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTARZor bir döneme giriyoruz. Stresli günler yaşayabilir, krizlerin ortasında kalabiliriz. Ayrıca finansal açıdan da zorlanabilir, hesapta olmayan harcamalar yapmamız gerekebilir. Genel olarak isyankâr hissedeceğimiz bu hafta sakin olmaya çalışmakta fayda var.
#Dinçer GünerKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriOna gülmemek mümkün değil. Tam yeni nesil kafası. Yarattığı her tiplemenin ruhuna girebilen, bunlar için ‘alter ego’ diyen; yine kendisinin yarattığı müthiş hazır cevap, ilişki koçu ‘Tutkum Boğuşmak’ karakteri ile fenomenleri olan Utku Ergin ile bir araya geldik.Sürekli yeniliğin peşinde, düşünen ve güldüren bir isim olan Utku Ergin, yıllar öncesinde stand-up ve komediyle uğraşanlara ‘Açık Mikrofon’ platformunu kuruyor.İnsanlar kendi dilinde bile espriyi zor yaparlarken, yapsa da anlaşılmazken, Utku Ergin California’da İngilizce stand-up gösteriler yapmış.YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta işi güldürmek olan insanın iç dünyasına kapı araladık. Güldürmenin bile ne çok emek istediğini Utku Ergin ile fark ettik.Her şeye rağmen ve her şeye inat ‘gülmeyi sevenlere’ gelsin bu güzel sohbet...
#111-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro FestivaliEbeveynlere ‘Kız çocuk yetiştirmek mi daha zor yoksa erkek çocuk yetiştirmek mi?’ diye sorsak, her ikisinin de çok zor olduğunu söylerler. Ancak bilim insanları erkek çocuk yetiştirmenin daha zor olduğunu ve ebeveynleri daha hızlı yaşlandırdığını söylüyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bu hafta ebeveynlerle erkek çocuğu yetiştirmenin zorluklarını konuştuk.
#PsikolojSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatHollywood’da isim yapabilmek herkes için zor ama kadın oyuncular için daha da zor. Ne kadar yetenekli ve başarılı olursanız olun bu devasa endüstrinin kurallarına uymayan bir görünüşünüz varsa haliniz harap! Şimdilerde filmlerin ve dizilerin en aranan yüzlerinden biri olmayı başaran o nazenin sarışın kadın da bu acımasız sistemden nasibini çoktan almış, hem de daha küçücük bir çocukken…
#Anya Taylor-JoySadece Türkiye’de değil, dünyada da seviliyor ve oyunculuğuyla takdir topluyor. Attığı her adım sosyal medyada gündem oluyor ama hakkında pek az şey biliniyor. “Normal yaşayan biriyim. Hayatın içinde, sokakta bir yaşamım var” diyen Engin Akyürek’le buluştuk; hayatını, oyunculuğu ve aşkı konuştuk. Akyürek: “Oyunculuk daha anlayışlı olmamı sağladı. Hayatı, insanları ve kendimi tanıma noktasında yardımcı oldu. Kendime ait farkındalıklarımı geliştirdi.”
#Engin AkyürekTam ismiyle Provence-Alpes-Côte d’Azur’un kendine has bir çekiciliği var. İnsanı ortaçağda gibi hissettirip o zamandan beri gelen asaletini vakur bir şekilde önünüze seriyor. Başta Van Gogh, Cézanne gibi birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuş kasabaları, lavanta tarlaları, görkemli şatoları, üzüm bağları, Akdeniz lezzetleriyle hem taşralı hem de stil sahibi. Bahar aylarıysa bölgeyi keşfe çıkmanın en güzel zamanı.
#Ebru ErkeCenevizliler döneminden kalma bir avluda, otele dönüştürülmüş eski bir Fransız okulunun içinde hizmet veriyor Il Cortile Ristorante Pizzeria... İtalya’nın kuzeybatısındaki Ligurya’nın sevilen yemeklerinden dolgulu makarna ‘pansotti’... Patates, füme et ve aromatik otlarla doldurulmuş bir çeşit lahana sarması ‘preti e frati’... Tüm bu lezzetler tam bizim damak tadımıza göre...
#Il Cortile Ristorante PizzeriaYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap Soysal