Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE) 25 Mart 2024 Pazartesi akşamı ‘Anadolu’dan Mistik Sesler: Ramazan Özel Konseri’ düzenliyor. Enstitü, bu konserin bir gün öncesinde (24 Mart 2024) ise klasik ve çağdaş eserlerin ustalıkla harmanlanacağı ‘Palmiye Pazarı Konseri’ne de ev sahipliği yapacak.
#LondraMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği işbirliğiyle düzenlenen, sanat yönetmenliğini Azra Tüzünoğlu’nun yaptığı 5. Bosna Sancak Kültür Günleri, CRR, Pera Müzesi ve Metrohan’daki etkinliklerle devam ediyor. Pera Müzesi’nde 7 Kasım Salı akşamı Zanin Berbić ve Adis Sirbubalo konseri var. Saraybosna Filarmoni Orkestrası '100. Yılların Buluşması' konseri ile 11 Kasım Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey’de.
#5. Bosna Sancak Kültür GünleriLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van Beethoven1945’ten beri gelenekten el alıp geleceğe köklü izler bırakmaya çalışan Beyoğlu’ndaki Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hayata geçirilen, tasavvuf kültürüne sanatsal, siyasal, mimari ve estetik bir zeminde ışık tutan, alanında yetkin isimlerin danışmanlığında hazırlanan ‘İstanbul’da Tasavvufi Hayat’ başlıklı sergi, 27 Aralık 2022 ile 10 Ocak 2023 tarihleri arasında Türk İslam Eserleri Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak.
#Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma EnstitüsüAlmanya’nın başkenti Berlin’deki ünlü ‘Gendarmenmarkt’ (Jandarma Pazarı) meydanındaki tarihi ‘Konzerthaus’ (Konser Evi) ‘Aus den Fugen’ (Çığrından Çıkmış) adı altında bir müzik festivali düzenledi. 27 Kasım’a kadar her akşam farklı sanatçıların sahne alacağı bu festivalin açılışını hafta başında, dünya çapında tanınan Türk piyanist ve bestekâr Fazıl Say yaptı. Konser Evi’nin büyük salonu tıklım tıklım doluydu.
#DüsseldorfLozan Antlaşması’nın gizli maddeleri bir efsaneden başka bir şey değildir. Buna rağmen ortada gezinen efsanelerden bazıları ciddiyetle devlete dahi soruluyor. “Maden çıkarmak izni Avrupalılara mı aittir?” gibi. Bunun ne kadar anlamsız olduğu açık. Türkiye’de maden çıkarabilirsiniz ama bunun şartları Lozan Antlaşması ile sınırlı değil, doğrudan doğruya memleketin ziraatı, fauna (hayvan) ve flora (bitki örtüsü) ile tabii coğrafyası ve su kaynaklarıyla ilgilidir. Yeraltı sularının yolunu değiştirecek ve belirli ağaçların bu yüzden kurumasına neden olacak madencilik veya taşocağı faaliyeti yasak olmalıdır.
#LozanANKARA'da hayatını kaybeden, piyanist Fazıl Say’ın babası müzikolog ve yazar Ahmet Say için anma töreni düzenlendi. Fazıl Say, babası için bestelediği 'Babam Ahmet Say'ı ilk kez törende çaldı. Fazıl Say babası Ahmet Say ile 12 Eylül'de yaşadıklarını anlatırken ise, ''Eve jandarmalar geldi. Son dakika gelmeden önce solculuk adına bütün kitapları duvar piyanosu içine koydular. Jandarmalar evi aradı sonra baktılar piyanoya ‘Bu ne’ dediler. Babam ‘Piyano, oğlum çalıyor’ dedi. ‘Bize bir mastika çalsın oğlunuz’ dediler. Ben de mastikayı çaldım.'' ifadelerini kullandı.
#AnkaraDünyaca tanınan Piyanist Fazıl Say’ın babası, müzik yazarı, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say hayatını kaybetti. Üzücü haberi Fazıl Say, sosyal medya hesabından duyurdu. Ahmet Say için 12 Mayıs Perşembe günü bir anma töreni düzenleneceği ve Karşıyaka Mezarlığı’na defnedileceği açıklandı.
#Fazıl SayGeçen pazar Türkiye için özel bir gündü. Dünyaca ünlü piyanistimiz, Türkiye’nin önemli bir değeri İdil Biret’in 80’inci yaş günüydü. Böyle bir yaş dönümü, bu müzik dehasının ortaya koyduğu olağanüstü başarıyı alkışlamak ve yarattığı bütün zenginliklerden dolayı ona ne kadar müteşekkir olduğumuzu ifade etmek için bir vesile olmalıdır.
#İdil Biret