Kışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANModern dünya insanının en çok çözüm aradığı konuların başında gelen mutluluk, belki de 21. yüzyılın en çok konuşulan, sebepleri için birçok bilim dalının üzerinde çalıştığı bir alan… Oysa mutluluğun basit ama anlamı oldukça derin bir reçetesi vardır. Günümüz insanı için önereceğimiz reçete 3A’ dan oluşuyor: Anlam, Amaç, Arkadaş.
#Mutluluğun ReçetesiKalp damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, kadınların kalbinin çok özel ve hassas olduğunu söyledi, “Toplumların gelişebilmesi ve modernleşebilmesi için unutulmaması gereken en önemli unsur kadınlarımızın kalp sağlığının korunması, eşit haklara sahip özgürce yaşamaları ve kadın-erkek eşitliğinin toplumda topyekûn kalkınmanın temeli olması gerekliliği” dedi.
#1Bir bakıyorsunuz Arjantin’de dans ediyor, bir bakıyorsunuz İstanbul’da, sahnede şah oluyor, bir bakıyorsunuz Giresun’un köyünde fındık topluyor. Bize de Ergün Demir’le; fındığı, Karadeniz’i, coronayı, oyunculuğu, hayatı konuşmak kalıyor.
#Ergün Demir‘Ayrılığın İlk Günü’ kitabında, çok âşık bir kadının sevgilisinden ayrıldığı ilk günü saat saat anlatıyor Aslı Perker. Yazar, Türk kadınının aşk sınavıyla ilgili şöyle diyor: “Çok adaletsiz bir denklem var. Türk kadını Türk erkeğine çok fazla. Güzel, becerikli, akıllı... Türk erkekleri yakışıklılıklarıyla ünlü değil malum. Becerikli oldukları da söylenemez. Sonra da kalkmış kadınlara ‘Medeni olalım, polyamory, yani çokaşklılık yaşayalım’ vs. diyorlar. Pardon? Siz bu kadar güzel kadınla çokaşklılık yaşarsınız. Biz bu kadar çirkin arasında ne yapalım? Sen beni koy Danimarka’ya, bak nasıl polyamory yaşıyorum!”
#GazetehaberleriTürkiye, 2020 Dünya Mutluluk Raporu’na göre 156 ülke arasında 93. sırada. Aynı rapora göre 2006’dan beri tüm dünyada negatif duyguların, kaygı ve üzüntünün arttığını görüyoruz. Pandemi öncesine ait bu rapor, mutluluğun merkezine şehir yaşamı, kurumlara güven, çevre ve doğa gibi konuları koymuş. Yani kast edilen, yaşam koşullarından duyulan sosyal memnuniyet. Oysa “mutluluk” denince çoğumuz öncelikle bunları değil kişisel halimizi düşünürüz. Hepimizin kendine göre bir mutluluk tanımı vardır. Mutluluğun tarifi, insanlığın hiç bitmeyen arayışıdır...
#YazarYeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, “Az su tüketimi kişiyi mutsuz eder, çalışma kapasitesini düşürür. Aynı zamanda çok fazla kafein tüketimi de mutsuzluğa neden olur. Ancak, muz, nar, kivi, kefir, ıspanak, pırasa, yumurta, yulaf ve ceviz gibi besinler ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan seratonin üretimini sağlayan amino asit triptofan içerir. Vitamin ve mineral açısından zengindir, sizi mutlu eder” dedi.
#SağlıkMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaOyuncu Hazal Kaya, özellikle kadınlara dayatılan çağımızın standart güzellik anlayışı ve tek beden algısına deyim yerindeyse sözleriyle ‘kafa göz daldı.’ Kendi deneyimlerini anlatan ve kilolu kadınların oyunculuk sektöründe ayrımcılığa uğradığını söyleyen Kaya’ya sadece oyunculardan değil her sektörden kadından destek yağıyor. Gerçekten öyle mi? Para kazanmanın, başarılı olmanın yolu güzel olmaktan mı geçiyor? Sordum...
#YAZARPortekizli iş insanı Pedro de Noronha, “Bana kızımızı göstermiyor” diyerek ünlü manken Tülin Şahin’den şikâyetçi oldu. Ortaya çıktı ki ünlü manken doğumdan sonra eşinin “Kilo ver” baskısına ve psikolojik şiddetine maruz kalmıştı. Tülin Şahin maalesef bu konuda yalnız değil. Peki neden? Bu şiddetle nasıl başa çıkılır? Uzmanlara sordum.
#YazarBüyük ikramiyeyi kazanamadıysanız üzülmeyin. Uzmanlar mutluluğun paradan değil; sosyal ilişkilerden, fiziksel aktiviteden ve gerçekçi beklentilerden geçtiğini kanıtladı. O uzmanlardan biri de ‘iyilik hali’ üzerine yaptığı doktorasını tamamladıktan sonra ‘Mutluluk Doktoru’ isimli bir kitap çıkaran Dr. Ecz. Metin Uyar. Uyar’dan öneriler aldık.
#Metin Uyar"Türkiye'de Mutluluk" araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yarısı kendini mutlu hissederken, mutluluğun formülünü "Genç, evli, çocuklu ve iş sahibi olmak" olarak açıklıyor. Türk insanı genç yaşlarda mutluluğu "aşk"a bağlarken, 35 yaşından sonra ise mutluluğun "aşk"la bağlantısı neredeyse kalmıyor. Erkekler ve gençler para eksikliğini daha fazla hissediyor, mutluluğun kaynağının sağlık olduğunu düşünen kadınların oranı erkeklere göre daha yüksek seviyede.
#Mutluluk RaporuDeğişim, verimli takım ve yönetici koçu olan Dr. Ebru Nurluoğlu, “Denemeyi Denemek” adlı kitabında mutluluğun hayatı cesurca deneyimlemek ve değiştiremeyeceklerini de kabullenmekten geçtiği fikriyle, hayatında açtığı yeni alanları okuyucuyla paylaşıyor ve “Hayatı nasıl daha yaşanır kılarız?” sorusuna muzip ve düşündürücü diliyle cevaplar veriyor.
#Ebru Nurluoğlu